ilustrační snímek | foto: Shutterstock

Za neděli přibylo 75 nových případů, je to nejméně od začátku prázdnin

  • 366
Poslední víkendový den přinesl 75 nových případů koronaviru, je to o 5 méně než minulý týden. V nemocnicích je aktuálně 41 lidí, 8 z nich v těžkém stavu. Reprodukční číslo mírně stouplo na 0,93. Číslo udává, kolik jeden pozitivní kolem sebe nakazil lidí. Hodnota je pod číslem jedna, epidemie tedy zpomaluje.

Zdravotníci v neděli naočkovali 20 631 lidí. Laboratoře provedly 14 782 PCR testů a 46 709 testů antigenních. Číslo, které udává počet nakažených za posledních 7 dní na 100 000 obyvatel je na hodnotě 11.  Koronavirus si v Česku vybral 30 374 obětí.

Z regionů je na tom stále nejhůře Plzeň - město. Špatná situace je i v Pardubickém regionu, Jablonci nad Nisou, Klatovech a v Rokycanech.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch v rozhovoru pro iDNES.cz řekl, že zájem o očkování upadá. Zmínil i nová rozvolnění, která začala platit od neděle.

„Od 1. srpna máme nové podmínky pro hromadné akce. Do tří tisíc lidí se mohou konat pro testované, očkované a po prodělání nemoci a nad tři tisíce se budou moci akcí účastnit lidé, kteří byli očkovaní nebo prodělali nemoc,“ řekl. Také připomněl, že testování už nebude od 1. září hrazené.

Když to v září bude dobré, rozvolníme jako Británie, říká ministr Vojtěch

Od neděle také platí to, že se může legálně po prokázání bezinfekčnosti tančit v klubech a na koncertech.

Srpnové rozvolnění pustí na akce víc lidí, očkovaným dovolí i tancovat

V bazénech a na koupalištích nebude od 1. srpna omezena kapacita. Budou tam ale mít podle Vojtěcha nadále přístup jen lidé, kteří jsou očkovaní, v posledních 180 dnech prodělali covid nebo se nechali otestovat antigenním či PCR testem. 

Vojtěch také oznámil, že na zámcích, v zoologických zahradách či na dalších místech při organizovaných prohlídkách do 20 lidí nebudou návštěvníci muset prokazovat bezinfekčnost.

Podle řady odborníků ale stále nemáme vyhráno. „Koronavirus není pod kontrolou. Jde o nákazu, která má velmi silný sezonní charakter, zejména v naší oblasti. Proto se opakuje situace z minulého roku, léto je klidnější,“ tvrdí ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video