Očkování dítěte. Ilustrační foto

Očkování dítěte. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Stát plánuje přísnější postihy rodičů odmítajících povinné očkování dětí

  • 660
Ministerstvo zdravotnictví chystá ráznější postup proti rodičům i lékařům, kteří by odmítli povinné očkování dětí. Novela zákona o ochraně veřejného zdraví však míří i proti dalším institucím, které by takové počínání přehlížely. Obecně v novele resort přitvrzuje ve vymahatelnosti sankcí a pro lékaře je i navyšuje.

Z materiálu o 135 stranách vyplývá, že pokud se rodiče postaví proti vakcinaci, hrozí jim za to pokuta. Původní verze hovoří konkrétně o sankci ve výši až deseti tisíc korun. Pokuta hrozí i lékařům, kteří by neočkovali, a to až tři miliony korun.

„Výše této sankce se oproti současnému stavu zvyšuje o jeden milion korun. Nejde ale o pokutu lékaři, který nenaočkuje dítě, protože si to nepřeje třeba jeho matka nebo otec,“ řekla iDNES.cz mluvčí ministerstva zdravotnictví Štěpánka Čechová. Podle ministerstva je pokuta namířena zejména proti lékařům, kteří by naopak přání rodičů dítě naočkovat odmítali. Jenže novela by podle jejího návrhu umožňovala pokutovat i toho lékaře, který neoznámí, že má v ordinaci neočkované dítě.

Pokutu až půl milionu korun pak návrh novely zavádí pro provozovatele dětských skupin nebo pro školky, které by přijaly dítě bez povinného očkování. „V tomto případě se sankce snižuje, dříve hrozila až dvoumilionová pokuta,“ upozornila mluvčí Čechová.

Proti novele se bouří poslanci i rodiče

Novelu ve čtvrtek projedná sněmovní zdravotní výbor. A očekává se bouřlivá debata. Část politiků je totiž striktně proti. Na přitvrzování poukazují také neziskové organizace a zcela se příčí rodičům, kteří odmítají očkování se slovy, že má negativní vliv na zdraví jejích dětí.

„Mám skutečně desítky nesouhlasných dopisů,“ přiznává předseda zdravotního výboru Poslanecké sněmovny Rostislav Vyzula. A dodává, že projednání novely už bylo jednou odloženo kvůli množství novinek, které zavádí. Ministerstvo zdravotnictví, jež zákon předložilo, je nyní má vysvětlit.

„Je pravda, že jsem se taky pídil po tom, proč tak vysoké sankce. A s překvapením jsem zjistil, že už byly v předešlém zákoně, jen nižší a, řekněme, bezzubě vymahatelné,“ říká předseda vakcinologické společnosti Roman Prymula.

Má podle vás stát trestat rodiče, kteří odmítají povinné očkování dětí?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 sobota 17. ledna 2015. Anketa je uzavřena.

NE
NE 6534
ANO
ANO 2168

Očkovat se má automaticky, říká lékařka

To se nyní může změnit. „Za odbornou společnost mohu říci, že k tak vysokým trestům není důvod. Ostatně historicky nepamatuji situaci, kdy by z toho, že do dětského koutku rodiče odložili neočkované dítě, vznikla nějaká epidemie,“ dodává Prymula s narážkou na fakt, že by na dikci nového zákona narazila i dětská centra v obchodních domech.

„Vadí mi, že z nežádoucích účinků očkování jsou zmíněny pouze zarudnutí v místě vpichu, případně teplota, o vážných hrozbách se nedozvíte,“ říká Pavel Branda z Jablonecka, který své děti povinnými vakcínami naočkovat nenechal. 

 „Nemyslím si, že je správné očkování zdobrovolnit, sama mám zkušenost, že mi volají ze zahraničí a ptají se na vedlejší účinky vakcín, protože tam s nimi lékaři vůbec nediskutují a stejně automaticky očkují,“ upozorňuje však dětská lékařka Hana Cabrnochová z imunizační komise.

, ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video