ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Petr Topič, MAFRA

Loni nás nejvíc trápila politická situace a nálada lidí, míní Češi

  • 75
V loňském roce se v Česku nejvíce zhoršila politická situace a nálada ve společnosti, myslí si téměř polovina lidí. Naopak nejlépe vyšla z hodnocení českých občanů nezaměstnanost a nabídka služeb, kde polovina Čechů vidí posun k lepšímu. Vyplývá to z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

V porovnání s hodnocením roku 2018 z pohledu obyvatel jsou výsledky podobné. Nicméně mírně přibylo negativních pohledů na vývoj politické situace a nálady v české společnosti, čímž se na třetí místo v pořadí nejhůře hodnocených oblastí posunuly mezilidské vztahy. 

Zhoršení v této oblasti vnímají podobně jako před rokem dvě pětiny veřejnosti. Počet kritických hlasů ohledně politické situace se zvýšil o šest bodů na 46 procent a ohledně nálady ve společnosti o tři body na 45 procent.

Podle zjištění CVVM ale pesimistické pohledy nad optimistickými převažují u poloviny sledovaných oblastí veřejného života v Česku. Spíše zhoršení než zlepšení lidé opět pociťovali v oblasti korupce, hospodářské i obecné kriminality, zemědělství, fungování úřadů, stavu veřejných financí, sociálních jistot nebo vztahů Česka se zahraničím.

Češi nedůvěřují státním úřadům, ani sami sobě navzájem

Naopak zlepšení nad zhoršením převážilo u osmi oblastí. Vedle nezaměstnanosti a nabídky služeb a zboží se to týkalo životního prostředí, životní úrovně, vědy a výzkumu, fungování hospodářství, kultury a dopravní obslužnosti. Tvrzení o zlepšení v těchto případech ale ani zdaleka nedosahovala jedné poloviny, zlepšení v těchto oblastech zaznamenala zhruba čtvrtina až třetina občanů.

Největší změnu v hodnocení proti předchozímu roku CVVM zaznamenalo u stavu veřejných financí a nezaměstnanosti. Podíl lidí, kteří vnímají zhoršení stavu veřejných financí, se zvýšil o 14 procentních bodů a naopak o 11 bodů klesl počet těch, kteří jsou přesvědčeni o zlepšení vývoje v nezaměstnanosti, uvedlo CVVM, které průzkum provedlo loni v prosinci mezi tisícovkou lidí.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video