Stát přednostně dodal vakcíny do postižených okresů. Jako celek je pozadu

  17:45
Česko v tempu očkování zrychluje, stovky tisíc dávek vakcíny ale podle webu ministerstva zdravotnictví stále leží bez užitku ve skladech. Stát posílil očkování ve třech uzavřených okresech. Pokud ale stále platí očkovací strategie, je pro její zvládnutí potřeba zrychlit všude.

První velkokapacitní vakcinační centrum na Vysočině zahájilo provoz v pelhřimovském kulturním domě Máj. V době stabilního zásobení vakcínou by zde mohlo dávku dostávat až tisíc lidí denně. | foto: Tomáš Blažek, MAFRA

Před několika týdny ministerstvo zdravotnictví rozhodlo uzavřít tři okresy. Sokolov a Cheb v Karlovarském kraji a Trutnov v Královéhradeckém kraji. Právě v těchto krajích se nekontrolovatelně šířila nákaza koronaviru. Na Trutnovsku už v té době dokonce převládala britská mutace.

Právě do nejvíce postižených krajů míří i primárně dávky vakcín, což se pomalu podepisuje na zlepšování místní situace. Z webu ministerstva zdravotnictví vyplývá, že do uzavřených okresů dorazilo za poslední dva týdny dohromady 5 664 dávek. Za celou dobu do Královéhradeckého a Karlovarského kraje doputovalo přes 61 tisíc dávek (stav od 17. 2. do 4. 3. pozn red.), většina však putuje do větších měst v daném kraji.

Hejtman Královéhradeckého kraje po uzavřené okresu požadoval po vládě, aby do nejpostiženějších regionů poslala více vakcín, než bylo původně v plánu. 

„Máme první data, podle kterých má očkování perfektní výsledky. U lidí s aplikovanou druhou dávkou došlo k prolomení ochrany jen v řádu několika promile,“ upozornil krajský koordinátor očkování Jaroslav Malý. 

Královéhradecko navíc dostalo plato Pfizeru navíc, tedy asi 1 100 dávek. „Každá kapka je dobrá,“ řekl Malý. Na Trutnovsku se v průměru za poslední dva týdny denně vyočkovalo zhruba 203 dávek.

V okresech Sokolov a Cheb za stejné období pak zhruba 201 dávek. V úterý Karlovarskému kraji však pomohla dodávka patnácti tisíc vakcín z Německa. „Celkem 5 600 dávek vakcíny firmy AstraZeneca vyložila distribuční společnost v Nemocnici Karlovy Vary, nyní míří i do sokolovské a chebské nemocnice stejná výše dodávky,“ informovala v úterý ráno mluvčí krajského úřadu Jana Pavlíková.

Pomoc od Německa si pochvaluje i koordinátor pro očkování Karlovarského kraje Josef März, který by prý uvítal, kdyby do kraje přišlo i více vakcín.

Zátěž nemocnic je extrémní. Mám ale i dobré zprávy, řekl Blatný

Ve srovnání s celkovou dodávkou vakcín je však na tom Karlovarský kraj oproti Královéhradeckému pozadu. Za celou dobu do Karlovarského kraje, který má zhruba 300 tisíc obyvatel dorazilo do čtvrtka necelých dvacet tisíc dávek. 

Do Královéhradeckého kraje, který má zhruba půl milionu obyvatel, pak dvojnásobek. 

Očkovací centra musí očkovat, řekl Babiš

Do čtvrtka do Česka dorazilo 1 034 524 dávek. Vyočkováno však bylo jen 771 223 dávek. Podle ministra zdravotnictví jde však v Česku očkování dobře. „Narůstá rychlost očkovaní, v posledních dnech je to 31 tisíc dávek denně, příští týden to bude 35 tisíc denně,“ řekl v pátek na tiskové konferenci Blatný.  

V březnu dorazí do Česka milion vakcín a podle Blatného je dokážeme i vyočkovat. O měsíc později pak dorazí dva miliony dávek.

Počet dodaných vakcín do Česka | foto: Ministerstvo zdravotnictví

Pokud by nicméně Česko chtělo za březen úspěšně vyočkovat milion dávek schválených vakcín (Pfizer/BioNTech, AstraZeneca, Moderna pozn. red.), které má podle harmonogramu dostat – a pokud by zároveň nezvýšilo velmi nízkou očkovací rychlost o víkendech, muselo by během všedních dnů v průměru očkovat přes 45 tisíc dávek denně.

Za posledních dva týdny Česko očkovalo průměrnou rychlostí 17 tisíc lidí denně, včetně víkendu. Tato rychlost však pozvolna roste. „Je potřeba, aby očkovací místa očkovala,“ podotkl v pátek premiér Andrej Babiš. 

