Místní lidé oceňují, že v Budišově vzrostl za Péťova působení majetek obce na trojnásobek

Místní lidé oceňují, že v Budišově vzrostl za Péťova působení majetek obce na trojnásobek | foto: www.trebic.socdem.cz

Obviněný Péťa doma získal na popularitě

  • 142
Už třetí noc ve vazbě strávil starosta Ladislav Péťa, obviněný z pěti trestných činů v kauze kolem bývalého šéfa Úřadu vlády Zdeňka Doležela. Doma na Vysočině je však populárnější než kdy předtím. Místní lidé mají Péťu spíš za obratného komunálního politika, než za zločince.

"Vidíte, to má za to, že se tady snažil něco udělat," lituje starostu starší žena, která v Budišově žije už pětadvacet let. "Šlo mu o obec, většina místních věří, že je nevinný," dodává.

Příklad nenápadné vesnice na pomezí Žďárských vrchů odkrývá jeden z paradoxů české komunální politiky. Starosta, kterého policie podezírá, že jedná nezákonně, bývá často velmi populární. Lidé v Budišově obdivují jeho snahu opravit zámek. A to, že bude rekonstruován dráž, než bývá v kraji zvykem, a část peněz si podle policie nechá starosta jako "honorář", už nikoho netrápí.

Všichni navíc oceňují, že v Budišově vzrostl za Péťova působení majetek obce na trojnásobek. V posledních letech se tu hodně stavělo: obecní úřad bylo nutné přestěhovat do bývalého zdravotního střediska – to se muselo zrekonstruovat.

Z radnice vzniklo nové bydlení pro mladé. Stejně jako z pošty. Budišovští mají nové fotbalové hřiště, tenisové kurty, děti školní jídelnu. Teď se měl nákladně rekonstruovat i zámek.

A kam s expozicí "Moravská fauna", která tam doposud byla? "Chtěli jsme postavit novou moderní budovu, kam by se ta expozice umístila," vykládá starostovy plány do budoucna místní sociální demokrat Jaroslav Zezule.

"Starosta byl šikovný"
Z obecního rozpočtu šla přitom do obnovy Budišova jen malá část. "Něco pokryla obec, ale všechno ostatní šlo víceméně z grantů," říká člen zastupitelstva za KSČM Vladimír Suchánek. "Náš starosta byl v těch věcech šikovný, kde to ostatní radnice vzdaly, starosta vydržel a dotaci nakonec získal," dodává Suchánek.

Podle reportáže televize Nova byl Ladislav Péťa šéfem kriminálního gangu, který chtěl nelegálně získat desítky milionů, ale který údajně také vydíral a zastrašoval ty, kteří se postavili proti němu. - více zde

V hospodě U Kazdů, kam starosta sám chodíval, to však považují za hloupost. "To vydírání je nesmysl: on by mi klidně řekl, že na mě zavolá Ukrajince, a pak jsme se oba zasmáli," vzpomíná Zezule.

A ta obálka, ze které se tahaly peníze? "Kdysi jsem viděl nějakou reportáž, jak prostitutky předávají policajtům obálku s penězma. Pak se přišlo na to, že to byla cigareta – akorát natočená ze správnýho úhlu. Tak nějak to mohlo být i s tou starostovou obálkou," myslí si Zezule.

VŠECHNY ČLÁNKY O KAUZE DOLEŽEL


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video