O sexu se děti učí stále otevřeněji

  0:01
Povinná sexuální výchova na základních školách je užitečná věc. Učitelům dává možnost dozvědět se od svých žáků často velmi zajímavé pikantnosti. Václav Nádvorník z pražské Základní školy v Londýnské ulici přiznává, že se při hodinách sexuální výchovy občas červená. Je mu přitom sedmadvacet let. Jako učitele, který má na starosti rodinnou výchovu, ho totiž žáci umějí svými otázkami přivést do rozpaků.

"Překvapují mě každou chvíli. Hlavně tím, jak moc se ptají a kolik věcí vědí. Často je to však otázka frajeřiny. Jednou se mě ptali na takové sexuální praktiky, že jsem se až červenal," říká učitel.

Patnáctiletá Tereza, která je jednou z Nádvorníkových žaček, svému učiteli dokonce zapůjčila knihu o sexuální výchově. "Půjčila jsem panu učiteli knížku, podle které nás občas něco učil. Ale spoléhal spíše na vlastní výklad," vysvětluje dívka.

S otevřeností svých žáků má zkušenost i Jana Fraňková, která na základní škole v Praze na Uhelném trhu učí sexuální výchovu už třicet let. "V dřívějších dobách sledovali žáci hodiny sexuální výchovy se zájmem, teď si spíš dělají legraci. Dnes jsou zřejmě mnohem víc poučeni. Sex si v duchu představují především tak, jak ho znají například z pořadu Peříčko. Svými otázkami si dělají spíš legraci."

Toho, že leckdy vědí víc, než co jim chce učitel prozradit, jsou si žáci na druhém stupni základní školy dobře vědomi. "Na paní učitelce bylo vidět, že si musí na sexuální výchovu zvyknout. V šesté třídě nám toho moc neřekla, spíš se červenala a tak. Raději nám pak pustila film, kde se rozmnožovali brouci a zvířata," říká čtrnáctiletá Kristýna. "Nic nového jsem se ve škole nedozvěděla, znám to už z časopisů," přidává se o rok starší Alice.

Také žáci z pražské Církevní základní školy sester voršilek převážně přiznávají, že základní sexuální osvětu už mají za sebou. "Při vyučování jsme se sice dozvěděli nějaké zajímavé věci, ale o viru HIV už jsem věděla, to už mě potom v hodině moc nezaujalo," vypráví dvanáctiletá Aneta.

"U nás výuku o sexualitě spojujeme také s dalšími hodnotami života, jako je například úcta k osobnosti a charakteru, schopnost dávat, citové prožívání, ale také sebeovládání a odpuštění," vysvětluje ředitelka školy Jana Nováková, která rodinnou výchovu vyučuje.

Sex se už nemaskuje prací
Sexuální výchova není v českých školách nic nového, vyučovala se i za minulého režimu. Jenže tehdy byla skryta pod názvem "pracovní vyučování", kde vydržela až do roku 1996. "Pracovní vyučování bylo rozděleno na technické a pěstitelské práce a jeho součástí byla i rodinná výchova, do které patřila výuka o sexualitě. "Chlapci a dívky se ji učili zvlášť," říká zástupce ředitele odboru základního vzdělávání na ministerstvu školství Svatopluk Pohořelý.

Od roku 1996 se sexuální výchova vyučuje v rámci samostatného předmětu rodinná výchova od šesté do deváté třídy. Dřívější polemiky o tom, zda sexuální výchova do školy patří, už jsou minulostí. "Protestů chodí na ministerstvo minimum a rozhodně jich není víc než u jiných předmětů," dodává Pohořelý.

Učitelé se shodují, že s rodiči svých žáků nemají sebemenší problém. "Oznamuji už na první schůzce v šesté třídě, že budeme probírat také sexuální výchovu. Rodiče vždycky souhlasí," říká Jana Fraňhelová. Také žákům je školní učení o sexu často více než vhod. "V mnoha rodinách je to asi dost choulostivé téma, jsem rád, že se o tom mluví i ve škole," říká patnáctiletý Vojtěch.

Navlékání kondomu je vítaná zábava
I když se sex ve školních učebnicích zabydlel už před několika desítkami let, dnešní výuka je přece jen jiná. O sexu se teď učí mnohem otevřeněji. Vítaným zpestřením je například dříve nevídaný nácvik navlékání kondomů.

Václav Nádvorník si s žáky dokonce při pracovním vyučování vyrobil i názornou pomůcku. "Jednou jsme v dílnách s kluky upravili násady na košťata, které později sloužily jako náhražky. Chtěl jsem dětem vysvětlit nutnost antikoncepce, měly z toho obrovskou legraci. Na něčem se to ale naučit navlíkat musí," hájí své metody Nádvorník. "Přišlo mi dobré, když jsme se učili navlékat kondom na smeták," říká šestnáctiletá Adéla.

