Část Pfizeru pro ČR se zpozdí. Praktici čekají 320 tisíc dávek AstraZenecy

  9:50aktualizováno  14:35
Pfizer má problém s dodáním asi 60 tisíc vakcín do ČR. Kvůli narušení chladového řetězce v Německu je nedodá do 4 očkovacích center. Zbytek dnešní dodávky ohrožený není, náhradu firma pošle ve středu.

„Ještě v Německu došlo k narušení chladového řetězce u části vakcín. Podle nejnovějších informací by nová zásilka měla dorazit už zítra, takže k nějakému posunu naplánovaných pacientů by nemělo dojít,“ řekl iDNES.cz ministr zdravotnictví Petr Arenberger.

Podle informací MF DNES mělo v úterý do Česka dorazit okolo 286 tisíc dávek. Kvůli chybě v chladovém řetězci se však dodávka zmenší o zhruba 60 tisíc vakcín. „Nedorazí jen část. Do tří krajů a Fakultní Thomayerovy nemocnice. I tato místa ale budou moct kvůli redistribuci bez problémů pokračovat,“ dodal pro iDNES.cz ministr. Kromě pražské nemocnice v úterý vakcíny nedorazí do Moravskoslezského kraje, Ústí nad Labem a  Českých Budějovic.

Mluvčí společnosti Pfizer Tomáš Sazima pro iDNES.cz uvedl, že dodávky vakcín chodí v pravidelném týdenním intervalu. „Můžeme potvrdit, že dodávka vakcíny Comirnaty pro týden od 12. až 16. dubna bude dodána v objednaném množství. K žádnému výpadku či krácení tedy nedochází,“ zdůraznil Sazima. 

Podle něj u části vakcín určené pro Česko kontrola odhalila krátkodobou teplotní odchylku. „Společnosti Pfizer se okamžitě podařilo zajistit náhradní dodávku. Díky tomu dodáme vakcínu plně v souladu s objednávkou,“ doplnil pro iDNES.cz Sazima.

„O výpadku nevíme nic, standardně očkujeme,“ řekl pro iDNES.cz mluvčí nemocnice pražské Thomayerovy nemocnice Petr Sulek.

Problémy v Moravskoslezském kraji

Větší problémy však mají lidé v Moravskoslezském kraji, který je jedním z těch, kam dávky od společnosti Pfizer nedorazily. Tisíce tamních obyvatel tak marně čekají na druhý PIN kód, aby si mohly zarezervovat konkrétní termín. Důvodem je nedostatek vakcín pro prvoočkované. Ten se po Velikonocích kvůli posunu dodávky z úterý na středu vyhrotil natolik, že některá očkovací centra musela vakcinaci omezit, nebo úplně zrušit. 

Zavřít muselo ve středu i velkokapacitní očkovací centrum na ostravském výstavišti Černá louka a všechny rezervované klienty přesunout na tento týden. Jenže situace se opakuje. 

Brazilská mutace covidu odhalená na Děčínsku je méně nebezpečnou variantou

„Od pondělního večera řešíme na národní úrovni, co bude s vakcínami. Výrobce má totiž problém a část dodávky pro Česko nedorazí tak jako obvykle v úterý, ale později,“ řekl MF DNES vedoucí moravskoslezského odboru zdravotnictví a krajský koordinátor očkování Pavel Rydrych.

Nastínil, že místo původně plánovaných 26 plat s 30 420 dávkami vakcíny v úterý zřejmě do Moravskoslezského kraje dorazí jen 10 plat, z toho pět z národních rezerv z FN Brno a tři jako výpomoc z FN Olomouc. Ty však pokryjí potřebu jen na středu a na druhé dávky ve čtvrtek. 

„Údajně by mohl výrobce dodat chybějící vakcíny ve středu, ale dokud je nemám v mražáku, nic není jisté,“ řekl Rydrych. Dodal, že pokud vakcíny nejpozději ve středu nedorazí, nebude mít většina očkovacích center v regionu už ve čtvrtek čím očkovat a bude muset opět přesouvat již zarezervované termíny pro první očkování.

Mluvčí Ústeckého kraje Martin Volf pro iDNES.cz uvedl, že kraj nyní situaci řeší s ministrem zdravotnictví. „Vypomůžou nám ostatní kraje, které nám poskytnou dávky Pfizeru. Ty jim později vrátíme. Také dostaneme čtyři plata vakcíny z Nemocnice Na Bulovce. Dodávky se zpozdí do čtvrtka, jedná se tedy o dva dny. Stále dostáváme méně vakcín, než máme počet obyvatel. Nemáme problém, že by nebyli zájemci. Očkování by se nemělo zastavit,“ řekl Volf pro iDNES.cz.

