Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Průzkum mezi poslanci: většina očkování vítá. SPD sází na vitamíny a imunitu

  16:53
Redakce iDNES.cz provedla průzkum mezi poslanci s otázkou, zda jsou již očkovaní, plánují to či očkování naopak odmítají. Většina pro iDNES.cz přiznala, že se očkovat nechá či to má za sebou. Proti se staví především SPD a nezařazení. „Registrován nejsem, vakcinovat se nenechám, ani nikdo z mé velké rodiny, i když to bude znamenat, že budeme občany druhé kategorie,“ reagoval například Marian Bojko.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Redakce iDNES.cz provedla průzkum od 18. do 20. května, kdy dvě stě poslanců oslovila s dotazy: „Jste již naočkován/a či zaregistrován/a k vakcinaci? Případně, plánujete to? A pokud ne, jaké pro to máte důvody?“

Už očkování jednou dávkou nahradí negativní test na covid, rozhodla vláda

Z průzkumu vyplynulo, že na možnost registrace čeká nejvíce Pirátů. A to především kvůli nízkému věku. Většina Pirátů však uvedla, že jakmile bude možnost, tak se registrují a na očkování půjdou. 

„Očkování je dobrovolné a tak musí zůstat. Já jsem jasně řekl již před dávnem, že očkování považuji za řešení. Akorát to rychlé otevírání termínů pro mladší ročníky znamená, že vláda selhala v komunikaci směrem ke starším a potřebuje ‚čísla‘. Na druhou stranu ‚vše se počítá‘,“ uvedl pro iDNES.cz předseda Pirátů Ivan Bartoš. 

Očkování mají za sebou ve velké míře i poslanci z ODS. „Jsem registrován a mám za sebou první dávku očkováni. Očkováni je důležité, je to jediný účinný způsob, jak porazit covid a vrátit se k normálnímu životu,“ řekl předseda strany Petr Fiala. 

Postoje poslanců k očkování proti covidu-19

Volný mluví o superholokaustu

Například v TOP 09 na registraci kvůli věku čeká Dominik Feri či Markéta Pekarová Adamová. „Jsem již očkovaný. Jakožto třiaosmdesátiletý diabetik jsem už byl na řadě,“ reagoval pro iDNES.cz Karel Schwarzenberg. 

A i třetí koaliční partner, strana KDU-ČSL, je většinově pro očkování. „V pondělí (17. května, pozn. red.) v 0:35 jsem se registroval coby 40+ a nyní čekám na PIN a termín v očkovacím centru v Pardubicích,“ napsal třeba bývalý předseda strany Marek Výborný.

Pro očkování jsou i někteří Starostové a nezávislí. „Už jsem registrován a čekám na termín,“ uvedl na dotaz Vít Rakušan. Na očkování však čeká třeba Petr Gazdík. „Jsem registrován, ale registrace byla pozastavena do června kvůli prodělanému covidu. Na konci června věřím, že budu očkován,“ řekl.

18. března 2021

Naopak proti očkování se staví především SPD a nezařazení. „Nejsem blázen, abych se zúčastňoval pokusu na lidech s experimentální genovou terapií a přispíval tímto k superholokaustu,“ reagoval na dotaz Lubomír Volný.

Změna DNA, vyvolání nemoci, zavedení čipů. Vakcínu obklopují nebezpečné hoaxy

Přímo ve straně předsedy Tomia Okamury ale shoda nepanuje. Část členů je už očkovaná. „Jsem již zaočkován,“ napsal redakci Lubomír Španěl. „ Ano, mám za sebou první očkování,“ uvedl zase Radovan Vích. Celkem se pro očkování vyjádřili čtyři z devatenácti poslanců. Část neodpověděla. A zbylých osm je proti.

SPD: Máme vitamíny a vlastní imunitu

„Očkovat jsem se nenechal, nejsem ani zaregistrovaný a ani to nemám v plánu, jelikož očkování proti covidu-19 je pro tu část populace, která má přirozenou imunitu, zbytečné, a pro všechny lidi by mělo být skutečně dobrovolné bez jakéhokoli nátlaku a bez snah o diskriminaci těch, kteří se nechtějí nechat dobrovolně očkovat, protože to pro mnohé může být velký zásah do rovnováhy organismu,“ napsal předseda strany Okamura.

