Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dovolená v zahraničí: kromě plavek a krému vyberte i vhodné očkování

  16:27
Opalovací krém, pohodlné boty či plavky nejsou ty nejdůležitější věci, bez kterých byste na dovolenou neměli vyrážet. Kromě nákupních seznamů je nutné myslet i na své zdraví a zvážit vhodná očkování, a to nejen při cestách do exotických zemí. Mezi nejdoporučovanější patří vakcíny proti žloutence, encefalitidě i tyfu.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Některá očkování jsou při cestách povinná, do jiných je to silně doporučeno. „Orientovat se podle toho, co je v které zemi povinné, není zcela správné, neboť povinné očkování má primárně chránit místní obyvatele,“ řekl Rastislav Maďar z Centra očkování a cestovní medicíny Avenier v Brně. „V oblastech se žlutou zimnicí vám například může hrozit větší riziko žloutenky, pro kterou očkování povinné není,“ vysvětlil.

Důležité samozřejmě je nejdříve zjistit, jaké nemoci se v dané destinaci vyskytují a jak jsou nakažlivé. Je třeba zohlednit přímo místo, na které jedete. Pokud se budete slunit na pláži v turistickém letovisku, je riziko nákazy některými nemocemi samozřejmě menší než při výpravě do divoké přírody.

Fotogalerie

V úvahu je třeba vzít i aktuální zdravotní stav, prodělané nemoci či užívané léky. Optimální je začít s očkováním půl roku před odjezdem, pokud se jedná o rizikové země, do kterých bude zapotřebí víc vakcín. Při cestách do zemí s menším rizikem je vhodné očkování dva měsíce před plánovaným odjezdem. Vždy je však nutné vzít v potaz aktuální situaci a začít tedy očkování s předstihem.

Všichni by před odjezdem do cizí země měli mít v pořádku očkování povinná pro Českou republiku. Důležité je například platné očkování proti tetanu. Při cestách do některých zemí se doporučuje přeočkování proti dětské obrně a záškrtu.

„V loňském roce bylo nahlášeno 351 importovaných onemocnění, ve většině případů se však jednalo o onemocnění z potravin nebo přenášená vzduchem, která se běžně vyskytují i v České republice,“ řekla mluvčí protiepidemického oddělení Hygienické stanice hlavního města Prahy Martina Marešová. V roce 2018 se vyskytlo 20 případů malárie, 8 případů horečky dengue a 8 onemocnění žloutenkou.

Nejlepším řešením je individuální konzultace

„Nejedná se ani tak o nejlepší očkování pro konkrétní zemi, jako o rizikové faktory,“ řekl Maďar. Nejlepší je lékaři sdělit co nejvíc detailů o plánované cestě, neboť pak vám může sestavit vakcinaci přímo na míru. 

Základem je vždy očkování proti hepatitidě typu A a B. Ochrana platí po celý zbytek života. V exotických oblastech se výrazně doporučuje očkování proti břišnímu tyfu, tyto dvě se aplikují nejvíc.

Často se také objevují kousnutí od zvířat, zejména od opic. „Jedná se o Thajsko nebo Bali, kde evidujeme nevyprovokovaná kousnutí. Očkování proti vzteklině se doporučuje také při cestách do hor, odlehlých oblastí i při aktivních dovolených na kolech, a to i v Evropě,“ řekl Maďar. Například v Rumunsku či Bulharsku se vyskytuje velký počet toulavých psů, kteří mohou představovat riziko.

Před létem se nejvíc očkuje proti virové hepatitidě, mladým lidem do pětadvaceti let se nejvíc doporučuje očkování proti meningitidě. Senioři pak mají od 65 let nárok zdarma na očkování proti pneumokoku, a bez tohoto očkování od praktického lékaře by neměli raději cestovat vůbec.

Sprej proti komárům s sebou. Řecká vláda varuje před západonilskou horečkou

Cestovatelská vakcína, až to mnoho lidí ještě tak nevnímá, je i ta proti klíšťové encefalitidě. „Riziko je ve velké části evropských zemích, proto je očkování důležité,“ řekl Maďar.

Očkování proti tyfu byste měli zvážit při cestách do Asie, Afriky a Latinské Ameriky. Původcem je bakterie, která se množí a přežívá ve střevech člověka. Nákaza nejčastěji probíhá přes vodu, jídlo či předměty, kterých se dotýkal nakažený člověk. Očkování je proto vhodné i při cestách do turistických oblastí. Ročně onemocní břišním tyfem asi 22 milionů lidí.

Pozor si dejte na žlutou zimnici i meningitidu

Ačkoli se nejedná o exotickou nemoc, v souvislosti s cestováním je velmi významná ochrana proti meningokoku. „Toto očkování je povinné při cestách do Saudské Arábie, bez něj vás do země nevpustí,“ řekl Maďar.

