Zdravotní sestra Marie Hánečková očkuje seniorku v Kroměřížské nemocnici, kde...

Zdravotní sestra Marie Hánečková očkuje seniorku v Kroměřížské nemocnici, kde začali seniorům starším 80 let aplikovat vakcínu proti covidu-19. | foto: Dalibor Glück, ČTK

Od března se budou hlásit k očkování lidé nad 70. Bez přednosti pro nemocné

  • 157
Od začátku března se budou moci k očkování proti nemoci covid-19 hlásit lidé starší 70 let. Mohou tak učinit přes rezervační systém na webu. Informaci potvrdila mluvčí ministerstva zdravotnictví Barbora Peterová. Zdravotní stav v pořadí pro očkování podle ní roli hrát nebude.

Premiér Andrej Babiš (ANO) už dříve avizoval, že se od začátku příštího měsíce spustí registrace pro další věkovou skupinu.

„Pokud jde o očkování učitelů a dalších zaměstnanců škol, na tomto ministerstvo zdravotnictví ve spolupráci s kraji pracuje. Snahou je najít řešení, které bude vyhovovat všem a zároveň neohrozí očkování nejohroženějších skupin,“ uvedla Peterová.

Dosud se očkovali přímo v nemocnicích zdravotníci a obyvatelé domovů pro seniory a dalších pobytových zařízení sociální péče. Od poloviny ledna se do rezervačního systému mohou hlásit také senioři nad 80 let. Zájem jich zatím projevila zhruba polovina. Vakcínu dostalo asi 100 000 z nich. Celkem bylo podáno 450 000 dávek, 163 000 lidí dostalo obě potřebné vakcíny.

Vakcinační strategie dělí lidi do tří skupin podle pořadí nároku na očkování. V první skupině je asi 838 000 lidí, hlavně senioři nad 80 let a zdravotníci. Původně se mělo jejich očkování stihnout za leden a únor, kvůli celoevropskému zpomalení dodávek se ale očkování zpozdilo.

Opožděná očkovací kampaň. Udělejme tečku za koronavirem, zní nový slogan

Původně ministerstvo zdravotnictví avizovalo, že s očkováním druhé přednostní skupiny se začne po naočkování 70 procent té předcházející. Ve druhé skupině je více než 3,4 milionu lidí. 

Kromě seniorů, z nichž starší 70 let se budou moci k očkování přihlásit od začátku března, mezi nimi měli být také někteří pacienti s chronickými nemocemi a vybrané profese jako policisté, hasiči nebo učitelé. Někteří z nich ale už z rozhodnutí krajů očkovaní byli a jedná se i o upřednostnění učitelů.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video