Roman Chlíbek, předseda České vakcinologické společnosti | foto: Martin Veselý, MAFRA

Roušky můžeme odložit, až bude 70 % naočkovaných, říká šéf vakcinologů

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Modelové studie vycházející z dat aktuálních vakcín doporučují aspoň sedmdesátiprocentní proočkovanost proti covidu-19. „Pokud se nám podaří tato očkovanost, sníží se cirkulace viru a roušky můžou sundat všichni,“ říká šéf České vakcinologické společnosti Roman Chlíbek, podle něhož měla osvětová kampaň k imunizaci začít dřív. Pokud se nenechá očkovat dostatečné množství lidí, vakcinace nebude mít celopopulační účinnost.

Evropa začala očkovat a my se ocitáme uprostřed změti různě seriózních i naprosto nepravdivých zpráv. Nejvíce se řeší vedlejší účinky. Od závažných alergických reakcí až po úmrtí. Abychom to uvedli na pravou míru – jaká byla doposud nejzávažnější reakce na proticovidové očkování?
Pro mě jsou důležité informace, které vycházejí z klinických studií, nikoliv z informací médií o jakýchsi alergických reakcích. To ještě nejsou odborně zhodnocené reakce a je otázka, jestli jsou vůbec způsobené očkováním, nebo ne. Alergická reakce se samozřejmě může objevit, to je přirozená věc, stejně jako alergická reakce na lék. Někdo je alergický na prach, na pyl a stejně tak může být alergický na jednotlivé složky vakcíny. 

„Nemyslím si, že je dobré řešení, že by očkovaní měli výjimku a přestali nosit roušky. Nedovedu si představit, jak by se to kontrolovalo, jak by se to prokazovalo.“

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video