(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: MAFRA

V ČR letos bude až tisíc případů spalniček, odhaduje ministr Vojtěch

  • 57
Počet případů onemocnění spalničkami může letos v České republice vzrůst až na tisícovku. V dnešních Otázkách Václava Moravce to řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Podle ČT onemocnělo v Česku jen za letošní rok spalničkami už přes 300 lidí. Za poslední týden přibylo šest desítek případů.

Náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula řekl televizi loni v říjnu, že klesá proočkovanost proti těmto nemocem a dodal, že klesne-li proočkovanost pod 90 procent, ztrácí se takzvaná kolektivní imunita a objevují se epidemie. 

Podle Vojtěcha je nutné mluvit o tom, že spalničky jsou nebezpečné onemocnění a očkování je jediná možnost, jak mu předejít. Připomněl, že kvůli epidemii nařídil už dřív mimořádné očkování zdravotníků ve státních nemocnicích.

Co jsou spalničky?

Infekční onemocnění začíná podobně jako nachlazení horečkou, kašlem, rýmou, světloplachostí a zarudnutím očních spojivek. V ústech se objeví bělavé tečky se zarudlým okolím a po několika dnech se přidá červená vyrážka, která začíná vzadu na krku a šíří se na obličej, břicho i končetiny.

Imunita vzniklá očkováním v dětství ale postupně slábne. V letech 1970 až 1975 se aplikovala jen jedna dávka spalničkové vakcíny, a tudíž ochranu u těchto ročníků nelze po tak dlouhé době považovat za dostatečnou.

Očkování proti spalničkám je součástí tzv. MMR vakcíny, která obsahuje  protilátky proti zarděnkám a příušnicím. První dávka se podává od 13. měsíce věku a druhá mezi pátým a šestým rokem. Někteří lidé očkování odmítají a část rodičů ho odkládá do vyššího roku dítěte. 

Na dotaz Václava Moravce, zda by pokuty pro rodiče neočkovaných dětí vedly k vyšší proočkovanosti, hosté odpovídali negativně. 

Bohuslav Svoboda zdůraznil, že rodiče musíme především přesvědčit, že očkování je třeba. Pokuty podle něj problém nevyřeší. „Mnohem větší trest je, že dítě nepřijmou do školky a nemůže jet na školu v přírodě,“ dodal ještě ministr zdravotnictví Vojtěch. 

V pondělí vláda projedná návrh zákona, který počítá s odškodněním od státu v případech, kdy po očkování dítě zemře nebo bude závažně poškozeno. Vojtěch řekl v debatě, že zákon může „otupit hrany“ a přinést záruky těm, kteří se obávají, že jim stát nepomůže, pokud jejich rodiny očkování poškodí na zdraví.

Návrh zákona počítá s dopady na státní rozpočet v objemu 100 milionů korun. Podle ministra Vojtěcha jde ale o nejpesimističtější variantu a nepředpokládá, že se tato částka vyčerpá. Vakcinologové podle něj odhadují, že ročně můžou nastat komplikace v pěti případech. Všichni tři hosté v nedělních Otázkách Václava Moravce se shodli na tom, že návrh zákona poslaneckou sněmovnou projde.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video