Až osm let za týrání zvířat či za množírny. Poslanci na to kývli

  • 141
Návrh na výrazné zpřísnění trestního zákona kvůli týrání zvířat podpořili v prvním čtení poslanci. Až osm let vězení má hrozit za týrání zvířat nebo za provozování množíren. Pod návrh se podepsalo 77 poslanců, iniciátorem byla opoziční TOP 09. Soud by mohl zakázat držení a chov zvířete až na deset let.

Zákaz držení zvířat a chovu po dobu deseti let autoři novely navrhují pro provozovatele množíren a také pachatele trestných činů týrání zvířat. Za týrání většího množství zvířat může hrozit až osmileté vězení, za trestný čin chovu zvířat v nevhodných podmínkách, tedy v množírnách, budou rovněž hrozit až osmileté tresty. Současný zákon podle nich trestání za množírny neumožňuje, pokud to nenaplňuje znaky jiného trestného činu.

„Hlavním cílem je zvýšení ochrany zvířat,“ řekla ve Sněmovně první místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Řekla, že počet případů týrání zvířat v České republice neklesá. „Tento návrh je prvním pokusem definovat množírny v zákoně,“ uvedla Pekarová Adamová.

Radikálně by se zpřísnily i tresty za pytláctví, hrozilo by za něj dva až osm let vězení. Předseda ústavně právního výboru Marek Benda z ODS se pozastavil nad tím, že autoři navrhují stejné trestní sazby jako za znásilnění nebo pohlavní zneužívání.

K podpoře zákona se naopak přihlásila opoziční SPD slovy poslankyně Lucie Šafránkové a podpořila ho i Kateřina Valachová ze sociální demokracie.

Babiš má vlastní představu, jak omezit týrání zvířat

Poslanci vládního ANO před tím vyslyšeli výzvu opoziční TOP 09, aby přestali projednávání novely trestního zákona ve Sněmovně blokovat.

Premiér a šéf ANO Andrej Babiš před pár dny řekl, že chce urychleně řešit problém obchodování se psy, takzvané množírny. „Využijeme návrh veterinárního zákona, který bude předložen vládě do konce února,“ řekl po jednání vlády Babiš.

„V rámci toho bychom zákon upravili, abychom definovali množírny, abychom mluvili o minimálních standardech pro chov psů a koček, abychom řešili evidenci chovatelů fen, abychom eventuálně zavedli registr zvířat, ale bez toho, aby to byla zátěž pro občany,“ prohlásil Babiš.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video