„Očkovat proti meningokoku byste se měli nechat i při plánování účastí na společenských akcích, také při cestování v hromadné dopravě, bydlení v hostelech, zkrátka všude, kde se vyskytuje větší množství lidí,“ uvedl Maďar. Virus se přenáší vzdušnou cestou na krátké vzdálenosti, proto je riziko nakažení velké a nemoc je často smrtelná. Po vyléčení zhruba každý pátý pacient trpí doživotními následky.

Očkování proti žluté zimnici je nutné si pořídit při cestách do některých zemí Afriky a Střední a Jižní Ameriky. Seznamy těchto zemí pravidelně aktualizuje Světová zdravotnická organizace (WHO). Očkování je povinné i při tranzitu v těchto zemích a další země mohou vyžadovat potvrzení při příjezdu z rizikové oblasti nebo do 6 dnů od jejího opuštění při tranzitu přes jiné země.

Nemoci a vakcíny
Oblast výskytuVakcinacePlatnost vakcínyPrevence
Břišní tyfusAsie, Střední a Jižní Amerika, AfrikaAno3 rokyJíst dostatečně tepelně zpracované potraviny, pít jen balenou vodu
Horečka dengueTropické a subtropické oblasti Asie, Afriky, Austrálie, Střední a Jižní AmerikyNeexistujeChránit se před komáry
MalárieTropické a subtropické oblasti Afriky,  Střední a Jižní Ameriky, části Asie a TichomoříNeexistuje, lze podávat antimalarikaChránit se před komáry
MeningitidaCelosvětověAno6–10 letJako při chřipkových epidemiích
VzteklinaAsie, Afrika, oblasti s velkým množstvím toulavých zvířatAno2–5 letVyhýbat se toulavým zvířatům
Západonilská horečkaAfrika, jižní Evropa (Řecko, Itálie, Rumunsko, Chorvatsko, Srbsko, Maďarsko), Amerika, Asie, AustrálieNeChránit se před komáry
Žlutá zimniceAfrika, Jižní AmerikaAnoDoživotněChránit se před komáry

Horečka dengue a západonilská horečka

Ministerstvo zahraničí varovalo před horečkou dengue, která se letos rozšířila v Brazílii. Výskyt nemoci je však největší v letních měsících, v Brazílii tedy od prosince do února. Zvýšený výskyt horečky dengue monitoruje WHO také na karibské Jamajce. Na tuto nemoc přenášenou komáry v současné době očkování neexistuje, proto je třeba chránit se repelenty, moskytiérami a oblečením s dlouhými rukávy.

Na pozoru by se turisté měli mít i v Řecku, kde se objevil nebývale velký výskyt západonilské horečky. Loni se jednalo o 316 nakažených lidí, z nichž u 243 se objevily závažné příznaky neurologických nemocí, jako je encefalitida, meningitida či akutní ochrnutí.

Krajská hygienická stanice v Praze evidovala vloni dva případy. „V jednom případě to bylo z Rakouska, ve druhém z Řecka,“ řekla Marešová. Virus západonilské horečky se však endemicky vyskytuje i na jižní Moravě, kde žije i přenašeč onemocnění, komár rodu Culex. „Vzhledem k tomu, že se podnebí stále otepluje, je možné, že bude v letošní sezóně hlášeno více případů,“ podotkla Marešová.

Proti nemoci zatím neexistuje očkování ani účinný lék. Je proto dobré chránit se před komáry dlouhými rukávy, repelenty a moskytiérami.

Evropa eviduje nárůst spalniček

Před spalničkami zase při cestě do Evropy varuje americké občany server CNN. Podle WHO se v Evropě objevilo od ledna do června 2018 více než 41 tisíc případů spalniček, z nichž 37 bylo smrtelných. Jedná se o největší počet onemocnění spalničkami od 90. let minulého století.

Nárůst onemocnění spalničkami je způsoben zejména pohybem pracovních sil, se kterými cestují i nemoci. Nejedná se o lidi jen z exotických zemí, ale zejména o dělníky z východní části Ukrajiny, kde se v minulosti na nějakou dobu přestalo očkovat.

Nejvíce případů zaregistrovali na Ukrajině, další pak ve Francii, Gruzii, Řecku, Itálii a Rusku. V letošním roce WHO evidovala přes 34 případů nakažení spalničkami.

Podle amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CSC) největší procento nakažených spalničkami v Americe tvořili právě lidé, kteří vycestovali za hranice Spojených států. Jedná o víc než tisíc případů od začátku letošního roku.

