ilustrační foto

ilustrační foto | foto: Dalibor Puchta, iDNES.cz

Odbory se proti vládě spojily se sdruženími, podpoří jejich demonstraci

  • 91
Odborové svazy uzavřely v boji proti vládním reformám spojenectví s občanskými sdruženími. Začátkem spolupráce, na které se v pondělí dohodly, bude 22. října demonstrace v Praze. Akci s podporou Českomoravské konfederace odborových svazů připravuje iniciativa ProAlt.

Podle předsedy ČMKOS Jaroslava Zavadila se odbory s občanským sektorem dohodly na dlouhodobé spolupráci. "Je potřeba bojovat proti reformám, rychle jsme našli stejnou řeč. Budeme pokračovat ve schůzkách."

Odborové svazy nebudou protestující svážet do hlavního města organizovaně. "Chceme, aby přišli samostatně, ať naštvanost lidé ukážou sami," dodal Zavadil. Dorazit na demonstraci je ale podle něj v této situaci povinnost každého občana.

Demonstrace začne 22. října ve 14 hodin na náměstí Republiky v Praze. "Program se vytváří," uvedl mluvčí iniciativy ProAlt Jan Májíček.

S odbory budou spolupracovat senioři i ženská lobby

Předseda Odborového svazu Kovo Josef Středula uvedl, že odbory a občanská sdružení si budou vyměňovat informace a koordinovat protesty proti vládě Petra Nečase. "Po demonstraci připravíme další kroky," řekl Středula, který kritizoval Miroslava Kalouska, že dostal ocenění pro nejlepšího ministra financí střední a východní Evropy.

Pondělní schůzky se zúčastnili zástupci 13 občanských iniciativ. Například Rada seniorů, Ne základnám, Česká ženská lobby nebo Národní rada osob se zdravotním postižením.

Koalice odborových svazů na protest proti reformám uspořádala v červnu stávku v dopravě. Na 24 hodin se zastavily všechny vlaky i pražské metro, v metropoli a dalších městech se pak omezil provoz tramvají a autobusů.

Další protestní akce se konala v polovině července v centru Prahy. V té době poslanci rozhodovali o části zdravotnické reformy. S demonstranty diskutoval před sídlem svého úřadu ministr financí Miroslav Kalousek. 


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video