Pomník na památku obětí nepokojů v centru Kyjeva.

Pomník na památku obětí nepokojů v centru Kyjeva. | foto: Marko Drobnjakovic, AP

OČIMA STŘEDOEVROPANA: Kyjev, nejevropštější město v Evropě

  • 206
Ukrajinci ani po několika měsících od Majdanu nepřestávají věřit v Evropskou unii a jsou dnes zřejmě nejvíce „prounijním“ národem v Evropě. Okupace Krymu a ruské podněcování separatismu na východě Ukrajiny je v tom ještě utvrdily.

Kyjev a Moskva jsou tak odlišná města, jak jen města odlišná být mohou. V Kyjevě se můžete procházet po ulicích, najdete tu památky připomínající ještě Kyjevskou Rus, dobu, kdy byl Kyjev po Cařihradu největším městem tehdejší Evropy, a zdejší princezny se vdávaly na největší evropské dvory a byly to žádané nevěsty. A Moskva prostě nebyla.

Kyjev v sobě má něco z Varšavy, Krakova a dalších polských měst. Ještě sem na počátku dvacátého století dolehla secese a sovětský režim tu neřádil zdaleka tak jako v Moskvě, jejíž podobu z konce 19. století až na výjimky téměř zničil. Je to město krásné a evropské.

Pohled Luboše Palaty

Pohled Luboše Palaty

Kyjev je dnes evropský i v jiném smyslu. Po revoluci Majdanu, které se odehrála pod vlajkami Evropské unie, alespoň tedy zpočátku, popularita Evropské unie neklesá, ale stále roste. A nejen Evropské unie.

Zatímco po Oranžové revoluci tehdejší prezident Viktor Juščenko tvrdě narazil, když chtěl prosazovat vstup Ukrajiny do NATO a po několika zoufale dopadnuvších průzkumech veřejného mínění to radši vzdal, dnes nechybí málo a Ukrajinci by vstup do Severoatlantické aliance za pár měsíců odsouhlasili i v referendu. „Podpora vstupu do NATO se už vyšplhala na 42 procent, to tady nikdy nebylo. Měli bychom Putinovi poděkovat,“ říká nadšeně jeden západní diplomat.

Unie to má teď na Ukrajině ještě lepší, průzkumy hovoří o tom, že příznivci integrace s Evropskou unií mají drtivou převahu a ta čísla rostou.

A to přesto, že Ukrajinci zatím od vítězné revoluce pociťují jen samá negativa, obsazením Krymu a boji na východě Ukrajiny počínaje a třetinovým zvýšením cen energií a potravin nekonče. „Takové nadšení pro Evropskou unii nikde v Evropě nenajdete,“ říká jeden unijní diplomat. A s trochou sarkazmu dodává, že je to přesto, aniž by Evropská unie a NATO dokázaly nějak významněji Ukrajinu podpořit v její válce s Ruskem, přinejmenším alespoň konečně nějakými citelnými ekonomickými sankcemi.

Ukrajina zrazená, okradená a ničená Ruskem je zamilovaná do Evropy a Západu. Ti se ale tváří, jako kdyby jim na této chudé a nepříliš atraktivní nové nevěstě příliš nezáleželo. Je to velká škoda. Škoda pro Evropu. Škoda pro NATO. Škoda pro Ukrajinu. A bohužel dobře pro Putinovo agresorské Rusko.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video