Slavnostní shromáždění při příležitosti 100. výročí zahájení první světové...

Slavnostní shromáždění při příležitosti 100. výročí zahájení první světové války a uctění památky padlých vojáků v Národním památníku na pražském Vítkově. (24. června 2014) | foto:  Dan Materna, MAFRA

OČIMA STŘEDOEVROPANA: Pro Čechy - první světová válka začala v červenci

  • 27
Čeští politici si v úterý připomínali stoleté výročí začátku první světové války. Neřídili se však skutečnými dějinami, ale svým odjezdem na dovolenou. Je to naprosto nedůstojné - už proto, že to byl konflikt, v němž padlo vůbec nejvíce Čechů v novodobé historii.

Podíval jsem se ještě jednou na kalendář, jestli jsem se opravdu nespletl já, ale všichni ti čeští politici i církevní hodnostáři. A nespletl. Dvacátého čtvrtého června roku 1914 se opravdu nestalo nic, co by naznačovalo, že 28. července 1914 začne první světová válka.

Pohled Luboše Palaty

Pohled Luboše Palaty

Dokonce i atentát na následníka rakousko-uherského trůnu následníka trůnu Františka Ferdinanda d'Este se odehrál v Sarajevu o čtyři dny později, než se na pražském Vítkově sešli desítky českých politiků v čele s prezidentem Milošem Zemanem a pražský arcibiskup Dominik Duka dosloužil v chrámu svatého Víta zádušní mši.

Chápu, že prázdniny jsou prázdniny. Ale je to jako kdyby si Polsko připomnělo 75. výročí počátku druhé světové války 1. srpna a to jen proto, že premiér Donald Tusk a část polské vlády bude zrovna u moře v Sopotech a do Gdaňska to budou mít mnohem blíže, než by měli 1. září z Varšavy.

První světová válka je přitom pro nás Čechy nejtragičtějším vojenským konfliktem v historii, v řadách legií i císařské armády padlo téměř 150 tisíc obyvatel českých zemí. O tom, jak tragická válka to pro Česko byla, svědčí dodnes pomníky v každé vesnici a městečku. Je na nich mnohem více jmen než na pomnících připomínajících oběti druhé světové války.

To je však dáno i tím, že v Česku není mnoho pomníků se jmény českých Židů a Romů, kteří tvořili velkou většinu obětí nacistické okupace. Obětí, které sice započítáváme, ale už se k nim jako Češi příliš nehlásíme.

První světová válka přitom není vzdálená historie. Pro generaci prezidenta Miloše Zemana, který měl na Vítkově hlavní projev, to je válka válka otců či dědů. Válka, která ovlivňuje naše životy dodnes, válka, na jejímž konci byl vznik samostatného Československa. Válka, v níž mnozí dnešní sedmdesátníci o ty své dědečky přišli. A přesto politici dali přednost prázdninám před důstojnou pietou.

Proto bych rád pro organizátory podobných slavnostních aktů podotkl, že Československo nevzniklo 24. září 1918, ale až 28. října 1918. Ale naštěstí to nebylo v době letních prázdnin, takže si stoleté výročí naší státnosti tentokrát možná připomeneme i ve správný čas.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video