Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

O zvláštním krytu lidé vůbec nevědí

  8:53
Zlínský kraj - Po útoku teroristů na newyorské mrakodrapy se lidé nejen ve Zlínském kraji začali masově zajímat o plynové masky a možnost ukrytí pro případ nenadálého konfliktu. V této souvislosti se stává aktuálnější i otázka budoucího využití zvláštního krytu, který byl v padesátých letech vyhlouben do příkrého zalesněného svahu nedaleko Zlína. Zatím si s ním nikdo neví rady.

Většina obyvatel města o něm neměla a možná ještě nemá ani tušení.

Tento kryt ani není na seznamu úkrytů, který nyní v době nového nebezpečí radnice vypracovala pro informování veřejnosti. Nebyl určen a není vybaven pro ukrývání obyvatelstva. Po skončení studené války si nikdo moc neví rady, co s ním.

Pětašedesátiletý Jan Janků, který bydlí ve strážním domku v rozsáhlém oploceném a psy hlídaném prostoru, má už dnes na údržbu krytu jen zcela nepatrný pracovní úvazek.

Kryt byl postaven v padesátých letech
Když sem však v roce 1984 nastoupil, bylo zde zaměstnáno několik lidí.  "Strážní, kteří tu dřív pracovali, mi říkali, že kryt byl dokončen asi v roce 1956. Ale jeho menší část tu byla postavena už za války a prý se tu lidé schovávali před nálety," říká důchodce.

O krytu mluví jeho správce s nadšením a snad je mu i trochu líto, že největší sláva tohoto objektu už je zřejmě pryč. Začíná sem prosakovat voda a na stěnách místy rostou plísně.

"Nabídl bych kryt nějakým rozumným podnikatelům, aby se to využilo. Je hřích nechat to tolik let chátrat," říká.

Pancéřové vrata, dokonalé vybavení
Kryt u Zlína byl vyhlouben jako oblouk o přibližně padesátimetrovém poloměru do příkrého zalesněného svahu.

Pancéřová vrata z obou stran oblouku, válečné vstupy s místnostmi pro očistu, úzká vstupní chodba a potom větší prostory s klenutými stropy o výšce až pět metrů...

Vzduchotechnika, filtry, baterie tlakových lahví s kyslíkem. V případě potřeby by se zde mohl vydýchaný vzduch po řadu dnů recyklovat bez jakéhokoli kontaktu s vnějším prostředím.

Mohutný dieselagregát i dnes okamžitě naskočí po lehkém stlačení ovladače. V bunkru je vlastní studna, bojler, rozvody studené i teplé vody. Ta by mimochodem mohla získávat teplo i přímo z chlazení dieselagregátu.

Jsou zde jen tři záchody
"Kdysi tu bývala zásoba až dvanácti set litrů nafty. Bylo to asi na měsíc provozu," říká Janků. Kryt má však jen asi tři záchody. I to dokazuje, že nebyl určen jako úkryt pro obyvatelstvo.

Prostor v srdci bunkru je rozdělen do místností, ve kterých by pracovaly různé skupiny a specializace velících důstojníků. V nejzazší části bunkru je ještě třetí východ.

Betonovým komínem, který se v polovině lomí, lze odtud vylézt čtyřicet metrů vysoko až na povrch terénu. Tento východ ovšem v poslední době silně láká mládež dychtící po dobrodružství. Správce krytu už několikrát zaznamenal - zatím neúspěšné - pokusy mladých lidí dostat se tudy dovnitř.

Telefonovat by se dalo vždy
Lze rozeznat i štábní sál s plochou pro velkou nástěnnou mapu. Nechybějí telefonní přípojky. Ve dvou místnostech jsou i rozvody a stojany telefonní ústředny. Do bunkru ostatně vedou ze dvou směrů telefonní kabely, silné jak ruka.

I kdyby atomová bomba zničila celý Zlín, odtud by se pravděpodobně dalo stále telefonovat do celého světa. O pravidelnou údržbu se v dobách studené války starali přísně prověření zaměstnanci telekomunikací.

