ODA jde do voleb sama, potvrdil sněm

  • 388
Občanská demokratická aliance jde do voleb sama. Večer o tom definitivně rozhodl její ústřední sněm v Humpolci na Pelhřimovsku. V usnesení se lze dočíst, že za rozpadem Čtyřkoalice ODA vidí snahu některých představitelů uskupení zajistit si výhodné povolební pozice. Místopředseda ODA Oldřich Kužílek už v neděli obvinil lidovce, že jednali o odstranění ODA ze čtyřky se sociální demokracií. Šéf lidovců Cyril Svoboda ale jeho slova označil za lež.

Ústřední sněm ODA konstatoval, že rozhodnutím celostátní konference KDU-ČSL o sestavení kandidátek s Unií svobody-DEU byla porušena dohoda o předvolební a povolební spolupráci stran Čtyřkoalice z loňského října. "Protože jde o porušení týkající se samotného smyslu smluv tvořící Čtyřkoalici, bere sněm na vědomí, že tím byly tyto smlouvy vypovězeny," uvádí se v usnesení.

PÁTEK 1. února 2002:

Čtyřkoalice padla, Kühnl rezignoval
Čtyřkoalice se definitivně rozpadla, Karel Kühnl rezignoval na funkci jejího lídra. Rozpad oznámil v pátek ráno po jednání politické rady předseda ODA Michael Žantovský. Aliance chce jít do voleb sama či s jiným politickým seskupením. Krize ve Čtyřkoalici, kterou odstartovaly dluhy ODA, vyvrcholila poté, kdy lidovci oznámili, že budou kandidovat do sněmovny jen s Unií svobody-DEU. Alianci opustil první člen - bývalý šéf Daniel Kroupa.

"Toto byla poslední politická rada, jak konstatoval lídr Čtyřkoalice," prohlásil Žantovský. Jeho stranu podle něho čeká nyní hodně práce, protože se bude muset připravit na volby. "Budeme samozřejmě uvažovat i o případném spojení sil s jinými politickými subjekty."

ON-LINE ROZHOVOR

Na dotazy čtenářů iDNES o budoucnosti ODA odpovídal její Michael Žantovský.

Alianci opustil první člen - Kroupa
Daniel Kroupa, bývalý předseda a člen širšího vedení Občanské demokratické aliance, se rozhodl ukončit členství ve straně. Nesouhlasí s rozbitím Čtyřkoalice a s postupem ODA během krize. "Nevěřím, že by vedení dokázalo dát samostatné existenci aliance jakýkoli politický smysl," míní Kroupa.

Předseda strany Žantovský rozhodnutí Kroupy lituje. "Zřejmě neměl k dispozici všechny informace o postupu vedení ODA," poznamenal.

PŘEČTĚTE SI

Volební koala v Plzni dobruslila

Kroupa zatím dál zůstává v čele senátorského klubu Unie svobody/ODA. Jeho další setrvání v této funkci záleží na rozhodnutí senátorů aliance i unie.

Lídr Čtyřkoalice Kühnl rezignoval
Na mimořádné tiskové konferenci Karel Kühnl oznámil svou rezignaci na funkci lídra Čtyřkoalice. "Rozhodnutím lidovců jít do voleb jen s Unií svobody-DEU vzniká nová situace, v níž není pro funkci lídra místo," míní Kühnl.

Projekt Čtyřkoalice v současné podobě skončil, nyní se musí vytvořit nový systém spolupráce dvou stran - KDU-ČSL a Unie svobody-DEU, řekl. Pozice lídra proto už nemá smysl. "Nyní bych jako lídr reprezentoval něco jiného, než pro co mám mandát," vysvětlil Kühnl své rozhodnutí.

Nicméně předseda KDU-ČSL Cyril Svoboda míní, že projekt Čtyřkoalice pokračuje. "Nerušíme žádné závazky a dohody uzavřené na senátní, krajské a místní úrovni. Mluvíme jen o kandidátních listinách do Poslanecké sněmovny," prohlásil.

PLES BYL I PŘES KRIZI

Čtyřkoalice pořádala v sobotu pro členy stran a hosty v honosném pražském paláci Žofín reprezentační ples. Pořadatelé slibovali bohatý program s předtančením a sólovým valčíkem pro čtyřkoaliční politiky. Hrály dechovka, cimbálovka, orchestr Václava Hybše či country kapela, zazpívali i Marta Kubišová a Pavel Bobek. Nejdražší vstupenky byly k mání za 1200 korun, levnější od 500 do 800 Kč. Pronájem celého Žofína stojí Čtyřkoalici necelých 400 tisíc korun. ODA se na plese bývalé Čtyřkoalice ani neukázala, čtěte ZDE.

