V prosinci se aktivisté sešli v Brně, v sobotu se už podruhé postaví před obchod v centru Prahy. | foto: Monika Hlaváčová, MF DNES

Ochránci zvířat chtějí protestovat u obchodu, který prý kožešiny nevede

  • 11
Ochránci zvířat budou v sobotu protestovat v Praze před prodejnou luxusních oděvů. Vadí jim, že má v nabídce také výrobky z pravých kožešin. Manažer prodejny tvrdí, že žádné neprodávají. "Demonstrace je absurdní," řekl iDNES.cz.

V sobotu ve 14 hodin se čeští ochránci zvířat připojí k mezinárodní kampani zaměřené proti obchodům Escada, v nichž se mimo jiné prodávají kožené výrobky. V Praze se aktivisté sejdou před její prodejnou v centru metropole v Pařížské ulici.

Podle svolavatele akce Marka Voršilky dorazí kolem deseti členů občanského sdružení Otevři oči. V rukou prý budou mít transparenty, kolemjdoucí od nich dostanou letáky. Protestní akci řádně ohlásili magistrátu.

Podle manažera prodejny Davida Linharta skupina demonstrantů byla před obchodem už minulý týden. "Bylo jich asi pět. Ale demonstrace je absurdní, v našich obchodech v Česku nemáme žádné kožešiny neprodáváme," řekl Linhart iDNES.cz.

To ale Voršilkovi nevadí. "Ještě v červenci tam jednu kožešinu měli. Escada je významnou firmou, její krok by byl tedy pozitivním signálem pro celé odvětví," uvedl.

V některých zemích na takových demonstracích aktivisté napadají zákazníky luxusních obchodů. Na kožešiny nebo kožené oděvy jim například stříkají barevnými spreji. Toho se šéf pražské prodejny nebojí. "Minulou sobotu byl klid, zákazníky neobtěžovali. To bychom na ně zavolali policajty," uvedl Linhart.

Členové sdružení Otevři oči přesto doufají, že budou úspěšní. "Tímto způsobem se již podařilo kolegům v zahraničí přesvědčit mnoho jiných obchodů, aby přestaly prodávat kožešiny - například C&A, P&C, Zara," vypočítal Voršilka.

Policie se na akci podle vyjádření mluvčí Evy Miklíkové nechystá. "Nikdo nás o spolupráci nepožádal," řekla iDNES.cz.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video