V Nepolisích na Královéhradecku je radar sítě protivzdušné obrany NATO. Poskytuje hrubou představu o nové základně

V Nepolisích na Královéhradecku je radar sítě protivzdušné obrany NATO. Poskytuje hrubou představu o nové základně | foto: Lubomír Světnička, natoaktual.cz

Obcím radarová základna nevoní, kraje ji podporují

  • 106
Obyvatelé obcí, které se možná ocitnou v sousedství americké radarové základny, z ní příliš nadšení nejsou. Myšlence jsou nakloněni spíš zástupci dotčených krajů.

V souvislosti s radarovou základnou se zatím mluvilo o vojenských újezdech Jince a Libavá. První leží ve Středočeském kraji, druhý v Olomouckém.

"Já si myslím, že to nepotřebujeme a nevidím v tom žádný pokrok, spíše změnu k horšímu," říká starosta středočeského Rožmitálu, který leží asi dvacet kilometrů od Jinců.

Středočeský hejtman Petr Bendl (ODS) je k radarům vstřícnější. "Zatím nevím, zda by to bylo pro Středočeský kraj dobré, ale určitě bych nebyl zásadně proti a chtěl bych, aby se to pozitivně odrazilo na rozvoji obcí," uvedl. Dodal ale, že rozhodující by byly přesné podmínky.

Také v Olomouckém kraji se proti stavbě americké protiraketové základny už dříve vyslovili starostové obcí z okolí Libavé. "Žádný přínos v tom nevidím. Pokud je to možné, ať jdou někam jinam, a budu spokojený. Pro zdejší obce je to zbytečné. Armáda je přímo v Přáslavicích, a my z toho nemáme vůbec nic, ještě jim spravujeme cestu. Navíc to bude znamenat pro obyvatele omezení. Teď je tady vcelku volný pohyb. Obyvatelé budou podstatně omezeni ve vycházkách do okolí," řekl už dřív starosta Přáslavic na Olomoucku Čestmír Rochovanský.

Vedení kraje nicméně možnost zřízení radarové části protiraketové základny podporuje. "Z průzkumu veřejného mínění se ukazuje, že většina veřejnosti s tím nemá zásadní problém, i obyvatelé našeho kraje si od toho leccos slibují," prohlásil hejtman Ivan Kosatík (ODS).

Podotkl, že kromě posílení bezpečnosti euroatlantického společenství by to mohlo oživit místní hospodářství. "V oblasti, kde je vysoká míra nezaměstnanosti, by to pomohlo tento problém vyřešit," doplnil. 

Přednosta vojenského újezdu Libavá Vladimír Kubisa nechtěl možné umístění základny komentovat. "Konzultoval jsem to nyní s tiskovým odborem ministerstva obrany. Bylo mi doporučeno, že v tomto stadiu je to na mezivládní úrovni," zdráhal se.

K otázce, zda by to mohla být právě Libavá, uvedl, že takové informace nemá. "Své jsme si udělali v červenci, kdy jsme prezentovali, co na Libavé je a jaké jsou zde podmínky. Rozhodnutí nyní záleží na politicích," dodal.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video