Skládka odpadu v Žabčicích.

Skládka odpadu v Žabčicích. | foto: Radek Miča, MAFRA

Obce budou muset třídit bioodpad. Prošel i zákaz skládkování

  • 98
Obce budou muset zajistit místa pro oddělené třídění biologicky rozložitelných odpadů. A na skládky bude od roku 2024 zakázáno ukládat směsný komunální odpad a recyklovatelné odpady. Schválili to poslanci hlasy ČSSD, ANO, KDU-ČSL a opozičních komunistů.

Proti tomu, jakým způsobem se tato věc dostala do původního senátního návrhu, který měl řešit možnost omezení sběren, aby do nich nemířily například ukradené kovy, protestoval poslanec Michal Kučera z TOP 09.

„Proč se ministerstvo životního prostředí rozhodlo postupovat tímto způsobem? Proč to nebylo projednáno jako vládní návrh?“ ptal se Kučera. Zásadní pozměňovací návrh předložil výbor pro životní prostředí sněmovny. Kučera upozornil i na to, že zákaz skládkování recyklovatelných a využitelných odpadů po roce 2024 jde nad rámec požadavků Evropské unii a vychází vstříc lobby spaloven.

Hádka ve sněmovně kvůli obstrukcím

Při jednání o novele zákona o odpadech se rozhořela i debata o parlamentní proceduře. Opoziční poslanci z ODS a TOP 09 protestovali proti tomu, jak se předseda sněmovny Jan Hamáček z ČSSD pokoušel zkrátit jednání tím, že po poslancích požadoval, aby pouze obecně nediskutovali, ale předkládali konkrétní návrhy, jak to podle něj vyplývá z jednacího řádu sněmovny.

Poslanci pravicové opozice to pochopili jako cestu, kterou chce vládní ČSSD použít proti obstrukcím opozice před hlasováním o služebním zákonu, a proti Hamáčkovu postupu protestovali.

ODS a TOP 09 nechtějí umožnit schválení služebního zákona, pokud se zásadně nezmění, a ohlásily, že budou hlídat jak dlouho bude třeba, aby v žádnou středu ani pátek koalice mezi 9:00 a 14:00 služební zákon neprosadila. To jsou jediné hodiny, kdy je podle jednacího řádu možné zákony schvalovat, když jiné časy dvě strany nezablokují. Kdyby Hamáčkův návrh prošel, výrazně by to omezilo možnost opozice blokovat jednání vystoupeními u řečnického pultíku.

„Vy jste tady předčítali libanonské pohádky, přesto jsme vám to slovo dali,“ vyčetl Hamáčkovi poslanec za TOP 09 František Laudát. A protestoval proti tomu, že šéf sněmovny podle něj chtěl omezovat možnost opozice mluvit. Podobně protestoval Zbyněk Stanjura z ODS.

Hamáček se bránil, že nikomu nechce brát slovo, ale že před konečným schvalováním zákonů se podle něj nemá vést rozprava. Slíbil, že nebude omezovat přednostní vystoupení těch poslanců opozice, kteří na to mají právo, a faktické poznámky. Pak se situace ve sněmovně částečně uklidnila.

Původní návrh měl pouze ztížit možnost výkupu kradených kovů

Novela zákona o odpadech, kterou nyní budou posuzovat poslanci, měla původně ztížit jen možnost výkupu kradených kovů. Kraje dostanou nově možnost zrušit povolení těm sběrnám surovin, které poruší podmínky výkupu.

Někteří poslanci požadovali i to, aby možnost omezit provoz sběren dostaly obce. Krajské úřady, které povolují sběrny, by musely obecní vyhlášky respektovat. To ale neprošlo, a proto zákon nepodpořila opoziční ODS. Podobnou novelu, se kterou loni přišli také občanští demokraté, sněmovna před svým rozpuštěním nestihla projednat.

Nyní musí provozovatelé sběren identifikovat vykupované věci i lidi, kteří je přinesli. To ale podle autorů návrhu při ochraně proti krádežím a poškozování kovových předmětů nestačí. Proto budou moci kraje rušit povolení sběrnám.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video