Ministr školství Josef Dobeš (VV) při rozhovoru pro iDNES.cz

Ministr školství Josef Dobeš (VV) při rozhovoru pro iDNES.cz | foto: Petr Topič, MAFRA

Odvolejte Dobeše, škodí školství, žádají Nečase desítky učitelů

  • 339
Odchod Josefa Dobeše z čela ministerstva školství žádá po premiérovi Petru Nečasovi šedesát vysokoškolských pedagogů, ředitelů škol či učitelů. Ministr podle nich řídí resort chaoticky a školství spíš škodí. Dopis iniciovalo sdružení Eduin, které Dobeše dlouhodobě kritizuje. Ministr s výhradami nesouhlasí.

Pedagogové tvrdí, že je k tomuto kroku přiměl Dobešův plán zavést pro páťáky a deváťáky plošné testy, které by měly rozhodovat o jejich dalším vzdělávání. Zástupce signatářů předal v pondělí na Úřadu vlády dopis Petru Nečasovi.

"Tak primitivní plošné zneužití testů odporovalo stavu vědeckého poznání a profesionální etice dávno předtím, než (ministr) v psychologii získal vysokoškolský diplom. Podle všeho jde nejpravděpodobněji o další pouštění žilou státní pokladně," uvádí se v dopisu. 

Školství se podle signatářů ocitlo v situaci, kdy autoritářské a neodborné zásahy ministra ohrožují děti a budoucnost státu. Dobeš prý předkládá zmatené záměry, které si navzájem odporují.

"Jedno je však přece jen zcela zjevné. Ministr školství kalkuluje hlavně s podporou těch učitelů a ředitelů škol, kteří si vždy radši počkají na detailní pokyny shora. Výsledky českých žáků se však začínají propadat právě proto, že se naše školství včas nezbavilo tohoto komunistického dědictví," argumentují učitelé.

Dobešovým odpůrcům se nelíbí ani utlumení odborného portálu pro učitele nebo omezení podpory školních psychologů. Dopis podepsal například Petr Matějů z Institutu pro sociální a ekonomické analýzy, který se v minulosti na ministerstvu podílel na reformě vysokých škol, nebo ředitel Waldorfského lycea v Praze Ivan Smolka.

Ministr Dobeš kritiku odmítá. "Každý má právo u pana premiéra požádat o mé odvolání. U společnosti Eduin mě to nijak nepřekvapuje, protože od mého nástupu chce zakonzervovat nekoncepčnost na ministerstvu školství. Já tam naopak vnáším věci, které mají hlavu a patu," řekl iDNES.cz.

O Dobešově odchodu se mluví již od jara

Někteří jihomoravští pedagogové vyzývali politika Věcí veřejných k odchodu z ministerstva již v červnu. Nelíbila se jim podoba státních maturitních zkoušek (více zde). Dobeš v nedávném rozhovoru pro iDNES.cz uvedl, že debaty o odvolání bere jakou součást života (viz rozhovor s ministrem).

Nečas chtěl Dobeše z vlády vyhodit v dubnu kvůli jeho někdejšímu působení v bezpečnostní agentuře ABL. Prezident Václav Klaus ale odvolání nepřijal a ministra kvůli dokončení státních maturit podržel i předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

Ministrovu hlavu žádala i opoziční ČSSD, zdůvodnila to především pomalým čerpáním evropských fondů a špatnou personální politikou. Dobeš čelil kritice za angažování kontroverzního Ladislava Bátory nebo kvůli vysokým odměnám pro své podřízené. Prezident Klaus ale označil Dobeše za nejlepšího polistopadového ministra školství.

Souhlasíte s názorem, že ministr Josef Dobeš škodí školství?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 čtvrtek 15. prosince 2011. Anketa je uzavřena.

ANO
ANO 6690
NE
NE 1063

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video