Podle ministra Blatného je 78 procent ze seniorů nad 80 let, co se zaregistrovalo už bylo naočkováno první a 21 procent oběma dávkami. Jenže senioři nad sedmdesát let, kteří se již mohou hlásit na očkování mnohdy na termín čekají. Do čtvrtka jich podle webu ministerstva zdravotnictví bylo první dávkou naočkováno 69 042.

Vtip, kdy se za dveřmi smějete

Ukázkovým příběhem čekání na vakcínu je osmaosmdesátiletá Charlotta Špačková z Jablonce nad Nisou. „Mám 8 vnuků a 8 pravnuků. Abych se z jejich blízkosti mohla radovat, chci podstoupit očkování. Když se 15. ledna spustil Váš rezervační „systém“, čekala mě jen deprivace. A to přestože internet ovládám snad i nadprůměrně,“ napsala v dopise adresovaném Úřadu vlády paní Charlotta, která se k očkování pokusila několikrát neúspěšně přihlásit. 

Seniorka o zkušenosti se systémem informovala i Úřad vlády | foto: Charlotta Špačková

Systém na její snažení nereagoval. „Nebylo jasné, jestli se povedlo, nebo jsem někde udělala chybu. Po několika hodinách pokusů mě přemohl pocit naprosté beznaděje. Nakonec jsme s vnučkou a s pomocí linky 1221 zjistily, že rodná čísla lidí narozených 31. den v měsíci „systém“ neakceptuje,“ popsala snahu o registraci seniorka. Po opravě této chyby se registrace podařila a ona myslela, že má konečně vyhráno. Volné místo pro očkování však již nebylo volné.

Rozvezme si to sami. Vakcínu AstraZeneca doručují lékařům dobrovolníci a firmy

„Po měsíci od registrace mi konečně přišla výzva k rezervaci termínu očkování. Logicky jsem se radovala, že tím pádem je to vyřešené, ale znovu mě čekal „systém“ a ten mne nepustil dál, aniž by mi sdělil proč,“ pokračovala osmaosmdesátiletá Charlotta, která si prý připadala jako oběť nějakého nepovedeného vtipu „kdy se za zavřenými dveřmi smějete, jak se tisíce starých lidí musí nedůstojně strkat v tlačenici na vakcínu.“

Už teď se u nás mohou očkovat rizikoví pacienti pod 70 let, říká šéf praktiků:

3. března 2021

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Rvačka na lesbi show. Policista zbil pět dívek i ochranku smíchovského klubu

14. března 2024  13:49,  aktualizováno  14:10

Silně opilý policista v uniformě brutálně napadl a zaklekl 19letou dívku. Ta skončila v nemocnici....

Babiš se ptal na děti Lipavského. Nešlo o kompro, tvrdí. Za vulgarity se omlouvá

11. března 2024  15:14,  aktualizováno  16:57

Předseda hnutí ANO a expremiér Andrej Babiš v neděli u svých spolupracovníků poptal citlivé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pokud budeme ohroženi, jsme připraveni na jadernou válku, prohlásil Putin

13. března 2024  6:16,  aktualizováno  10:03

Sledujeme online Rusko rozmístí vojáky a zbraně u hranic s Finskem, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Vstup...

Přímý konflikt Ruska s NATO je už jen krok od třetí světové války, hrozí Putin

18. března 2024  10:46

Ruský diktátor Vladimir Putin v pondělí varoval Západ, že přímý konflikt mezi Ruskem a NATO by...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Wehrmacht na Václaváku. Kluka z ikonické fotky zavraždili v Osvětimi

13. března 2024

Seriál Ruce zaťaté v pěst a bezmoc českých strážníků. Tak Pražané před pětaosmdesáti lety „vítali“ německé...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Soud potvrdil ženě 13 let za vraždu desetiměsíční dcery, udusila ji přikrývkou

19. března 2024,  aktualizováno  11:43

Vrchní soud potvrdil ženě z Olomoucka 13 let vězení za vraždu její desetiměsíční dcery. Zamítl...

Poslední výstřel speciální prokuratury. Podle médií obvinila finančníka Haščáka

19. března 2024  11:43

Žalobce slovenské speciální prokuratury podle médií obvinil spoluzakladatele finanční skupiny Penta...

Po lahvi rumu a bez řidičáku. Šofér před strážníky otočil auto na střechu

19. března 2024  11:23

Bez řidičského oprávnění a navíc notně opilý usedl v neděli odpoledne za volant šofér v brněnském...

Rusko kupuje satelitní fotky od firem z USA, odpaluje podle nich rakety

19. března 2024  11:23

Rusové si cíle pro své raketové útoky na Ukrajině ověřují na základě satelitních snímků zakoupených...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...