(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Reuters

Víkend je v ČR dlouhodobě nejchladnější část týdne, zjistil meteorolog

  • 113
Časté žehrání na špatné víkendové počasí má své opodstatnění. Meteorolog Petr Dvořák porovnáním průměrných teplot jednotlivých dnů od roku 2000 pro MF DNES zjistil, že nejchladnějšími dny týdne jsou skutečně sobota a neděle. Naopak nejtepleji je při návratu do práce či školy v pondělí.

„Nejnižší průměrná teplota z celého týdne, tedy necelých osm stupňů, skutečně vychází na sobotu. A hned po ní je neděle. Nejteplejším dnem je naopak pondělí,“ popisuje mluvčí Českého hydrometeorologického ústavu Dvořák.

A statistická data bere vážně. „Jde sice o desetinové rozdíly a namístě by byl jistě detailnější rozbor po ročních obdobích, ale platí to,“ zdůrazňuje Dvořák.

V sobotu také hned po úterý z celého týdne nejvíc prší, zato nejméně fouká. V neděli alespoň bývají nejlepší výhledy do krajiny. Nejméně prší ve čtvrtek a nejvíce fouká ve středu.

Proč je o víkendu chladněji? Podle jedné teorie přes pracovní týden proniká do ovzduší průmyslové znečištění, což podporuje vznik oblačnosti. A zakryté slunce snižuje teplotu.

„Například v Kladně, které je určitým energetickým centrem, mluvíme přímo o průmyslovém sněžení,“ říká meteorolog.

Sucho není zažehnáno

V posledních týdnech více prší a mohlo by se zdát, že sucho letos nehrozí. Odborníci ale šetří optimismem. Nízký stav podzemních vod ani současné deště dramaticky nezvednou a nepodaří se vyrovnat dlouhodobý srážkový deficit.

„Sněhu letos nebylo zase tolik, aby jarní tání způsobilo výraznější zvýšení průtoků. Sníh navíc ležel hlavně ve vyšších polohách. A jejich plocha u nás není tak velká, takže jsme u řek zatím na 30 až 80 procentech normálu pro tento měsíc,“ popsal hydrolog ČHMÚ Radek Čekal.

Příznivá situace je například na řekách Loučná, Odra nebo Opavice. Méně vody má naopak Dolní Malše, Horní Lužice, Skalice nebo Klabava.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video