Krok za krokem: Jak se zaregistrovat na očkování a co je k tomu potřeba?

  • 168
Od pátku bude možné se přihlásit do Centrálního registračního systému pro seniory starší osmdesáti let. Rezervace a následné vybrání termínu očkování probíhá v sedmi krocích, jejichž přehled a vysvětlení k nim server iDNES.cz nyní přináší.

Do devíti očkovacích center v metropoli ve středu dorazilo zhruba 25 000 dávek vakcíny proti covidu-19 firem Pfizer a BioNTech. Jako první dostal dávky právě domov v Kobylisích, který zřizuje magistrát. (7. ledna 2021)

1 Kde se můžu zaregistrovat?

Centrální rezervační portál bude dostupný pro občany od pátku na adrese stránek crs.uzis.cz nebo registrace.mzcr.cz. Ke stránkám se můžete dostat například i přes web ministerstva zdravotnictví.

Rezervační systém pro očkování se pro lidi starší 80 let spustí 15. ledna od osmi hodin ráno. Pro všechny ostatní bude fungovat od 1. února. Přednost ale budou mít lidé z prioritních skupin.

Na stránkách si pak budete moci vybrat, zda máte zájem o testování antigenními testy, či testy PCR, nebo o samotné očkování.

Od 15. ledna má začít fungovat rezervační systém, prostřednictvím kterého by se k vakcinaci měli objednávat v první fázi lidé nad 80 let. (7. ledna 2021)

2 Co když se nemohu sám objednat online?

Dotazník na stránkách za vás může vyplnit i někdo jiný. „Systém umožňuje, že za vás registraci udělá někdo jiný,“ uvedl už dříve ministr zdravotnictví Jan Blatný.

Mít k dispozici počítač či mobil s internetem není jedinou možností, jak se k registraci na očkování dostat. Lidé se také mohou objednat přes svého praktického lékaře. Stačí také zavolat na informační linku 1221. Zřízená by měla být i krajská call centra. 

Do pražské metropole by v lednu mělo celkem dorazit asi 40 000 dávek vakcíny. Devět státem určených očkovacích center by podle plánu vlády mělo být schopno každé naočkovat 600 lidí denně(7. ledna 2021)

3 Mám online registraci, co dál?

Postup má dvě části - registraci a rezervaci. Centrální rezervační systém vás v prvním kroku při registrování na očkování vyzve k zadání telefonního čísla. 

Na číslo by se měl zaslat šestimístný PIN pro samotnou registraci. Jakmile PIN zadáte na stránkách, přejdete do registračního formuláře.

V Domově pro seniory Kobylisy ve středu odpoledne obdrželi první dávku vakcíny proti onemocnění Covid-19 firem Pfizer-BioNTech. Nejdříve se očkují zaměstnanci, dnes přichází na řadu klienti. (7. ledna 2021)

4 Co všechno musím zadat?

V registračním formuláři kromě jména, příjmení, čísla pojištěnce a vaší zdravotní pojišťovny budete muset vyplnit i příslušné kolonky, které odpovídají vašemu zdravotnímu stavu. Právě váš zdravotní stav následně určí termín, kdy na očkování budete moci jít.

Co se týče informací o zdravotním stavu, ve formuláři jsou například následující možnost: cukrovka, obezita, závažné dlouhodobé onemocnění plic, ledvin, nebo jater, nádorové onemocnění krevního nebo lymfatického systému či vysoký krevní tlak.

Na stráce zaškrtnete políčka, která vašem zdravotnímu stavu odpovídají. Následně potvrdíte čestné prohlášení, že uvedené údaje jsou pravdivé a odešlete žádost, následně obdržíte potvrzení registrace a přejdete k samotné rezervaci termínu.

