V okolí Beskyd se vyskytuje stopadesátikilový medvěd. Ilustrační foto

V okolí Beskyd se vyskytuje stopadesátikilový medvěd. Ilustrační foto | foto: Iveta Lhotská, MF DNES

Pozor na medvěda, varují radnice vsí v okolí Beskyd

  • 53
"V okolí obce Hostašovice se pohybuje medvěd. Vyzýváme proto občany ke zvýšené ostražitosti při vycházkách." Takové varování dnes zveřejnila na svých webových stránkách obec Hostašovice na Novojičínsku.

Stejně postupovala i sousední obec Hodslavice, ale její varování podepsané starostkou je obsáhlejší. "Upozorňujeme občany, že se v okolí Hodslavic může pohybovat dospělý možná zraněný medvěd (150kg). V případě spatření volejte ihned na linku 158 a nepřibližujte se k němu! Vyzýváme proto občany ke zvýšené ostražitosti při vycházkách," píše se na stánkách obce.

"Medvěda jsem sice neviděli, ale policie nás upozornila, že zvíře zachytily videokamery, které v sousední obci hlídají sklady ve vojenském prostoru," uvedla starostka Hodslavic Pavla Adamcová.

Podotkla, že víc informací nemá, ale varování vyhlásili raději i místním rozhlasem a krátce poté se obci začala hlásit ekologická sdružení a ochránci zvířat, kteří se o výskyt medvěda zajímali.

Starostu Hostašovic se zatím nepodařilo zastihnout.

Mluvčí novojičínské policie Petr Gřes uvedl, že o výskytu medvěda už také slyšel. "Údajně ho viděli lidé na vlastní oči, ale až v místech za Starým Jičínem, která už spadají do okresu Přerov. Za naši polici jsme určitě žádné varování nevydávali, takže se k tomu nemohu oficiálně nijak vyjádřit," dodal Gřes.

Medvěd migruje, není důvod k obavám, tvrdí ochránce

Miroslav Kutal, vedoucí projektu ochrany velkých šelem v Hnutí Duha, výskyt medvěda hnědého potvrdil, ale jedním dechem dodal, že lidé nemají důvod k obavám.

"My máme už od minulého týdne informace o medvědovi, který přešel buď z Polska nebo ze Slovenska, prošel Moravskoslezské Beskydy a pravděpodobně teď míří přes Moravskou bránu do Oderských vrchů," líčí Kutal s tím, že poslední věrohodné hlášení o výskytu medvědích stop má Hnutí Duha z Veřovických vrchů a pak ho několik lidí vidělo na silnici v okolí obce Polom v Olomouckém kraji.

Podle něj je v této chvíli málo pravděpodobné, že by se medvěd zdržoval v okolí Hostašovic či Hodslavic. "Medvěd migruje z východu na západ, tedy směrem do Oderských vrchů či Jeseníků. Není třeba se bát o zdraví či majetek. Zatím nikoho nenapadl ani nezpůsobil žádné škody," tvrdí Kutal.

Podle ochránců se medvědi vyskytují v Beskydech od 70 let a nejsou s nimi potíže. "Jde o plachá zvířata, která se lidem raději vyhnou. Problém je, že v zastavěné krajině mají šelmy potíže najít prostory k bezpečnému přechodu," dodal Kutal.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video