náhledy
Vítejte v hanáckých Tršicích, které vděčí za chmelovou slávu Hynku Florýnovi. První žok zde sklidil před 150 lety.
Autor: Petr Topič
Chmelový boom přinesl v 80. letech do Tršic nejen peníze, ale i rozvoj infrastruktury. V 90. letech budovy vystavěné pro stovky brigádníků osiřely. Socialistická architektura ožívá jen na pár týdnů.
Autor: Petr Topič
Že je kampaň v plném proudu poznáte podle všudypřítomných šištic, které padají z valníků cestou k česačce.
Autor: Petr Topič
Většinu chmele sklidí traktory s automatickým podavačem. Tam, kam se nedostanou, míří party česačů, nejčastěji brigádníků.
Autor: Petr Topič
Peněz není moc. Hlavním lákadlem na chmelovou brigádu proto zůstává dobrá parta.
Autor: Petr Topič
Legrace je dost. Česač však musí neustále dávat pozor, aby na něj chmelová liána nespadla. Dokáže řádně poškrábat.
Autor: Petr Topič
Cvak. Před traktorem s vlečkou upaluje střihač a odcvakává jednu liánu za druhou.
Autor: Petr Topič
Někdy stačí vyskočit z kabiny a traktor omotaný chmelovými liánami osvobodit pár tahy...
Autor: Petr Topič
... jindy uvízne traktor s automatickým podavačem v záplavě lián úplně...
Autor: Petr Topič
... traktorista pak musí ven z vyhřáté kabiny a pustit se do boje se zelenou džunglí.
Autor: Petr Topič
Už voní! Během sklizně se chmelnicí i vesnicí line typická hořce štiplavá vůně chmele.
Autor: Petr Topič
Žádný luxus. Podmínky na ubytovně pro brigádníky jsou spartánské.
Autor: Petr Topič
Velkokapacitní kuchyně na rozdíl od dob socialismu už nevaří. Nyní se jídlo dováží ve várnicích.
Autor: Petr Topič
Někteří brigádníci, aby ušetřili, raději stravu odhlašují a spoléhají na vlastní zásoby.
Autor: Petr Topič
Parta, co jezdí na vysuté plošině, o chmel nezavadí (maximálně o uschlou liánu). Má za úkol čistit drátěné vedení od zbytků vyvazovacích provázků.
Autor: Petr Topič
Na česačce se z chmelové liány nejprve oddělí šištice.
Autor: Petr Topič
Šup s nimi na pás!
Autor: Petr Topič
Šistice putují do obří "trouby"...
Autor: Petr Topič
... kde jsou vysušeny na patřičnou úroveň.
Autor: Petr Topič
Chmelový žok má něco mezi 60 a 70 kilogramy.
Autor: Petr Topič
Odpad - listí a rozšmelcované liány - míří na ven na vlečku a odtud na hromadu na pole.
Autor: Petr Topič
To není siesta, ale sofistikovaný přístup při opravě navěšovacího zařízení česačky.
Autor: Petr Topič
Teplota na česačce připomíná saunu. Každá příležitost k odpočinku se počítá.
Autor: Petr Topič
Na chmelu se pracuje na směny. Ranní má pauzu hodinovou po poledni, noční po půlnoci. V tomto případě je strniště postelí a obloha peřinou.
Autor: Petr Topič
Tropické noci během letošní sklizně servírovaly úchvatnou oblohu.
Autor: Petr Topič
Zkušený "chmelák" si na začátku večerní směny nejdřív opatří dřevo na oheň.
Autor: Petr Topič
Symfonie pro hvězdnou oblohu a zemědělskou techniku. Naložený traktor, na nebi jasný Jupiter, Plejády (nad kabinou) a hvězdokupa v Perseu.
Autor: Petr Topič