V Česku se momentálně očkuje vakcínou od firem Pfizer a BioNTech. Evropská komise na základě doporučení od Evropské agentury pro léčivé přípravky schválila i vakcínu firmy Moderna pro registraci na trhu EU. První dodávky Moderny by mohly do Česka dorazit 22. ledna, objednáno je 1,9 milionu dávek. (7. ledna 2021)

5 Rezervace termínu

Pro rezervaci konkrétního termínu by vám opět měla přijít přes SMS a další PIN. Rezervace termínu probíhá na stránkách reservatic.com/ockovani. Pro vstup do něj budete potřebovat číslo pojištěnce a PIN kód.

Následně si budete moci z katalogu očkovacích míst vybrat to nejblíže k vám. Poté si zakliknete termín, který vám bude nejvíce vyhovovat. Jakmile si svůj termín vyberete a potvrdíte, proces registrace a rezervace termínu pro vás končí. Pokud jste vyplnili e-mail, obdržíte potvrzení o platné rezervaci i e-mailem. Potvrzení o platné rezervaci si můžete uložit nebo vytisknout kliknutím na tisk do PDF.

Registrace a následná rezervace ovšem nemusí nutně proběhnout hned po sobě. „Očkovací sloty tam doplňují očkovací centra v závislosti na počtu vakcín, které mají k dispozici. Určitě se nestane, že by všichni lidé, kteří se zaregistrují, dostanou ihned termín. Množství vakcín i očkovacích slotů je omezeno,“ uvedl ve čtvrtek Blatný.

Jakmile se pro vás uvolní případný termín, dostanete podle Blatného informace. Termíny se budou uvolňovat postupně.

Celkem Domov pro seniory Kobylisy obdržel 126 dávek vakcíny proti onemocnění Covid-19 firem Pfizer-BioNTech. Ve čtvrtek přichází s očkováním na řadu klienti domova. (7. ledna 2021)

6 A co druhý termín očkování?

Termín druhé dávky se podle ministerstva zdravotnictví vytvoří automaticky za 21 dní ve stejný čas. Podle Blatného je možné druhý termín upravit tak, aby vám vyhovoval. 

„Nějaký termín je ale potřeba ustanovit, aby bylo možné plánovat,“ uvedl.  Jakmile se některé vakcíny na očkovacích místech uvolní, přijde vám SMS zpráva s druhým číselným kódem, kterým se opět přihlásíte do systému a vybere si z nabízených termínů.

7 Budu za registraci nebo vakcínu něco platit?

Registrace i samotné očkování jsou dobrovolné a bezplatné.

Do devíti očkovacích center v metropoli již dorazilo zhruba 25 000 dávek z další dodávky vakcíny proti covidu-19 firem Pfizer a BioNTech. Zároveň ve středu začalo právě i očkování personálu a obyvatel domovů pro seniory. (7. ledna 2021)

8 Budu si moci vybrat konkrétní vakcínu?

Ne. V Česku jsou nyní k dispozici vakcíny Pfizer/BioNTech a Moderna. Můžete si však zvolit, že se nyní nenecháte očkovat a počkáte si, až bude v Česku vakcína, kterou chcete. Tím se však vzdáte své priority a zároveň vám nikdo nezaručí, že danou vakcínu opravdu dostanete. 

V záložní nemocnici na brněnském výstavišti vzniklo očkovací centrum. Na řadu jako první přijdou hasiči či policisté.

9 Co certifikát?

Posledním bodem po očkování je zisk certifikátu. Ten bude zaznamenán v Portálu občanu. Certifikát občan obdrží od očkujícího místa v papírové podobě po aplikaci druhé dávky vakcíny.  

„Certifikát občan obdrží od očkovacího místa v tištěné i elektronické podobě,“ upřesnil Blatný. Heslo k certifikátu zaslaného e-mailem dostanou lidé prostřednictvím SMS. Potvrzení o očkování si později budete moci vyzvednout i na Czech POINTu.

V certifikátu bude typ vakcíny i šarže, dostanete ho až po všech dávkách


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video