Po roce 1989 ztratila armáda a orgány civilní obrany o zlínský kryt zájem. Vojenská ubytovací a stavební správa Brno od roku 1991 nabízí kryt městu Zlín.

Co s krytem nyní?
"Byl by to bezúplatný převod, ale s podmínkou, že kryt nesmíme po dobu deseti let využívat ke komerčním účelům," vysvětluje Josef Ševčík ze zlínského magistrátu. To se majetkové komisi nelíbilo. 

Vynakládat z rozpočtu na údržbu nemalé prostředky a nemít ani možnost pronajmout jej například pro pořádání hudebních produkcí nebo pro zřízení fitnesscentra či elektronické střelnice? Úspěch by zde mohli mít možná fandové vojenské historie.

Jestliže si dnes turisté se zájmem prohlížejí staré dělostřelecké tvrze československého válečného opevnění v Orlických horách, možná by si rádi zaplatili i za výklad a prohlídku špičkového krytu bývalého záložního pracoviště federálního štábu civilní obrany.

Nikdo o kryt nemá zájem
Začátkem letošního roku si kryt prohlédl nový krajský ředitel Hasičského záchranného sboru, ale ani hasiči neměli o tento objekt zájem. "Bohužel, pro naše potřeby je tento kryt vzhledem k technickému stavu, v jakém se nachází, nevyhovující," konstatoval mluvčí hasičů Roman Vaněk.

Zájem nemá ani kraj. "V tomto okamžiku potřebu takového zařízení nemáme. Nevylučujeme však, že by kryt mohl sloužit integrovanému záchrannému systému někdy v budoucnu," sdělil opatrně mluvčí krajského úřadu Patrik Kamas.

"Pro případ mimořádné situace, válečného nebo jiného krizového stavu, je to asi optimální prostor pro nějaké velení nebo komunikační uzly. Ale jinak to asi na žádný obecně prospěšný účel využít nepůjde," obává se i ředitel městské policie Jan Suchoň.

Potom však připouští, že by zde mohl být třeba sklad Červeného kříže. "Je to svým způsobem danajský dar. Ale zalít to betonem nebo to nechat jen tak chátrat je škoda," dodává Suchoň. Ostatně účetní hodnota tohoto objektu přesahuje dvacet milionů.

Správce krytu nedaleko Zlína, který zřejmě nebyl určen pro obyvatele, Jan Janků zde pracuje na velmi malý úvazek. Pamatuje ale doby, kdy se o bunkr staralo několik dělníků. (22.10.2001)

Správce krytu nedaleko Zlína, který zřejmě nebyl určen pro obyvatele, Jan Janků zde pracuje na velmi malý úvazek. Pamatuje ale doby, kdy se o bunkr staralo několik dělníků. (22.10.2001)

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

Jen jsem se opřel, popsal muž shození družky do kolejiště metra. Dostal 11 let

19. dubna 2024  15:02

Soud poslal Tomáše Urbana na 11 let do vězení se zvýšenou ostrahou za to, že strčil svou družku do...

KOMENTÁŘ: Jak Scholz jednal v Číně. Mohli jsme se od něj něčemu přiučit

19. dubna 2024

Premium Německo se spálilo s Ruskem, teď to zkouší s Čínou. Co ukázala cesta německého kancléře v čase, kdy...

První sankce na radikální osadníky. EU je uvalila kvůli útokům na Palestince

19. dubna 2024  13:35,  aktualizováno  14:45

Evropská unie v pátek poprvé uvalila sankce na radikální izraelské osadníky kvůli jejich útokům na...

Ženě se rozjelo nezabrzděné auto. Snažila se do něj naskočit, skončila v nemocnici

19. dubna 2024  14:42

V Plané na Tachovsku se zranila žena, když se snažila naskočit do rozjeté dodávky, kterou zapomněla...

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...