ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Ledoví muži dostáli svému jménu, přinesli studený vzduch a jarní mrazy

  • 38
Podle pranostiky přinášejí ledoví muži Pankrác, Servác a Bonifác na jaře studený vzduch a pozdní mrazy. To se jim povedlo i tentokrát, kdy k nám přesně v neděli 12. května pronikl ze severu studený vzduch z Britských ostrovů. V pondělí tak budou minimální teploty i pod nulou, oteplovat se začne až ve čtvrtek.

„V pondělí ráno bude zejména v Čechách málo oblačnosti a minimální teploty klesnou pod nulu. K tomu se přidá čerstvý vítr, který bude v nárazech dosahovat rychlosti kolem 55 km/h,“ sdělila iDNES.cz meteoroložka Michaela Valachová z Českého hydrometeorologického ústavu.

„V úterý očekáváme teploty teploty odpovídající hodnotám typickým spíš pro konec března. V druhé polovině tohoto týdne k nám začne proudit teplý vzduch a o víkendu se pravděpodobně dočkáme maxim nad dvacet stupňů. Tento týden bude i dost deštivý, na severovýchodě může spadnout až 50 milimetrů srážek,“ dodala.

V pondělí bude většinou zataženo, v Čechách polojasno až oblačno. Ojediněle se vyskytnou přeháňky nebo déšť, na východě čekáme i trvalejší déšť. V polohách nad 1000 m budou srážky smíšené nebo sněhové. Nejvyšší teploty v Čechách 11 až 15 °C, na Moravě a ve Slezsku 8 až 12 °C. Na východě místy vítr s nárazy kolem 55 km/h.

V noci na úterý meteorologové předpokládají polojasno až jasno. Na východě čekáme déšť, nad 1000 m déšť se sněhem nebo sněžení. Nejnižší teploty v Čechách +3 až -1 °C, na Moravě a ve Slezsku 6 až 2 °C. Vítr bude k ránu opět nárazově dosahovat rychlostí až 55 km/h.

V úterý přes den hlásí předpověď na východě a severovýchodě území déšť, který se bude rozšiřovat dále k západu. Na Moravě a ve Slezsku zpočátku, v Čechách po většinu dne nad 1000 m srážky smíšené nebo sněhové. Nejvyšší teploty 7 až 11 °C.

Ve středu bude zataženo až oblačno. Nejnižší noční teploty klesnou na 7 až 3 °C, nejvyšší denní vystoupí většinou na 8 až 12 °C, na jihovýchodě až 15 °C. Foukat bude na Moravě a ve Slezsku čerstvý vítr s nárazy kolem 55 km/h.

Ve čtvrtek se objeví ojediněle bouřky. Na východě a jihovýchodě budou srážky postupně ubývat a protrhá se oblačnost. Nejnižší noční teploty 10 až 6 °C, nejvyšší denní 9 až 13 °C, ve východní polovině území 13 až 17 °C.

V pátek předpověď hlásí oblačnou až zataženou oblohu. Nejnižší noční teploty 10 až 6 °C. Nejvyšší denní teploty 15 až 19 °C.

Vyhlídka počasí od soboty do pondělí avizuje oblačno až polojasno, místy přeháňky a bouřky. Nejnižší noční teploty 12 až 7 °C. Nejvyšší denní teploty 19 až 24 °C.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video