Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Reportáž skončila 11. 10. 2014 14:25

Obecní a senátní volby 10.-11. října 2014

Průběh hlasování ve volbách do zastupitelstev obcí a v 1. kole senátních voleb 10. a 11. října 2014. Autory on-line reportáže jsou Jan Wirnitzer, Barbora Sedlářová a Jitka Venturová s přispěním krajských redakcí.

08:26
Zajímavosti
Technická chyba odstavila v Kunčině na Svitavsku starostu za TOP09. Kvůli dosud nevyjasněné chybě na pražské centrále TOP09 nebyla jejich kandidátka jako jediná v republice včas zaregistrovaná. Strana v obci proto nekandiduje.
08:22
Čísla
Za první den komunálních voleb přišlo v Břeclavi k urnám 21 procent voličů. Na celém okrese Břeclav pak 28 procent. Při minulých komunálních volbách tu za oba dva dny odvolilo 53 procent voličů.
07:40
Ani dnes nebudou moci zvolit své zástupce lidé ze 13 obcí, kde se nepodařilo úspěšně sestavit kandidátky. V těchto obcích se do čtyř měsíců musí konat nové volby.
06:44
Volební místnosti se po noční přestávce otevřou v 8 hodin. Poslední voliči budou mít šanci ovlivnit složení obecního zastupitelstva či Senátu ve 14:00.
06:39
Vážené čtenářky a vážení čtenáři, přejeme dobré ráno a přinášíme další on-line informace z obecních a senátních voleb. Budeme Vám přinášet podrobné zpravodajství o průběhu voleb a od 14:00 též o průběhu sčítání.
pátek 10. října
22:04
Milé čtenářky a milí čtenáři, děkujeme za pozornost, kterou jste věnovali on-line reportáži. Ta nyní končí, pokračovat bude od sobotního rána.
22:03
Čísla
Zájem o hlasování byl podle informací ČTK od volebních komisařů zatím jen o málo nižší než při minulých komunálních a senátních volbách před čtyřmi lety. Senátory si tehdy přišlo vybrat v prvním kole voleb zhruba 45 procent voličů, obecní zastupitele pak 48,5 procenta.
22:00
Volební místnosti se uzavřely a znovu se otevřou zítra od osmi hodin ráno. Volit můžete do sobotních 14 hodin.
21:42
Problémy
Iniciativa Nechceme žít v Palermu podala trestní oznámení na neznámého pachatele ve věci možného nakupování hlasů v obecních volbách v Chomutově. „Většina z těch, kdo byli manipulováni, myslela, že jdou volit KSČM, skutečnost byla jiná. S nově získanými poznatky seznámíme také Policii České republiky,“ uvedla mluvčí iniciativy Tereza Dvořáková.
21:19
Čísla
Volební účast v Praze 6 byla ve dvacet hodin už 25 procent. Uvedl to tiskový mluvčí městské části Adam Halmoši.
20:36
Zajímavosti
V Kladkách na Prostějovsku odstoupilo pět kandidátů Úsvitu přímé demokracie. Na kandidátce tak zbyli pouze dva lidé, lídr František Koutný a sedmička Dana Koutná. V okrese je zatím volební účast kolem pětiny, přímo v Prostějově byla podle informací z volebních komisí v osm hodin večer těsně po dvaceti procenty.
20:25
Problémy
Mladí lidé z Teplic na Facebooku řeší možné kupování hlasů ve čtvrti Řetenice. „Hlásila jsem to volební komisi, tak zavolali policii, ale asi to znamená jen to, že teď se bude kupčit někde za rohem,“ uvedla jedna z diskutujících. „Teď mi volal známý, že prý nějakou partičku načapali,“ odpovídal další. Podle teplické policejní mluvčí Aleny Bartošové ale policie v Řetenicích žádné ovlivňování voleb nezjistila.
20:11
Zajímavosti
V Želivsku na Svitavsku bude v příštím zastupitelstvu každý šestý dospělý občan. Podle počtu obyvatel žije v nejmenší obci na východě Čech 36 lidí, volební právo jich má 31. Přesto se sestavením kandidátky nejsou větší obtíže, řekla ČTK místostarostka Želivska Eva Jeřábková.
19:49
Problémy
V Českém Těšíně je u volebních místností a okolí větší přítomnost policejních hlídek, mají zabránit kupčení s hlasy. V Karlově Studánce starostka Radka Chudová vyškrtla 26 lidí ze seznamů, v obci nebydlí a ani nepracují. Podle svých slov tak zabránila možnému zmanipulování voleb. Podrobnosti čtěte zde.
19:33
Zajímavosti
Nové uskupení Občané pro Olomouc, které stojí za snahou o referendum o zákazu hazardu ve městě, jen krátce před zahájením voleb vzalo zpět část svého útoku na dva kandidáty hnutí ANO. Ty na začátku tohoto týdne na základě anonymního dopisu obvinilo z vazeb na hazard a tudíž ze střetu zájmů, neboť součástí volebního programu ANO je další omezování hazardu. Jednička a dvojka kandidátky Občanů pro Olomouc nyní v prohlášení označili obvinění vůči jednomu z kandidátů za neprůkazná, u druhého však na svých slovech nadále trvají. Podrobnosti čtěte zde.
19:16
Zajímavosti
Překvapivý zájem o referendum, v němž se rozhoduje o osudu hasičské zbrojnice, projevili lidé v Mikulově na Břeclavsku. Účast je tady zhruba stejná jako u komunálních voleb. Aby bylo referendum platné, musí k němu přijít alespoň 35 procent voličů. V Mikulově je to 2149 osob. Hlasovací lístky dostávali lidé až v místnostech, kde se místní referendum koná a ty vždy sousedí s místností, kde probíhají volby do zastupitelstev. Mikulovští v referendu rozhodnou o tom, zda chtějí, aby se z bývalé hasičské zbrojnice stala farmářská tržnice.
19:06
Čísla
Účast v komunálních volbách se před šestou hodinou večerní pohybovala v Plzeňském kraji kolem 18 až 20 procent. Uvedl to Jan Nový z Krajského úřadu v Plzni. Vyplynulo to z průzkumu prováděném v malých obcích kraje. „Účast je zatím poměrně slušná a mohla by první den podle odhadu dosáhnout více než 25 procent,“ myslí si Nový.
19:01
Problémy
Podle aktivistů se hlasy kupují v Chomutově. „Na sídlišti Písečná před diskotékou Roxy je ohlášena romská zábava. Akce probíhá tak, že lidé, jichž dorazily desítky, dostávají nejdříve občerstvení, pak předvyplněný hlasovací lístek a nakonec je místní ochranka nakládá do aut a odváží. Od několika lidí na místě jsme dostali informaci, že akce je pod záštitou místní KSČM,“ řekla ČTK Tereza Dvořáková z iniciativy Nechceme žít v Palermu. Cena za hlas je prý 200 nebo 400 korun, ale vyplněný lístek nikdo z aktivistů neviděl. Chystají se přesto podat trestní oznámení. Zástupci KSČM nařčení odmítají. „Je to naprostý nesmysl,“ řekl předseda chomutovských komunistů a radní Ústeckého kraje Jaroslav Komínek.
18:48
Zajímavosti
V obci Střížov na Třebíčsku 63 obyvatel volí v hospůdce, která funguje jen příležitostně. Voliči návštěvu volební místnosti využívají i k nákupu cigaret a vína. Reportáž ze Střížova si přečtěte zde.