Každý, kdo prodělal spalničky nebo byl proti nim očkován (v České republice od roku 1968), je doživotně imunní. „Některé vakcíny, zejména ty u starších generací, však mohly účinnosti již pozbýt, proto je při pochybnostech dobré udělat test,“ dodal Maďar.

Nejčastější cizokrajné nemoci a jejich příznaky

Břišní tyfus – Obvyklá doba, po které nemoc plně propukne, je od jednoho do tří týdnů po nakažení. Projevuje se vysokou horečkou, únavou, bolestmi hlavy a břicha, nechutenstvím, zácpou či méně častěji průjmem. Tyfus se dá léčit antibiotiky, nicméně existuje riziko rezistence. Očkování má platnost 3 roky.

Horečka dengue -–Také známá jako horečka, která láme kosti, neboť nemocnému může způsobit tak silnou bolest, že má pocit, jako kdyby mu někdo zlámal kosti. Jinak se projevuje horečkou, bolestí hlavy a vyrážkou podobnou spalničkám. Život ohrožující je hemoragická horečka dengue, která způsobuje krvácení a snížení počtu krevních destiček, což vede k poruše srážlivosti krve. Šokový syndrom horečky dengue způsobuje nebezpečný pokles krevního tlaku. Očkování neexistuje, nutná je prevence před komáry, kteří nemoc přenáší.

Malárie – Příznaky se objevují mezi 10–15 dny od nákazy. Jedná se o horečku, zimnici, bolesti kloubů a pocení. Mezi další symptomy se může zařadit žloutenka zapříčiněná úbytkem červených krvinek. Pokud není nemoc léčená včas, pacient může upadnout do kómatu. Vakcína neexistuje, lékař však může předepsat antimalarika, kterými je možné onemocnění i předcházet.

Meningitida – Nákazu přenáší infikovaný člověk a bakterie se šíří kapénkami. Může způsobit hnisavou meningitidu, která způsobuje zánět mozkových blan, nebo celkové horečnaté onemocnění včetně sepse a šoku. Mezi příznaky patří vysoká horečka, silné bolesti hlavy a kloubů, následná náhlá ospalost, poruchy vnímání a krvácení do kůže s následným odumíráním tkání.

Vzteklina –Toto virové onemocnění napadá centrální nervový systém zvířat i člověka a přenáší se slinami. Projevit se může od jednoho týdne až po několik měsíců od nakažení. Zpočátku do symptomů patří brnění a bolesti v ráně, poté se projevují změny v chování. Následně přechází do jedné ze tří forem: křeče, šílenství nebo ochrnutí. Ve všech případech je 100% smrtelná.

Západonilská horečka –Začíná náhlou horečkou, silnou bolestí hlavy, břicha a bolestí svalů a kloubů, někdy zduřením lymfatických uzlin a vyrážkou. U nekomplikovaných případů příznaky odeznívají většinou po 5 dnech. U komplikovaných případů se po několika dnech horečky dostavují příznaky postižení nervového systému. Ohroženi jsou především pacienti vyššího věku.

Žlutá zimnice – Je přenášena komáry a moskyty. Příznaky se objevují po 3–6 dnech. Nemocný má vysokou horečku a trpí nevolností či zvracením, únavou, bolestí hlavy a kloubů. V další fázi horečka klesá a část postižených se uzdraví. Zhruba u pětiny však nastane třetí stádium, které zahrnuje předchozí příznaky a žloutenku, krvácení a může skončit až selháním orgánů. Účinnou ochranou je očkování, které je účinné celý život.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Rusové zničili Ukrajině elektrárnu, Polsko kvůli útokům vyslalo stíhačky

11. dubna 2024  8:15,  aktualizováno  12:37

Sledujeme online Rusko v noci na čtvrtek podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu ve čtyřech...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

Česko bez výjimky, ujištěním navzdory. Co přesně stojí v migračním paktu

19. dubna 2024

Premium Evropská unie schválila migrační pakt a od roku 2026 budou muset jednotlivé státy přijmout svůj díl...

ANALÝZA: Zbožný, prostý, ale silný. Čím Indy tolik uhranul fenomén Módí

19. dubna 2024

Premium Naréndra Módí válcuje Indii jako málokterý jeho předchůdce. Zdá se nezastavitelný, podobně jako...

Prezident Pavel vyzval v americké CNN, aby Kongres schválil pomoc Ukrajině

18. dubna 2024  23:09

Český prezident Petr Pavel Spojené státy, aby schválily podporu pro Ukrajinu. Řekl to v pořadu...

Slovenská sbírka na munici pro Ukrajinu splnila finanční cíl za necelé dva dny

18. dubna 2024  14:40,  aktualizováno  20:53

Zatímco slovenská vláda se pomoci svému ukrajinskému sousedovi zdráhá, slovenští občané už na...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...