Spor mezi Albánií a ČEZ řeší mezinárodní arbitráž. (Ilustarční foto)

Spor mezi Albánií a ČEZ řeší mezinárodní arbitráž. (Ilustarční foto) | foto: Profimedia.cz

OČIMA STŘEDOEVROPANA: Tři miliardy nestojí za stop Albánii do EU

  • 184
Česká republika by neměla kvůli sporu ČEZ s Tiranou blokovat cestu Albánie do Evropské unie. Škodíme si tím jako stát, ale také snižujeme šanci ČEZ na to, že se dočká odškodnění.

Není to poprvé, kdy byla tato zpráva vypuštěna. Česká republika je připravena zablokovat udělení statusu kandidátské země, pokud Albánie nevyplatí odškodnění ČEZ za zmařenou investici tamní pobočky.

Do koupi části tamní distribuce elektřiny investoval ČEZ 2,8 miliardy korun, další peníze do modernizace. Spor o platby, který vyvrcholil vypínáním elektřiny i klíčovým albánským firmám, však skončil zestátněním albánské pobočky.

Pohled Luboše Palaty

Pohled Luboše Palaty

ČEZ vede s Albánií mezinárodní arbitráž a má velkou šanci, že ve sporu uspěje a získá zpět své peníze a nějaké odškodné k tomu. Problémem však je, že jde o finančně náročný spor, který by se táhl roky, a tak Česko na Albánii tlačí i přes vstupní proces do Evropské unie.

Zatím nejtvrdší vyjádření vypustil premiér Zemanovy spíše prezidentské než úřednické vlády Jiří Rusnok, který řekl, že cestu Albánie do EU "klidně zablokuje".

Od toho se v pondělí nedistancoval ani jeho nástupce Bohuslav Sobotka. "My trváme na tom, že každá země, která získá kandidátský status, by měla splňovat podmínky pro udělení takového statusu. Nepochybně to budeme zkoumat i v souvislosti s Albánií." S tím, že o podpoře Albánie bude česká vláda jednat.

To, zda Albánie splňuje podmínky na udělení kandidátského statusu, už zkoumal jiný Čech, unijní komisař pro rozšíření Štefan Füle. A ten před několika dny řekl velice autoritativně: "Bez jakýchkoliv pochyb či podmiňování mohu potvrdit naše doporučení udělit kandidátský status Albánii."

Téměř tři miliardy korun jsou slušné peníze, ale mnozí v Česku si možná ještě vzpomenou, jaké to bylo, když vstup Česka do Evropské unie chtěli blokovat Bavoři a Rakušané. Nakonec nezablokovali, Rakušané jen proto, že se hlasovalo o všech deseti zemích najednou a ne o každé zvlášť. Pachuť, která z toho byla, v česko-bavorských a česko-rakouských vztazích zůstala ještě dlouho.

Spor mezi Albánií a ČEZ řeší mezinárodní arbitráž. Buď ČEZ pravdu má,  anebo nemá. Až arbitráž rozhodne, bude na místě vytvořit na Albánii tlak, aby se rozsudku podřídila.

Pro ty, kteří chtějí zablokovat kandidátský status Tiraně, aby ČEZ peníze dostal zpátky, je na místě varování, že je tomu právě naopak. Čím blíže Albánie vstupu do unie bude, tím více bude muset dodržovat evropská pravidla. Což by mělo znít nadějně i pro nás české občany, kteří jsme všichni tak trochu akcionáři ČEZ.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video