ilustrační snímek | foto: Dan Materna, MAFRA

Covidpas získává obrysy. Usnadní cestování očkovaným a testovaným

  • 360
Nejen potvrzení o očkování, ale i potvrzení o negativním testu nebo informace, že s vakcínou se na danou osobu ještě nedostalo. V polovině března by Evropská komise měla představit návrh takzvaného covidpasu, který umožní občanům Evropské unie volněji cestovat, ať už za prací nebo jako turisté.

Evropská komise oznámila, že 17. března představí návrh takzvaného zeleného pasu, který umožní naočkovaným občanům Evropské unie volněji cestovat za pracovními i turistickými účely v rámci členských zemí. Na práva, která budou s tímto pasem spojena, však nemají země jednotný názor.

Datum 17. března potvrdil také ministr zahraničí Tomáš Petříček. Na konferenci ČSSD řekl, že covidpas nesmí být diskriminační vůči těm, kteří se očkovat z nějakých důvodů nebudou moci. V praxi se však zvýhodněním pro očkované a znevýhodněním pro ty druhé nikdo nepochybně nevyhne, existence elektronického průkazu by jinak postrádala smysl. To nepřímo Petříček ostatně potvrdil slovy, že až epidemie pomine, covidpas zapotřebí už nebude. Tuto situaci odhadl pro příští rok.

Šéfka Evropské komise Ursula Von der Leyenová uvedla, že cílem je do Covidpasu zanést informaci, zda lidé byli naočkovaní nebo že podstoupili test a měli negativní výsledek, pokud zatím vakcínu nedostali nebo dostat nemohli. Nechyběly by ani údaje o prodělání nemoci covid-19, a tedy fakt, že daný člověk má protilátky.  

Právě zavedení potvrzení o negativním testu do covidpasu by mohlo třeba pomoci zamezit podvodům, kdy lidé potvrzení falšují.

„(Covidpas) bude respektovat ochranu dat, bezpečnost a soukromí,“ slíbila von der Leyenová.

Po zveřejnění návrhu se k věci budou moci vyjádřit členské státy, včetně České republiky. „Česká republika podporuje inciativu vedoucí k ustavení jednotné formy covidpasu v EU. Takový prostředek by usnadnil cestování zejména lidem, kteří již byli proti koronaviru očkováni,“ uvedl mluvčí ministerstva zahraničí Jakub Augusta.

Návrh by měl být projednán 25. března na dalším summitu evropských států. Ty se dříve v lednu dohodly, že zelenému pasu shodně přizpůsobí podmínky.

Co vše je ve hře

Některé destinace, například Rumunsko, Seychely nebo Kypr, už nepožadují po návštěvnících, kteří se prokáží očkováním, karanténu. Jiné, jako Island či Maďarsko, otevřely hranice těm, již se z covidu vyléčili.

Možnost vydávání jednotného očkovacího pasu podpořil ministr zahraničí Tomáš Petříček již v lednu s tím, že by se po zlepšení epidemické situace v Evropě mohly začít plošně uznávat antigenní testy na koronavirus při cestování přes hranice.

Covidpas by ale nemusel sloužit jen k cestování. Třeba podle vyjádření hlavní hygieničky České republiky Jarmily Rážové by mohl fungovat i jako „vstupenka“ na letní hudební festival či třeba větší sportovní akci. Na benefity pro očkované ale čeští politici, včetně premiéra Andreje Babiše, reagovali zatím velmi zdrženlivě.

Očkovací pas může být propustkou na dovolenou, nese s sebou ale rizika

Zavedení očkovacích pasů může mít podle WHO na společnost rozdělující efekt. „Musíme být solidární. Nemůžeme si dovolit upřednostňovat nebo trestat určité skupiny nebo země,“ uvedl její šéf Tedros Adhanom Ghebreyesus. A také některé členské země EU, jako je Německo či Francie, jsou opatrné a zdůrazňují, že zavedení covidpasů nesmí  diskriminovat neočkované jedince. Naopak jihoevropské země či například Rakousko vakcinační pasy prosazují.

Řecký premiér Kyriakos Mitsotakis ubezpečil, že cílem není někomu v cestování bránit. Upřesnil, že cílem alespoň z pohledu Atén je na hranicích zjednodušit odbavování přijíždějících cizinců. Očkované by čekal rychlý průchod, ostatní by museli podstoupit platné příslušné procedury.

Místopředseda Evropské komise Margaritis Schinas upozornil, že má být na členských státech, aby rozhodovaly, jak přesně budou tento nástroj využívat.

Technologické společnosti, třeba IBM, pracují na aplikacích, do nichž si mohou lidé nahrát podrobnosti o testech a vakcínách proti covidu-19. Tato možnost má podporu hlavních hráčů v cestovním ruchu, mimo jiné aerolinek Lufthansa, Swiss Airlines, United Airlines nebo Virgin Atlantic.

Zbývá ještě spousta otázek, řekla o očkovacím pasu von der Leyenová:

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video