Babiš řekl, koho se bude týkat třetí očkování proti covidu. Začne 20. září

  • 323
Doporučení očkovat se proti covidu třetí dávkou bude podle premiéra Andreje Babiše pro seniory nad 65 let, pro osoby umístěné ve zdravotnických zařízeních poskytovatele dlouhodobé lůžkové péče nebo v domovech pro seniory či v domovech pro osoby se zdravotním postižením. Očkování třetí dávkou vakcíny začne 20. září. Babiš to řekl ve svém pořadu Čau, lidi.

Rozhodovat o tom bude v pondělí Rada vlády pro zdravotní rizika a odpoledne by to měla potvrdit také vláda.

Lidé, kteří by se mohli očkovat třetí dávkou vakcíny proti covid-19, budou podle Babiše dostávat upozornění formou SMS od 10. září.

Očkování bude podle premiéra i nadále dobrovolné a bude se očkovat jak u praktiků, tak v očkovacích centrech.

Je třeba naočkovat ještě 9 procent lidí

Babiš také ve svém pořadu Čau, lidi představil kampaň na podporu očkování.

„Už jen 9 procent lidí zbývá naočkovat a naše děti nebudou muset ve škole nosit roušku,“ má pomoci přesvědčit ještě neočkované jeden z textů, kterým se na ně vláda obrací.

„Pomozte nám, prosím, přesvědčit 9 procent lidí, aby se očkovali. Jen tak budeme moci sundat respirátory v obchodech a v práci,“ zní druhý apel, jímž se vláda v kampani na podporu očkování obrací na občany.

Kampaň poběží až do konce září. „Září bude klíčové, jak společně zvládneme pandemii,“ prohlásil Babiš.

Myslí si, stejně jako ministr zdravotnictví Adam Vojtěch, že vláda už nebude muset přijímat kvůli covidu žádná plošná opatření.

Povinné testování v sociálních službách

Ministři by se měli v pondělí zabývat i povinným testováním neočkovaných klientů a zaměstnanců sociálních služeb, řekl Vojtěch České televizi.

„Je to určitá prevence, aby se ta nákaza nešířila v těchto službách, protože bohužel proočkovanost zejména u personálu těchto služeb není ve všech krajích taková, jako bychom si představovali,“ uvedl v ČT ministr. Testy by měly být povinné nejméně jednou týdně.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video