Naopak žáky v Církevní základní škole u sester voršilek nečeká navlékání pánské ochrany v době vyučování nikdy. "O nutnosti antikoncepce samozřejmě mluvíme, ale nasazovat prezervativy děti v hodinách neučíme, na pohlavní život mají ještě čas," říká ředitelka církevní školy Nováková.

Nejmenším "to" vysvětlí Krteček

"Jé, první zajíček už leze ven. Už mu kouká čumáček! zaradoval se Krtek. A nešlo to tak honem, kdepak... Nežli se děťátko narodí, stojí to každou maminku hodně námahy, hodně se navzdychá. O to však má potom svoje děťátka radši." To je jen jeden úryvek z knížky Krtek a maminka, ve které oblíbená postavička z Večerníčku přihlíží porodu tří zajíčků manželů Zajdových.

Sexuální osvěta totiž pokročila v posledních letech tak daleko, že informace o tom, jak vzniká nový život a jak se člověk narodí, se mohou dozvědět i děti v předškolním věku. Těm nejmenším to vysvětlí například právě legendární Krteček Zdeňka Milera.

Ve zmíněné pohádce Krtek a maminka Krteček nejprve sleduje namlouvání, svatbu a milostný akt mezi párem zajíců, aby pak později asistoval přímo u porodu tří mláďat. Pohádkový příběh končí křtinami malých ušatých trojčat. "Moje vnučka Karolínka chtěla vědět, jak se narodila," vysvětlil Miler v rozhovoru pro časopis Domov, proč se pustil s pohádkovým Krtkem do poněkud choulostivého příběhu.

Vlastními pohádkami o tom, jak lidé přichází na svět, vysvětluje dětem základy sexuality i někdejší popová hvězda, zpěvák Pavel Novák. "Je to pásmo příběhů a písniček určených pro děti, které ještě věří pohádkám. Tedy od mateřské školky až do čtvrté třídy základní školy." O nezájmu, nebo dokonce odmítavém postoji rodičů nemůže být podle Pavla Nováka ani řeč. "Kdybych měl jen tento pořad, tak udělám až sedmdesát vystoupení za měsíc."

Autoři:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

V Baltimoru obří loď zbořila dálniční most. Selhal motor, kolos byl neovladatelný

26. března 2024  8:17,  aktualizováno  27.3 1:10

Aktualizujeme V Baltimoru na východním pobřeží Spojených států se v pondělí zřítil čtyřproudový silniční most, do...

Střelba, výbuchy a požár. Ozbrojenci zabili na okraji Moskvy přes 62 lidí

22. března 2024  18:41,  aktualizováno  23.3

Přímý přenos Nejméně 62 mrtvých, včetně dětí, a 146 zraněných si vyžádal ozbrojený útok v koncertním centru na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

K útoku u Moskvy se hlásí Islámský stát, teroristé prchli v bílém renaultu

22. března 2024  22:04,  aktualizováno  23.3 7:01

K zodpovědnosti za útok v Krasnogorsku u Moskvy se na ruské sociální síti Telegram přihlásila...

„Ukrajinci to nebyli.“ Islámský stát ukázal video z masakru u Moskvy

24. března 2024  14:47,  aktualizováno  17:17

Islámský stát (IS) prostřednictvím zpravodajské agentury Al-Amaq zveřejnil video z pátečního útoku...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

ANALÝZA: Čtyři Tádžici svlékli Putina do naha. Ten musí něco udělat

25. března 2024

Premium Sotva týden poté, co si Putin zajistil páté prezidentské období, masakr v Moskvě rozbil moderní...

Izrael udeřil na severu Sýrie nedaleko skladů zbraní. Nejméně 36 lidí zemřelo

29. března 2024  3:39,  aktualizováno  4:05

Při izraelských náletech nedaleko oblasti Halabu (Aleppa) na severu Sýrie zahynulo podle agentury...

Tajemný pan Pacička z Tábora. Příběh muže, který spojil velké korupční kauzy

29. března 2024

Premium Dlouhá léta byli hlavními tvářemi velkých kauz v Česku kontroverzní podnikatelé z Prahy. Například...

Útok Hamásu byl ozbrojený odpor, řekla ikona feminismu. Ničíte levici, vyčítají jí

29. března 2024

Premium Jedna z nejznámějších feministických autorek, americká filozofka židovského původu z Kalifornské...

Předali si to v Praze. Německý poslanec Bystroň podle BIS přijal peníze od Rusů

28. března 2024  22:03

Německý poslanec strany Alternativa pro Německo Petr Bystroň byl podle české Bezpečnostní...

FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika
FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika

Monika Pavlíčková (35 let) je maminkou dvou dcer, sedmileté Terezy a čtyřleté Laury, a zároveň také manažerkou obchodního týmu společnosti ABF,...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...