Jan Kočka starší na pohřbu svého syna, který zahynul při autonehodě. | foto: Ladislav Křivan, MAFRA

Obviněného Kočku pustili z vazby. Vzápětí zamířil ke kadeřníkovi

  • 74
Kontroverzní podnikatel Jan Kočka je venku z vazby, v úterý večer na sociální síti sdílel fotky od holiče, u kterého se nechal ostříhat a upravit si vousy. Do vazby ho soud poslal 16. července kvůli obavě z ovlivňování nevyslechnutých svědků. Kočku spolu s dalšími dvěma muži policie viní z napadení muže a nucení ho k převodu firmy.

Na fotky Jana Kočky od kadeřníka upozornil portál Blesk.cz, příběhy na Instagramu po čtyřiadvaceti hodinách zmizely. Vyjádření Kočkova advokáta Vlastimila Rampuly redakce iDNES.cz shání.

Kadeřník Lukáš Vlačuha, který podnikatele stříhal, pro portál TN.cz řekl, že Kočka „přišel úplně normálně vysmátý jako vždycky“. O případu se s kadeřníkem nebavil, podle slov Vlačuhy protože „u nás v salónu řešíme pouze pozitivní věci“.

Kočku zadrželi pražští kriminalisté společně se speciální pořádkovou jednotkou 13. července. Obvodní soud pro Prahu 4 ho tři dny nato poslal do vazby. „Shledávali jsme obavu, že by mohli ovlivňovat dosud nevyslechnuté svědky. Ta kauza stojí na tvrzení svědků,“ vysvětlil státní zástupce návrh na uvalení vazby.

Podle Kočkova advokáta měl být důvodem vazby výslech poškozeného.„Ten s vědomím policie záhadným způsobem pracovně odjel z Prahy, nemohl být tudíž vyslechnut. Uvidíme, jak rychle se podaří toho svědka zajistit a vyslechnout,“ řekl před dvěma týdny advokát.

Jana Kočku zadržela zásahová jednotka. Vlivný podnikatel je podezřelý z násilí

Po vyslechnutí svědka předpokládal Kočkův advokát propuštění, ke kterému došlo nyní, po dvou týdnech.

Policie viní trojici, ve které figuruje Jan Kočka, z vyhrožování a napadení, které se stalo v polovině června. Napadený utrpěl zranění, která si vyžádala převoz do nemocnice. Mužům, kteří na něj podle detektivů zaútočili, bylo 51, 52 a 54 let. Při odchodu z místa činu jeden z nich vytrhl ze zdi bezpečnostní kameru se záznamem incidentu, uvedli policisté.

Jana Kočku zadržela zásahová jednotka v polovině července: 

Kočka čelí obvinění i z daňových podvodů

Policie stíhá Kočku spolu s dalšími 25 lidmi a čtyřmi firmami také z krácení daně. Podle detektivů pomocí fiktivních faktur připravili stát na daních zhruba o 150 milionů korun. V případu čelí obvinění i Kočkova úklidová firma Prostor.

Rodina Kočkových proslula mimo jiné pořádáním Matějských poutí na holešovickém Výstavišti. Bratra Jana Kočky zastřelil v roce 2008 v pražské restauraci Monarch Bohumír Ďuričko, kterého soud poslal na 12,5 roku do vězení. Syn Jana Kočky - Jan Kočka mladší zahynul jako osmadvacetiletý v září 2018 při tragické dopravní nehodě, kterou způsobil jízdou pod vlivem alkoholu a kokainu.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video