Cukrářky Marie Kolínková a Aneta Malčíková (vpravo) s perníkovými srdci pro britského prince Williama a snoubenku Kate Middletonovou.

Cukrářky Marie Kolínková a Aneta Malčíková (vpravo) s perníkovými srdci pro britského prince Williama a snoubenku Kate Middletonovou. | foto: Jan Karásek, MAFRA

OBRAZEM: Dívky ozdobily srdce na „svatbu roku“. Prince Williama s Kate

  • 38
Dvě velká perníková srdce ze vsetínské střední odborné školy ozdobí britskou událost roku - svatbu prince Williama a Kate Middletonové. Studentky Aneta Malčíková a Marie Kolínková na nich pracovaly takřka měsíc.

Oba svatební dary jsou už hotové a příští týden by se měly letecky vydat na cestu do Británie. Školu však čeká ještě výroba 100 menších perníků pro oslavu svatby na britské ambasádě v Praze.

Marie Kolínková zdobí srdce pro britského prince Williama.
Marie Kolínková zdobí srdce pro britského prince Williama.
Detail srdce pro britského prince Williama.

Nejlepší cukrářka světa, Marie Kolínková ze Vsetína, vytvořila srdce pro prince Williama. Její spolužačka Aneta Malčíková, také mistryně světa, zase pekla a zdobila pro jeho snoubenku Kate Middletonovou. Za oběma dary jsou týdny pečlivé práce, soustředění a trpělivosti.

"Bylo to časově hodně náročné. Pracovala jsem v každé volné chvíli. Je to krásný pocit kreslit srdce pro prince," uvedla Marie Kolínková, devatenáctiletá studentka Střední odborné školy Josefa Sousedíka ze Vsetína, která byla na loňském cukrářském šampionátu Culinary World Cup v Lucembursku za svůj perník oceněna zlatou medailí. Na stejné soutěži uspěla i Aneta Malčíková.

Perníková srdce pro britskou ambasádu.
Perníková srdce pro britského prince Williama (vlevo) a snoubenku Kate Middletonovou.

Právě pochvala světově uznávaných porotců přivedla jejich učitelku na myšlenku, poslat srdce na svatbu do Londýna. "Perníková srdce se tady u nás dávají ke svatbě tradičně a věřím, že český obyčej pochopí i v Anglii. Snoubenci budou vědět, že perníky pro ně vytvořili mistři světa," vysvětlila Jaroslava Londová, učitelka odborného výcviku.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Britská královská rodina

Video