Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Diskuze

Není důvod dovážet jablka z Ameriky, české nerovná se drahé, řekl Toman

Ministr zemědělství Miroslav Toman hájil ve Sněmovně nápad, aby obchody musely povinně prodávat určité procento českých potravin. „Tady je tisíce výrobců potravin, kteří se nemohou dostat do obchodních řetězců, protože obchodní řetězce jednoznačně preferují potraviny ze svých mateřských zemí, když mohou,“ řekl Toman.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
KN

Je blbost resit takovou zasadni vec na zaklade z emoci z vyjimecne situace. Mozna by to chtelo pockat na zklidneni a taky az o tom z vlady nebudou rozhodovat lidi, kteri to budou delat pro stat a ne pro vlastni firmy.

0 0
možnosti
ZZ

Koukám, že je to tady samý zemědělský odborník. Kolik z Vás si opravdu alespoň "čichlo" k zemědělství. Nicméně na ministerstvu zemědělství by z Vás jistě měli radost, protože tam je ta situace naprosto stejná!!. Jinak jen pro zajímavost , dotace pro zemědělce je dítě evropské unie (bohužel pro nás ,pan Telička nevyjednal nic, možná ani nechtěl, možná to tak bylo objednáno tehdejší garniturou). Pan Jurečka brečí , že zemědělství není Agrofert, má pravdu ale je také jeden z těc kteří tento hon na Agrofert začali a s tím se svezli všichni zemědělci, včetně pan Jurečky a jeho farmy (bratra)!!Jinak jen tak pro zajímavost - výkupní cena mléka z farmy v roce 1992 byla pro náš podnik kolem 7Kč, dnes 8,67 Kč (v roce 2016-2017-2018

6 Kč). V roce 1992 byla průměrná cena nafty cca 14 Kč, v roce 2O19 cca 34Kč. Průměrný výdělek činil v roce 1992 cca 2000 Kč dnes 25000 Kč .Nemá cenu se babrat v dalších energiích. Traktor Zetor kolem 80KW v roce 1992 295000 Kč dnes za milion nepořídíte atd........... Dle mého a říkám to od "revoluce" pokud bych dostal za naše mléko z farmy 12Kč nepotřebuji ani haléř dotací , nepotřebuji živit moloch SZIF , který sám o sobě spotřebuje díky nesmyslným vyhláškám ,dle některých zdrojů až 40% přidělených peněz pro zemědělce ( to ale nevymyslela tato vláda). Nehledejte v Evropě volný zemědělský trh, všichni by jsme si by měli být rovni, ovšem neustále jsou tu i ti kteří jsou ještě rovnější !!vše diktují politici , kteří někdy ani zemědělství neviděli. Atd.... V zemědělské prvovýrobě dělám od roku 1989. Nyní můžete mínusovat .

0 0
možnosti
Foto

Kdysi dávno jsem viděl dokument, kde porovnávali české a německé zemědělce.. Německým vadilo, že jsou nízké výkupní ceny mléka, tak se dohodli a společně si pořídili malou mlékárny.... Čeští remcali že jsou zemědělci a těm nepřísluší vyrábět jogurty. Proč to mléko neprodáváš lidem za 12 Kč???? Nebo klidně za 15, Musíš ho zabalit... Urvali by ti obě pazoury... Ono je ale jednodušší remcat.

0 0
možnosti
KD

K39a25r58e31l 53D78r49d19a

3. 6. 2020 17:39

Byla tady kampaň za křivou zeleninu a Tesco řeší prošlé potraviny. Jako, jak se chovat k potravinám šetrně?

Z principu není vhodné potraviny rozdat či prodat pod cenou. Kazí to trh a ochotu zákazníků připlatit si až na krev. Lepší je neprodané potraviny zničit. V charitách pro sociálně slabé jsou potraviny "zdarma" vystaveny totální šikaně, aby se s využitím potravin zdarma nepodvádělo.

Trh kazí akce. Aneb "česká cena" je zásadně ta akční. Já si nemohu v Česku koupit jogurt, když potřebuji. Cena je amorálně předražená. Musím si vyčíhat akci, nakoupit do zásoby a pak tolerovat, že za týden doma dlabu prošlé zboží. Má to řešení. Řetězce se musí domluvit. Zrušit akce. A donutit Čechy platit za jogurt o 100% víc. "Hezky česky."

Vše v řetězcích je o době použitelnosti. Uhlíková stopa? Od dodavatel se to musí dostat do centrálního skladu řetězce. Odtud se to posílá na prodejny. Jogurt z Budějovic se 5x přeloží na kamion a přejede republiku sem a tam. Než se dostane z mlékárny přes ulici do obchodu naproti.

To celé trvá nějaký čas, třeba týden. Takže řetězec nebere zboží na rychlou spotřebu, protože ho neumí prodat. Čerstvé, jak praví reklama, je to nejlepší. Proto jsou regály narvané chemickými šmakuládami, co mají dík konzervantům a chemii záruku měsíc. Je pak čas na distribuci, je čas přestřelit cenu a v pohodě to vnucovat zákazníkům. Obchod není ve stresu, že to vyhodí či bude muset jít příliš brzy s cenou dolu.

Obdobně ovoce a zelenina. Půlka produkce pomlácením při dopravě a balení shnije a musí se vyhodit. Umění řetězce, prodat podtržené nezralé plody, aby to vyhazování přešlo z obchodu na zákazníky a obchod vydělal...

