ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Petr Topič, MAFRA

SÚKL zaznamenal již 21 podezřelých úmrtí po očkování na covid

  • 855
Celkový počet úmrtí, která byla nahlášena jako důsledek podezření na nežádoucí účinek vakcín proti covidu-19, dosáhl 21. Oznámil to ve čtvrtek ve svém týdenním přehledu o nežádoucích účincích Státní ústav pro kontrolu léčiv. Oproti předchozímu údaji před týdnem, kdy bylo celkově evidováno 11 podezřelých úmrtí, tak jde prakticky o nárůst o sto procent.

K 16. březnu přijal ústav celkově 1 923 hlášení o nežádoucích účincích. Více než polovinu, tedy 1068, tvoří ty nejběžnější, tedy například horečka, třesavka, zimnice, únava, slabost nebo malátnost. Zde jsou zahrnuty i reakce v místě vpichu, tedy bolest, zarudnutí, otok, teplo, svědění nebo zduření. 

Lidé hlásili také příznaky podobné chřipce, otoky obličeje, pocity horka, nebo chladu. Mnozí měli nepříjemný pocit na hrudníku, bolest na hrudi, nebo v podpaží, a také pocítili sníženou pohyblivost končetiny po injekci.

SÚKL upozorňuje, že všechna hlášení jsou pouhými podezřeními, nikoliv prokázanými nežádoucími účinky vakcín. „Mezi vakcínami a reakcemi může existovat jen časová souvislost bez jakékoliv příčinné souvislosti. Mohou být také nahlášeny nežádoucí účinky, které nejsou správně pojmenovány,“ uvádí ústav.

Češi svorně kritizují váznoucí očkování, třetina pak pod jehlu ale nepůjde

„Výpis tedy slouží pouze pro přehled toho, jaké reakce byly nahlášeny, nejde o statistiku skutečně prokázaných nežádoucích účinků vakcín,“ doplňuje.

Od začátku očkování proti onemocnění covidu-19 loni v prosinci bylo v Česku podáno přes 1,2 milionu dávek vakcín, přičemž obě potřebné dávky má zatím téměř 329 tisíc lidí. Z  toho 395 tisíc dávek dostali lidé starší 80 let, z nich téměř 139 tisíc má očkování ukončeno i druhou dávkou. Na věkovou skupinu sedmdesátiletých připadá 272 tisíc podaných dávek a na šedesátníky 109 tisíc dávek.

Data nemusí být konečná

Celkový počet hlášených podezření se liší od součtu jednotlivých reakcí. Jedno hlášení může obsahovat i více reakcí, mohou se duplikovat a nějaký čas si vyžádá také zpracovávání došlých hlášení. Ve výpisu reakcí jsou zahrnuta všechna hlášení, která byla zhodnocena a zadána do Centrální databáze nežádoucích účinků SÚKL vždy k úterní půlnoci. Vzhledem k tomu, že mohou být zjištěny duplicity, se může navíc počet později měnit.

Druhou nejčastější kategorií hlášení nežádoucích účinků po očkování proti covidu-19 byly neurologické příznaky, SÚKL jich tam zařadil 435, jsou jimi např. bolest hlavy, mravenčení, závrať, třes, pocit na omdlení, mdloba, ospalost, snížená citlivost, obrna lícního nervu, migréna, narušení chuti, narušení paměti, narušení čichu, cévní mozková příhoda, narušení pozornosti.

Třetí největší skupina hlášení se týkala příznaků svědčících pro ovlivnění svalů, kloubů nebo kostí, tedy např. bolest svalů, bolest kloubů, bolest v končetině, bolest zad, svalová slabost, ztuhlost, bolest krku, bolest páteře, otok kloubu, ztuhnutí šíje.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video