"Jsem ochoten pro pokračování spolupráce, která bude vyžadovat jiné mechanismy činnosti, udělat maximum - ve sněmovně, v předvolební kampani či při přípravě volebního programu," podotkl Kühnl.

Poslanci z jiných stran se nediví
"Vývoj ve Čtyřkoalici odpovídá jedné známé politologické poučce, která zní: čím více subjektů se nachází v nějaké koalici, tím méně je tato koalice stabilní," řekl Radiožurnálu poslanec za ODS Jan Zahradil.

"Bylo by s podivem, kdyby KDU-ČSL po tolika letech chtěla na svém hřbetě tahat politiky, kteří propadli v jiných stranách," prohlásil předseda poslaneckého klubu KSČM Vojtěch Filip.

V Liberci Čtyřkoalice neví, zda tisknout letáky
Jen omezeně a trochu podivně začala v pátek po odstoupení členů ODA ze společných kandidátek kampaň Čtyřkoalice v Libereckém kraji.

"Problémy máme hlavně technické. Neustále totiž odkládáme tištění letáků. Pokud ODA s námi do voleb nepůjde, můžeme je všechny předělávat. Zatím samozřejmě nic netiskneme," uvedl předseda volebního štábu Čtyřkoalice v Libereckém kraji Jiří Vacek a podotkl: "Co se totiž týče samotné kampaně, zatím nevíme, jak vše bude."

Člen liberecké organizace ODA Robert Gamba vývoj posledních dní a možný rozpad Čtyřkoalice přivítal. "Je to jenom dobře. S KDU-ČSL jsme se nemohli shodnout už dlouho. Konečně budeme programově svobodnější."

PŘEDCHOZÍ VÝVOJ:
Lidovci chtějí jít do voleb bez ODA
Lidovci dali ve čtvrtek večer jasně najevo, že pro nadcházející volby do Poslanecké sněmovny s ODA nepočítají a její zástupce nechtějí na kandidátkách. Jako svého partnera by rádi viděli jen Unii svobody-DEU. Rozhodla tak večer Celostátní konference KDU-ČSL. Novinářům to oznámil lidovecký předseda Cyril Svoboda s tím, že rozhodnutí jeho strany přijali delegáti téměř jednomyslně.

"KDU-ČSL si váží dosavadní spolupráce s US-DEU a vidí v těsné koaliční spolupráci těchto stran velkou naději pro politický vývoj v naší zemi. KDU-ČSL chce kandidovat společně s US-DEU v nadcházejících volbách," zní usnesení širšího vedení lidovců. Závazky KDU-ČSL na senátní, krajské nebo místní úrovni se tím ale podle Svobody nemění.

Lidovci se k tomuto kroku rozhodli kvůli způsobu, jakým ODA řešila svůj deset let starý dluh ve výši 68 milionů korun. KDU-ČSL považuje vyrovnání aliance s jejími závazky za špatný návod ostatním občanům. "Nechceme, aby takovéto přístupy k řešení vlastních závazků byly spojovány s politikou křesťanských demokratů," prohlásil Svoboda.

ODA: Lidovci ukončili činnost Čtyřkoalice
Rozhodnutí znamená konec Čtyřkoalice, tvrdí předseda ODA Michael Žantovský. "Jednoznačně to znamená, že tímto usnesením Celostátní konference KDU-ČSL porušila dohodu o společném předvolebním a povolebním postupu všech stran Čtyřkoalice," dodal. Stejně reagoval místopředseda ODA Oldřich Kužílek. "Svým rozhodnutím KDU-ČSL ukončuje činnost Čtyřkoalice," řekl.

Také předsedkyně Unie svobody-DEU Hana Marvanová zastává podobný názor. "Znamená to, že Čtyřkoalice ve své dosavadní podobě končí," prohlásila.

