Obnovení boskovické synagogy zaplatí svět

Ještě letos se díky zahraniční pomoci stane boskovická synagoga místem sloužícím kulturnímu a společenskému životu. Oprav se dočkají především vnitřky, počítá se také počítá také se zrestaurováním unikátních barokních výmaleb kleneb a stěn pocházejících z roku 1705. Peníze na tyto rozsáhlé práce získali památkáři a židovská obec z World Monuments Fund, tedy ze Světového památkového fondu sídlícího v New Yorku. Během měsíce se začnou restaurovat unikátní barokní výmalby na vnitřních stěnách synagogy.

World Monuments Fund, jako světová dobročinná organizace, která se snaží zachovat památky, zařadila boskovickou židovskou synagogu na seznam nejohroženějších památek světa. Přitom se žádostí o dotaci z českých fondů na záchranu dědictví, které vypisuje ministerstvo kultury, brněnská židovská obec neuspěla.

Židovská obec i památkáři berou pomoc ze zahraničí jako velký úspěch, protože světový fond se podílí jen na záchraně ohrožených významných památek po celém světě. Tato organizace získává peníze na pomoc kulturním památkám především od nevládních organizací a také z jiných fondů.

"Je to opravdu mimořádná věc, že se nám to podařilo. Grant jsme podali už před třemi roky. Když jsem byl soukromě v New Yorku, navštívil jsem sídlo fondu a vysvětlil, v čem spočívají hodnoty synagogy. Nakonec se nám podařilo získat z tohoto fondu dva a půl milionu korun," netají radost Jaroslav Klenovský z brněnské židovské náboženské obce, které synagoga patří.

Světový památkový fond se v tuzemsku podílí na financování oprav jen několika nejvýznamnějších památek. Na seznam ohrožených památek byl zapsán například betlém z Kuksu v Pardubickém kraji, fond spoluprácuje na obnově památek v Českém Krumlově, deset let se už fond podílí s brněnským památkovým ústavem na obnovách v Lednicko-valtickém areálu.

"Největší dotace jsme získali loni. Spolupracovali jsme na opravě zámečku Randezvous ve Valticích, zámecké kaple ve Valticích a zámeckého skleníku v Lednici," přiblížil ředitel Památkového ústavu v Brně Jaromír Míčka. Podle něj je spolupráce s tímto fondem velmi přínosná.

"Nejenže dostáváme peníze, ale přispívá to i k výměně odborných zkušeností," řekl. Také ředitel brněnského památkového ústavu Jaromír Míčka je přesvědčen, že se vedení brněnské židovské obce povedl husarský kousek získáním peněz z této zahraniční organizace. "V žádném případě to není běžné a navíc většinou financují významné památky," podotkl.

"Na počátku osmnáctého století židovští malíři z Východu vymalovali interiér dekorativní a vegetativní výzdobou a hebrejskými liturgickými texty. Tato výmalba byla později zamalovaná, nyní by se měl zakonzervovat stav výmalby, který je dochován," vysvětlil Jaroslav Klenovský z židovské obce. Kromě toho se počítá také s obnovou kamenných prvků na svatostánku, kamenných pokladniček, ale také dřevěných balkonů a železných mříží do oken a oddělujících řečniště.

Opravy v boskovické synagoze začaly v osmdesátých letech, kdy se synagoga měla stát kulturním zařízením. Počítalo se tehdy i s přístavbou pro šatny a zázemí. Po roce 1989 začali tehdejší boskovičtí radní s odvlhčením budovy, zajištěním statiky a opravami venkovní fasády. "Poté, co byla v roce 1994 synagoga vrácena židovské obci, postupuje oprava dost pomalu, obtížně sháníme peníze. Neuspěli jsme ani s žádostí na zařazení této památky do programů záchrany kulturních památek," popsal Klenovský.

Boskovice jsou jedním ze čtyř nejvýznamnějších židovských center na Moravě.

 

 

 

 

Na zrestaurování boskovické sysnagogy poskytl peníze World Monuments Fund, tedy Světový památkový fond sídlící v New Yorku. (19. února 2001)

Na zrestaurování boskovické sysnagogy poskytl peníze World Monuments Fund, tedy Světový památkový fond sídlící v New Yorku. (19. února 2001)

Synagoga v Boskovicích dostala dotaci ze Světového památkového fondu na rekonstrukci fresek. Restaurátorské práce mají začít v březnu. (19. února 2001)

Synagoga v Boskovicích dostala dotaci ze Světového památkového fondu na rekonstrukci fresek. Restaurátorské práce mají začít v březnu. (19. února 2001)

Synagoga v Boskovicích dostala dotaci ze Světového památkového fondu na rekonstrukci fresek. Restaurátorské práce mají začít v březnu. (19. února 2001)


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video