A i v odpovědích některých řadových poslanců se objevuje důvěra ve vlastní imunitu, vitamíny, ale i dezinformace. „Očkovaný nejsem. O očkování zatím neuvažuji. Pohybuji se v prostředí, kde řada lidí onemocněla. Po více než roce jsem bez příznaků. Udržuji své zdraví sportem, stravou bohatou na vitamíny a pravidelnou saunou,“ uvedl poslanec Jaroslav Holík.

19. května 2021

„Nejsem registrovaný, protože vakcínám šitým horkou jehlou nedůvěřuji. Dalším důvodem je, že stávající vakcíny nejsou účinné proti mutacím covid-19. Čekám tedy na vakcínu, která bude účinná, širokospektrá a bezpečná. Zatím se zásobuji vitamíny, dbám na životosprávu a snažím se posilovat přirozenou imunitu,“ napsal zase Jiří Kobza.

Od pondělí se otevře očkování lidem nad 35, od středy nad 30, řekl Babiš

Tato tvrzení jsou přitom minimálně zavádějící. Jednak co se týče účinnosti proti mutacím: mohla by se vyskytnout mutace, proti které by byly vakcíny méně účinné než proti původní verzi viru. Stále je ale obrana mnohem vyšší než bez vakcíny. 

Třeba z dat získaných ve Velké Británii a Indii vyplývá, že vakcíny od společností Pfizer/BioNTech či AstraZeneca chrání očkované před nákazou obávanou indickou mutací až z 97 procent. A co víc, vakcinace může pomoci mutování viru omezit.

„Co možná nejrychlejší a nejširší vakcinace populace může pomoci omezit cirkulaci viru a tedy i snížit jeho schopnost mutovat,“ vysvětlil Jakub Dvořáček, výkonný ředitel Asociace inovativního farmaceutického průmyslu.

A ani tvrzení o vakcínách „šitých horkou jehlou“ neodpovídá vyjádřením odborníků. Podle těch vývoj vakcín proti covidu-19 skutečně proběhl akcelerovaně, urychlily se však pouze administrativní kroky, což se netýká opatření k posouzení bezpečnosti.

Vládní strany jsou pro

Naopak vládní strany nedůvěru k očkování nesdílí, jejich poslanci se očkovat nechají. Ostatně, prvním očkovaným v republice byl šéf ANO a premiér Andrej Babiš. Pro očkování se vyslovili všichni poslanci vládnutí hnutí, kteří odpověděli. Výjimky byly jen dvě, jednou z nich Patrik Nacher: „Nenechal jsem se očkovat a ani se nikam neregistroval. Covid-19 jsem prodělal na konci února, takže teď mám nějakých 180 dní přirozenou imunitu. Zatím tedy, ve vztahu ke všem okolnostem, o očkování neuvažuji,“ napsal.

21. května 2021

I sociální demokrati jsou očkování nakloněni. „Očkovat se nechám, a to hned, jak to bude možné. Čekám na PIN2,“ uvedl třeba exministr kultury Antonín Staněk. Stejně se na věc dívají jeho straničtí kolegové. Všichni se buď zaregistrovali, naočkovali nebo tak učiní, až to půjde.

Z členů vlády, kteří zároveň nemají poslanecký mandát, čeká na očkování a registraci například šéfka resortu práce a sociálních věcí Jana Maláčová. „Čtyřicet mi bude až na konci června. Jakmile to půjde, registruji se,“ uvedla. Na termín očkování čeká také ministr školství Robert Plaga.

Očkování má za sebou ministryně spravedlnosti Marie Benešová, ministr zdravotnictví Petr Arenberger či ministr obrany Lubomír Metnar. V příštím týdnu má očkování podstoupit ministryně financí Alena Schillerová.

Necháte se naočkovat?

celkem hlasů: 1972
Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 pátek 28. května 2021. Anketa je uzavřena.
Autoři: , ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...