Laserový dálkoměr Moskito vyrobený švýcarskou firmou Vectronix AG

Laserový dálkoměr Moskito vyrobený švýcarskou firmou Vectronix AG | foto: Vectronix AG

Obrana koupila laserové dálkoměry od jediného účastníka tendru

  • 134
Ministerstvo obrany koupilo 11 špičkových švýcarských laserových dálkoměrů Moskito za 7,5 milionu korun. Prodejce, společnost Pramacom HT, byla jediným účastníkem tendru. Švýcarský výrobce má přitom v Česku zastoupení. Prodejce cenu vysvětluje tím, že armáda neměla nárok na množstevní slevu.

Podle Lidových novin je na nákupu zarážející, že se soutěže nezúčastnil švýcarský výrobce dálkoměrů, firma Vectronix AG, která má v Česku své zastoupení. Neúčast výrobce v tendru vysvětlil mluvčí ministerstva Vladimír Lukovský tím, že zástupci společnosti byli v době vyhlášení zakázky v zahraničí.

Co umí Moskito

Laserový dálkoměr Moskito je novinkou švýcarské firmy Vectronix AG. Nazvat ho dalekohledem je hodně daleko od pravdy.

Moskito slouží hlavně k měření vzdálenosti (do 10 km ji určí s přesností na pět metrů). Denní obraz umí přiblížit pětinásobně, noční trojnásobně. Má integrovanou GPS, vzdálenost cíle rozloží na převýšení i délku horizontály. Umí spočítat, jak jsou od sebe daleko dva vzdálené body.

S nočním vidění pomáhá zesilovač obrazu, s orientací digitální kompas.

Přístroj mohou používat průzkumné jednotky při přivolání letecké podpory.

Účast jen jednoho zájemce v soutěži kritizuje protikorupční organizace Transparency International. "Na výběrovém řízení, kam se přihlásí jeden uchazeč, je něco špatně a mělo by být zrušeno," řekl novinám Radim Bureš z Transparency International.

Společnost Pramacom HT ale odmítá, že by se zapojila do nekalých čachrů. "Ve výběrovém řízení nebylo nic, co by bylo nějak nestandardní, nebo co by bylo v rozporu s platnou legislativou," ohradil se její mediální zástupce Pavel Lukeš.

Pochybnosti Lidových novin vzbuzuje i cena armádních dálkoměrů. Uvedly, že podle zahraničních serverů nakupuje americké vojsko jeden takový dálkoměr za 20 000 dolarů, tedy zhruba za 375 tisíc Kč. Každé Moskito pro českou armádu bylo ale o 300 tisíc dražší.

To ale objasnil Vladimír Hrabal, který také dálkoměry Moskito do Česka dováží. "Pokud si Češi koupili 11 přístrojů, nemají nárok na množstevní slevu, tu lze uplatnit od 50 kusů výše," řekl novinám.

Pohled laserovým dálkoměrem Moskito v nočním režimu

Firma Pramacom HT se svou sesterskou společností Pramacom Prague získala od roku 2006 státní zakázky za několik stovek milionů korun. Například na konci loňského roku firmě ministerstvo vnitra přímo zadalo tendr na výpočetní techniku za necelých 30 milionů korun, dodal list. 

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video