US-DEU v Praze:
Do voleb jdeme bez lidovců

Krajská organizace Unie svobody-DEU v Praze chce kandidovat bez KDU-ČSL. Představitelé pražských unionistů si myslí, že tak budou pro voliče mnohem srozumitelnější. Oznámil to šéf pražské Unie svobody-DEU Pavel Svoboda. "Máme pocit, že tak budeme pro voliče mnohem věrohodnějším a mnohem čitelnějším subjektem," dodal. Svoboda se nedomnívá, že návrh podpoří většina delegátů republikového shromáždění. "Myslím si, že podpora bude menšinová, ale přesto jsme chtěli svůj názor říci," řekl.

Čtyřkoalice nekončí, myslí si Svoboda
Šéf lidovců si nemyslí, že by rozhodnutí jeho strany znamenalo konec Čtyřkoalice, která vznikla jako alternativa k ODS a ČSSD. "Je to nová kvalitativní změna," dodal vzápětí. ODA má šanci ve Čtyřkoalici nadále, v dalších volbách. "Život nekončí volbami do sněmovny," uvedl. Připustil, že zřejmě bude nutné přehodnotit či "mírně modifikovat" název Čtyřkoalice, pokud půjde do voleb jen dvojblok KDU-ČSL a Unie svobody-DEU.

Pokud Unie svobody-DEU, jejíž vedení se sejde v úterý, nabídku KDU-ČSL přijme, z už uzavřených kandidátek se vyškrtnou kandidáti ODA. Aliance měla na společných kandidátkách několik volitelných míst. Ostatní kandidáti se posunou výše, žádné jiná debata o kandidátkách nebude, prohlásil Svoboda.

"Toto řešení by měla být konečná tečka za tím, co se odehrálo," uvedl šéf lidovců. Návrh KDU-ČSL podle něj dává šanci na užší a lepší spolupráci obou stran Čtyřkoalice.

CO TAKÉ ZAZNĚLO:

*Michael Žantovský, předseda ODA:
Bylo by pokrytecké označovat ODA za hlavní překážku věrohodnosti Čtyřkoalice, a přitom nabízet na čelných místech kandidátek politiky, kteří nesou osobní politickou spoluodpovědnost za stamilionové skandály v resortu ministerstva obrany, jako je poslanec Miroslav Kalousek, nebo jako Ivan Pilip za dodnes nevyjasněný skandál kolem financování a zahraničních kont ODS.
*Cyril Svoboda, předseda KDU-ČSL:
Myslím si, že nelze takto zpochybňovat vnitrostranický výběr kandidátů.
*Karel Kühnl, předseda Čtyřkoalice:
Výzvu ODA chápu jako uplatnění morálních požadavků na všechny. Ale nejsem si jist, jestli to aliance myslí vážně.
*Ivan Pilip, místopředseda US-DEU:
Myslím, že pan Žantovský měl zůstat ještě trochu déle na horách, kde trávil celý minulý týden.
Partneři ODA nechtějí
"Je velmi pravděpodobné, že ODA nebude na kandidátkách, a byli bychom velmi rádi, kdybychom se na tom s ODA dohodli," uvedl ve středu předseda KDU-ČSL Cyril Svoboda. Ke stejnému názoru se přiklání i Unie svobody, která zatím nátlak lidovců na vyškrtnutí zástupců ODA z kandidátek odrážela.

"Objevily se nové složité skutečnosti a ODA by měla zvážit setrvání na kandidátkách pro tyto volby. A pokud ne, tak se kloním k tomu, abychom byli připraveni na jednání o dvoukoalici s KDU-ČSL," řekl první místopředseda US-DEU Ivan Pilip.

"Ta nejistota, která vzniká kolem financování ODA, je neudržitelná. A co vím, jak uvažuje KDU-ČSL a velká část unie, tak musí dojít k jinému řešení," potvrdil jeho slova další místopředseda unie Pavel Pešek.

Škrtat nebudeme, zní vzkaz Žantovskému
ODA je ochotna kvůli dluhům opustit kandidátku Čtyřkoalice pro volby do sněmovny. Nesmí ale kandidovat Miroslav Kalousek (KDU-ČSL) a Ivan Pilip (US/DEU), klade si podmínku šéf strany Michael Žantovský. Řešení navrhne v pondělí na jednání Ústředního sněmu ODA. Lidovci i unie to důrazně odmítají. Od zadlužené strany se odklonila i její poslední zastánkyně - Hana Marvanová, šéfka US-DEU.

Podmínky vyslovené Žantovským považují lidovci i unionisté za nepřijatelné zasahování do primárních voleb obou stran a nepřípustný nátlak v době, kdy další setrvání ODA na kandidátkách odmítá KDU-ČSL a postupně i unie.