Jako, chovat se tady šetrně, ekologicky a "česky", je utopie jen pro náboženské fanatiky, co rádi položí život za záchranu planety. Jinak je to svět pro prosperitu sobců a hulvátů, co rádi rakovinu svého žaludku. ;-)

0 0
možnosti
KD

K93a90r23e14l 14D17r81d16a

3. 6. 2020 17:01

Ve výběru potravin žádná svoboda není. Řetězce se řídí "prodejností". Většina českých nekulturních hulvátů volící Zemana a Bureše, také určuje, co má nakonec řetězec v regálech a co si mohu koupit. Stát křupanů a vidláků mi po vzoru totality diktuje, co mohu mít doma v ledničce.

Všichni známe nabídku LIDLu, Penny, Alberta, Tesca či Billy... Jediná svobodná volba je, zda nakoupím na omezeném trhu v Albertu či LIDLu. A vesměs nejde o potraviny, na kterých by si mohl jeden pochutnat.

Vedle hlavní "sledovanosti" existují okrajové produkce potravin, ke kterým se lze nějak složitě dopracovat. Pokud kráčím v 19 hodin z práce, stejně zůstane jen Albert či LIDL s prázdnými regály, zpravidla bez pečiva.

Minule tady byly kauzy polských jablek, sýrů, vajec, uzenin, masových konzerv... Jedovaté šizené šmakulády pro český trh s minimální cenou, která určuje, že jde o nejžádanější potraviny. Laťka kvality pro české křupany nastavena.

Co by tady mohla změnit vnucená preference českých potravin? Šmakulády si místo Poláků budou vyrábět sami Češi? Protože řetězce určí podmínky a do nich se kvalitní potraviny stejně nevejdou. Řetězce vychází ze znalosti svých zákazníků. Bludný kruh.

1 0
možnosti
LD

Za vše mohou řetězce? Jděte se podívat někdy na slavné farmářské trhy. Ještě větší šmejd za ještě větší peníze. Prostě nabídka a poptávka.

0 0
možnosti
VS

Nejlepší by bylo přestat dotovat zemědělství úplně, ať už na státní nebo ještě lépe evropské úrovni. Trh by jako vždy přišel s nejoptimálnějším řešením.

0 0
možnosti
LD

A co kdyby to řešení bylo, že pan Toman zkrachuje? Rozkaz je jasný, to nemůže projít!

2 0
možnosti
PH

nejdřív podporujte domácí producenty a pak se hlavně zamyslete mistr T. nad tím, zda dokážou dodat poměr ceny a kvality řetězcům

taky nechápu, proč dovážíme např. sušené jablka z Číny apod., ale popel na hlavu si musí hlavně naši politici

0 0
možnosti
PN

P95e72t76r 59N75o65v66ý

3. 6. 2020 16:43

Myslíte dorovnat ty roky a tu výši, jak byly a jsou dotováni zemědělci na západě?

0 0
možnosti

Dobrý den, pokud se tím nemyslí na konci zimy a na jaře čerstvě sklizená jablka z Jižní Ameriky, tak souhlasím.

S pozdravem PŠ [>-] EU

0 0
možnosti
PN

P34e61t37r 75N73o12v89ý

3. 6. 2020 16:28

Nikdy jsem neměl lepší jablko, než toto:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Rub%C3%ADn_(odr%C5%AFda_jablek)

Bohužel se s ním prakticky nesetkáte ...

0 0
možnosti
GS

Nevím, zda p.Toman je z rodiny bývalého komunistického ministra. Ale páchat dobro ("a pro ně je to také děláno"), je osvědčená komunistická taktika. Myslet za druhé, míchat hrušky s jablkama a paktovat se s farmáři proti tradičním sedlákům je způsobeno buď levnou PR agenturou, nebo bolševickou vírou p. ministra.

1 0
možnosti
VR

Ceske potraviny jsou tak kvalitni, jak si prodejce objedna.

Prodejce chce levne nakoupit a draze prodat. A pokud mozno celorocne ve velkem mnozstvi.

Dokud v CR nevznikne firma ktera to zajisti, nic se nezmeni. Jenze to by prodejcum zase klesly marze...

0 0
možnosti
JT

J82i73r89i 83T61o82m52a32s

3. 6. 2020 16:10

A spotřebitel je letadlo. Když to kupuje a chutná mu to, protože je to levné, tak proč ne.

1 0
možnosti
  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové zničili Ukrajině elektrárnu, Polsko kvůli útokům vyslalo stíhačky

11. dubna 2024  8:15,  aktualizováno  12:37

Sledujeme online Rusko v noci na čtvrtek podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu ve čtyřech...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

Kdo zaplatí Green Deal? Bruselská kasa vysychá, potřeba budou biliony eur

18. dubna 2024

Premium Příklon k zelené ekonomice a uhlíkové neutralitě je jedním z pilířů politiky Evropské unie pro...

Kolem migračního paktu se objevují lži, žádné povinné kvóty nebudou, řekl Fiala

18. dubna 2024  18:35,  aktualizováno  19:53

Kolem migračního paktu se objevila celá řada nesprávných informací i lží, řekl premiér Petr Fiala....

Pohroma pro Dány vyvrcholila, po věži se zřítila i hlavní fasáda hořící burzy

18. dubna 2024  17:53,  aktualizováno  19:11

Hlavní fasáda historické budovy kodaňské burzy, kterou zachvátil požár, se zřítila. I přes zpevnění...

Babiš mluvil o obludné dohodě k migraci. Eurokomisařka podpořila českou vládu

18. dubna 2024  5:43,  aktualizováno 

Kvůli migračnímu paktu Evropské unie se ve Sněmovně do vlády pustilo ANO. Předseda opozičního hnutí...