Dalším dotčeným krajem je Jihočeský kraj, který si vakcíny zatím půjčí. „Jedná se o zajištění očkovací látky pro středu 14. dubna. V Jihočeském kraji se jedná o asi 2 700 dávek. Bude zapůjčeno z FN Plzeň a vráceno ihned po zavezení očkovací látky Pfizer do kraje, což by mělo být rovněž zítra odpoledne. Žádné termíny se tedy neruší a vše proběhne, jak bylo plánováno,“ uvedla pro iDNES.cz mluvčí Jihočeského kraje Hana Brožková.

Praktici čekají na stovky tisíc vakcín

Tématu dodávek se v úterý věnovali i praktici. Místopředseda pro zahraniční aktivity SVL ČLS JEP Bohumil Seifert zdůraznil, že distribuce vakcín praktikům je kritická. Lidem také doporučil, aby nespoléhali na zázračné léky. 

Přibylo 3 843 nakažených. R se vrátilo nad jedna, mohou za to však svátky

Na tiskové konferenci nechyběl ani předseda SPL ČR Petr Šonka. Ten informoval o excesech při registraci k očkování. „V pomalém rozjezdu hrála roli distribuce. Vakcín chodí málo, bylo potřeba určit nějaké pořadí, jak budou lékařům distribuovány. Vybíraly se ordinace, které mají nejvíce registrovaných pacientů v prioritní skupině,“ řekl Šonka. Podle něj byly také kraje, kde se dávky vakcín dělily. 

Krize v distribuci vakcín nastala podle Šonky v 11. a 12. týdnu. „Praktici si pro malé dávky vakcín jezdili sami. To je z dlouhodobého hlediska neudržitelné,“ podotkl Šonka, který však zároveň podotkl, že počet vakcín se již pomalu navyšuje. 

Praktici do úterý aplikovali 218 tisíc dávek. V průměru jich jedna ordinace aplikovala 75. U praktiků stále zbývá naočkovat 370 tisíc osob. Jde o lidi nad 70 let a chronické pacienty. 

Praktičtí lékaři si také stěžují na očkovací centra, kam primárně vakcíny míří. „Stát by měl využívat síť praktických lékařů. Očkovací centra by je měla jen doplňovat,“ zdůraznil Šonka. 

Praktici nyní čekají na 320 tisíc dávek od AstraZenecy a 38 tisíc od Johnson & Johnson. Vakcíny by měly dorazit do konce dubna. Kapacita praktických lékařů je zhruba 50 tisíc očkovaných lidí na den, což vychází na milion lidí za měsíc.

V Česku přitom v pondělí přibylo 3 843 případů koronaviru, nejméně za pracovní den od 30. listopadu. Reprodukční číslo se poprvé od 8. března dostalo nad jedna. Počet úmrtí s covidem v Česku překročil 28 tisíc. Vyplývá to z údajů ministerstva zdravotnictví.

11. dubna 2021

Autoři: , ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Rvačka na lesbi show. Policista zbil pět dívek i ochranku smíchovského klubu

14. března 2024  13:49,  aktualizováno  14:10

Silně opilý policista v uniformě brutálně napadl a zaklekl 19letou dívku. Ta skončila v nemocnici....

Babiš se ptal na děti Lipavského. Nešlo o kompro, tvrdí. Za vulgarity se omlouvá

11. března 2024  15:14,  aktualizováno  16:57

Předseda hnutí ANO a expremiér Andrej Babiš v neděli u svých spolupracovníků poptal citlivé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nedám Ukrajině ani cent a válka skončí, řekl Trump při setkání Orbánovi

11. března 2024  9:42

Bývalý americký prezident Donald Trump, který se podle všeho opět stane kandidátem amerických...

Pokud budeme ohroženi, jsme připraveni na jadernou válku, prohlásil Putin

13. března 2024  6:16,  aktualizováno  10:03

Sledujeme online Rusko rozmístí vojáky a zbraně u hranic s Finskem, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Vstup...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Přímý konflikt Ruska s NATO je už jen krok od třetí světové války, hrozí Putin

18. března 2024  10:46

Ruský diktátor Vladimir Putin v pondělí varoval Západ, že přímý konflikt mezi Ruskem a NATO by...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Fakulta přijme po střelbě nová opatření, rámy nebudou, chystá se krizový nácvik

19. března 2024  8:47

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti. Nechá například...

Co přinese mimořádná schůze? Nebude to jen o vulgaritách, říkají poslanci

19. března 2024  8:38

Poslanci se na mimořádné schůzi „k bezpečnostním hrozbám“ Česka sejdou v úterý odpoledne. Podle...

Babiš napsal, že je pro obnovení územní celistvosti Ukrajiny, včetně Krymu

19. března 2024  6:05,  aktualizováno  8:30

Předseda opozičního hnutí ANO, bývalý premiér Andrej Babiš vytáhl silnou kartu, aby otupil kritiku...

Za ovlivnění rozsudků chtěl podle žaloby soudce Sovák 50 milionů. Prý si to nepamatuje

19. března 2024  8:30

Bývalý soudce Vrchního soudu Zdeněk Sovák v úterý stane před pražským Městským soudem obžalovaný ze...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...