Čtyřkoalice tak zřejmě skončí a přemění se na dvojblok lidovců a unie. "ODA je v této situaci pro myšlenku Čtyřkoalice rizikovým faktorem," podotkl místopředseda lidovců Jan Kasal. Předseda KDU-ČSL Cyril Svoboda soudí, že nelze zpochybňovat vnitrostranický výběr kandidátů. "Také platí zásada, že jsme si nikdy nikoho navzájem nekádrovali," podotkl Svoboda.

Kalousek ani Pilip nepřikládají požadavku ODA velkou váhu. "Já jsem v primárních volbách ve svém volebním obvodu dostal důvěru od mnohonásobně většího počtu členů své strany, než je členů ODA v celé republice," řekl Kalousek.

Pilipovi se zdá nevěrohodné, že má k němu Žantovský výhrady jen den poté, co alianci vyzval, aby z kandidátek odstoupila. "V tuto chvíli musím přehodnotit svůj názor, že je škoda, že pan Žantovský byl v klíčových dnech týden na horách. Myslím, že tam měl zůstat ještě o něco déle," dodal ironicky.

Žantovský: Pilip i Kalousek nejsou důvěryhodní
Pilip i Kalousek ohrožují podle Žantovského důvěryhodnost Čtyřkoalice stejně jako dluh ODA. "Bylo by pokrytecké označovat ODA... za hlavní překážku věrohodnosti Čtyřkoalice, a přitom nabízet na čelných místech kandidátek politiky, kteří nesou osobní politickou spoluzodpovědnost za stamilionové skandály v resortu ministerstva obrany, jako je poslanec Miroslav Kalousek, či za dodnes nevyjasněný skandál kolem financování a zahraničních kont ODS," prohlásil. Později upřesnil, že měl na mysli Pilipa.
 
ODA trvá na tom, že dodržuje všechny dohody Čtyřkoalice a nemá žádné další dluhy. Vnitřní krizi koalice kvůli letitým finančním potížím ODA považuje za útok politických soupeřů čtyřky. "Jsme přesvědčeni, že nejde o ODA, ale o rozbití Čtyřkoalice. Nejde o kandidátky, ale o jednání o budoucí vládě," řekl místopředseda aliance Oldřich Kužílek.

Od ODA se odklonila už i Marvanová
Poté, co vyšlo najevo, že alianci tíží kromě dluhu u České pojišťovny další několikamilionový závazek, dospěli lidovci i většina unionistů k závěru, že do voleb půjdou tyto dvě strany samy, bez ODA. Jednání jsou v plném proudu - ve čtvrtek rokovala politická rada Čtyřkoalice a odpoledne se sejde širší vedení KDU-ČSL.

"Další setrvávání kandidátů ODA na kandidátkách Čtyřkoalice je neudržitelné. Objevují se další problémy s financováním ODA a její vedení nemůže zaručit, že se neobjeví nové," prohlásila předsedkyně Unie svobody-DEU Hana Marvanová, která dosud hájila dosavadní podobu Čtyřkoalice. Ještě ve středu jí "dluh číslo dvě" nevadil. O situaci bude v úterý 5. února jednat i republikový výbor US-DEU.

SOUVISLOSTI

* Volby budou 14. a 15. června 2002 - více
* Prezident Václav Havel vyzval Čtyřkoalici, aby své dluhy splácela - více

Marvanová se otevřeně postavila proti Kalouskově setrvání na kandidátce. Společně s Cyrilem Svobodou se dostala do ostrého sporu s bývalým místopředsedou KDU-ČSL při sestavování stínové vlády v roce 2001.

Zatímco Svoboda se Kalouskovi nakonec omluvil, konflikt Marvanová-Kalousek urovnán nebyl. Zpochybňování Kalouska, který je druhý na jihočeské kandidátce, jednoznačně odmítl místopředseda lidovců Jan Kasal.

Dva dluhy aliance
ODA podepsala tuto neděli dohodu, kde říká, že kromě téměř sedmdesátimilionového dluhu u České pojišťovny nemá další závazky. Vzápětí však média upozornila na další, čtyři roky starý dluh.

V roce 1998 totiž po aféře aliance s anonymním darem z Panenských ostrovů slíbil tehdejší předseda strany Jiří Skalický, že šest milionů korun nejasného původu věnuje ODA na dobročinné účely. Avšak dodnes se tak nestalo.

