Stalinova podobizna přibyla na památník v roce 1947. Ilustrační foto

Stalinova podobizna přibyla na památník v roce 1947. Ilustrační foto | foto: Zdeněk Havelka, ČTK

Obec na Vysočině vypsala referendum kvůli Stalinovi na návsi

  • 65
Obyvatelé Studence na Třebíčsku budou mít letos netradiční první máj. Půjdou k referendu, v němž rozhodnou, jestli se z pomníku padlým na návsi odstraní reliéf sovětského diktátora Josifa Vissarionoviče Stalina. Jeho podobizna sousedí s tvářemi československých prezidentů T. G. Masaryka a Edvarda Beneše.

O termínu referenda rozhodli ve středu večer zastupitelé. "Bylo to přijato bez problémů. Zatím nechci zveřejnit, jak budu hlasovat," řekl Jiří Tomešek, místostarosta Studence, který byl zvolen na kandidátce ČSSD.

V obci žije přes 550 lidí a z politických stran tam působí komunisté a lidovci. Studenec loni získal titul Vesnice Vysočiny. Hejtman Miloš Vystrčil z ODS při té příležitosti doporučil tamnímu zastupitelstvu, aby nechalo plastiku Stalina odstranit.

To naštvalo krajského předsedu komunistů Karla Tvrdého. Obvinil hejtmana, že udělal ze slavnostního vyhlášení Vesnice roku frašku. A doporučil mu, aby se omluvil komunistickému starostovi Studence. Nejvyšší představitelé kraje také podle KSČM zavřeli Studenci dveře k úspěchu v celostátním kole soutěže.

Hejtman Vystrčil se s Tvrdým neshodli a neshodnou na výkladu historie. "Že byl Stalin zločinec, který způsobil smrt a životní tragedie milionů lidí, na tom nic nezmění ani urážky, ani účelové překrucování pravdy. Je mi líto, že pan předseda Tvrdý k tomu zneužívá situaci ve Studenci, který je naší - nikým nezpochybňovanou - Vesnicí Vysočiny," opáčil hejtman.

Památník ve Studenci byl postaven v roce 1920 k uctění památky padlých spoluobčanů v první světové válce, původně jen s plastikou T. G. Masaryka. V roce 1939, za okupace, byl reliéf Masaryka zničen. V roce 1947 rozhodly politické strany a společenské organizace ve Studenci, že objednají bronzové reliéfy Masaryka, Beneše a Stalina. Památník tak uctil i padlé z druhé světové války. Jsou na něm vyryta jejich jména.

Starosta obce Josef Zahradníček z KSČM k památníku řekl: "Když se někteří po roce 1989 proti pomníku ozvali, říkal jsem jen, pánové, já jsem se tady nenarodil a ty reliéfy jsem tam nedával. Ty tam dali vaši otcové a dědové. Asi věděli proč. Já je sundávat nebudu."


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue