O novou chirurgickou metodu je zájem

P r a h a - Jednu z prvních operací metodou devitalizace podsoupili v pátek dva pacienti v nemocinici Na Bulovce. Tato nová chirurgická metoda spočívá v podvázání zhoubného nádoru a jeho následném rozpadnutí, je však zatím ve formě experimentu. Pacient si může o tento operační postup požádat. V případě, že jeho nádor může lékař podvázat, pacient operaci podstoupí. Výsledky však zatím na lidech nejsou ověřeny. Poté, co o devitalizaci informovaly média, telefonují na Bulovku denně desítky žadatelů.

"Telefonují hlavně příbuzní pacientů, protože tady zatím bohužel není informovanost pacientů o rozsahu jejich choroby, ale musíme vybírat jenom některé, s vhodným nádorem," potvrzuje přednosta chirurgické kliniky František Antoš.

Nádor musí být dobře ohraničený, a v žádném případě by neměl být na místech, kde jeho rozpad může způsobit záněty nebo jiná nebezpečná onemocnění. "Rizika jsou samozřejmě velká, je to všechno jenom ve formě pokusu, známe částečně působení na zvířatech, ale nevíme, co to udělá s lidmi," říká dále Antoš.

Pacienti si proto vždy musí o devitalizaci požádat, lékař jim ji zatím nikdy nesmí nabídnout sám.

Metodou devitalizace budou lékaři na čtyřech českých klinikách operovat osmdesát pacientů, čtyřicet s nádorem kůže a čytřicet s nádorem tlustého střeva. Až po ukončení těchto operací komise ministerstva zdravotnictví stanoví, zda se devitalizace může stát klasickým chirurgickým postupem.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video