Vedení ODA tvrdí, že reakci svých partnerů nechápe. Podle místopředsedy ODA Oldřicha Kužílka je problém s dluhy aliance vyvoláván zvenčí někým, kdo chce Čtyřkoalici před volbami rozložit.

Krize Čtyřkoalice v datech:

6. prosince 2001
- Vedení KDU-ČSL přijalo usnesení, v němž vyzývá ODA ke splacení téměř sedmdesátimilionového dluhu u České pojišťovny. Pokud aliance do 15. ledna 2002 své finanční závazky nevyřeší, je třeba začít jednat o složení kandidátek Čtyřkoalice s Unií svobody-DEU, řekl předseda lidovců Cyril Svoboda.
15. ledna 2002
- ODA a Česká pojišťovna se dohodly na vyřešení dluhu.
18. ledna 2002
- Vedení Unie svobody-DEU navrhlo dvě varianty na vyřešení dluhu ODA. Buď aliance předloží jiné, důvěryhodnější a průhlednější řešení svých finančních závazků, nebo jí unie nabízí sloučení. KDU-ČSL odmítla navrhované řešení a dala alianci ultimátum. Buď do dvou dnů přijme výzvu na sloučení, nebo budou lidovci jednat o kandidátkách jen s unií. ODA ultimátum odmítla.
21. ledna 2002
- Ani po vypršení ultimáta nenastal žádný posun v krizi Čtyřkoalice. Lidovci navrhli unii, aby s nimi jednala o kandidátkách bez zástupců ODA. Unie svobody-DEU ale
trvala na tom, že se změnou čtyřkoaličních dohod musí souhlasit všichni partneři.
22. ledna 2002
- ODA vyjádřila ochotu přistoupit na způsob splácení dluhu, který navrhlo vedení Unie svobody-DEU.
24. ledna 2002
- KDU-ČSL a Unie svobody-DEU se dohodly na společném řešení krize Čtyřkoalice.
28. ledna 2002
- Čtyřkoalice uzavřela dohodu o dluhu ODA. Aliance zůstane na kandidátkách, pokud splní závazky nové dohody. Aliance se zavázala, že dluh splatí rychleji a průhlednějším způsobem.
29. ledna 2002
- ODA neví, jak naloží se spornými sponzorskými dary z let 1995 a 1996 ve výši téměř šesti milionů korun, které dostala od firmy Trade Management Company (TMC) registrované na Panenských ostrovech. Alianci se nepodařilo zjistit, kdo je skutečným dárcem těchto peněz a někdejší předseda ODA Jiří Skalický v únoru 1998 prohlásil, že ODA pošle na humanitární účely všechny sponzorské dary, u nichž nebude bezpečně zjištěn původ. Kvůli vyprázdněné stranické pokladně se tehdy ODA rozhodla připsat sporný dar ke svému dluhu.
30. ledna 2002
- Po zveřejnění nových informací o sponzorských darech ODA se k lidovcům přidali i čelní představitelé Unie svobody-DEU a vyzvali ODA, aby zvážila setrvání na kandidátkách. S politiky Čtyřkoalice jednal také prezident Václav Havel a vyzval je, aby se zasadili o řádné splácení svých finančních závazků.
31. ledna 2002
- Další setrvání ODA na kandidátkách Čtyřkoalice je podle předsedkyně Unie svobody-DEU Hany Marvanové neudržitelné. Podle Žantovského je ODA ochotna z kandidátek odstoupit, ale jen za podmínky, že nebudou kandidovat ani poslanec KDU-ČSL Miroslav Kalousek a první místopředseda Unie svobody-DEU Ivan Pilip. Oba politici podle Žantovského také ohrožují důvěryhodnost Čtyřkoalice.
- Celostátní konference KDU-ČSL rozhodla, že KDU-ČSL hodlá v nadcházejících volbách do Poslanecké sněmovny kandidovat jen s Unií svobody-DEU, tedy bez zástupců ODA.

Karel Kühnl, bývalý šéf Čtyřkoalice, během tiskové konference, kde oznámil, že se vzdává postu lídra. (1. února 2002)

Místopředseda US-DEU Ivan Pilip (vlevo) a předseda ODA Michael Žantovský na jednání politické rady Čtyřkoalice v Praze. (1. února 2002)

, ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video