Pieta za oběti střelce v Uherském Brodě (25. února 2015)

Pieta za oběti střelce v Uherském Brodě (25. února 2015) | foto: AP

Masový vrah z Brodu trpěl paranoiou, lékaři o tom věděli šestnáct let

  • 178
Rok od největší vraždy v novodobé české historii MF DNES zjistila, že muž, který zastřelil osm lidí v uherskobrodské restauraci Družba, trpěl paranoiou. Lékaři to věděli šestnáct let, ale činu nedokázali zabránit. Zdeněk Kovář se svou manželkou prožíval něco, čemu experti říkají „šílení ve dvou".

MF DNES informace získala z dosud nezveřejněných dokumentů policejního spisu. K rozvoji Kovářovy duševní choroby přispělo soužití s ženou, u které lékař diagnostikoval těžkou parafrenní schizofrenii.

Dokumenty navíc odhalují, že oba nemocní manželé až do posledních dní před vraždou nedostali lékařskou pomoc v takové míře, jaká by vážnosti jejich onemocnění odpovídala.

Policie krátce před neštěstím obdržela od psychiatričky Kovářovy manželky informaci, že muž může být nebezpečný a mělo by se prověřit, zda je nadále způsobilý držet zbraň. To už se ale nestihlo.

Doklad, že Kovář a jeho manželka nejsou duševně zdrávi, existoval v lékařských záznamech od října 1999. Tehdy oba manželé sdělili v ordinaci svému psychiatrovi, že je už několik měsíců sledují sousedé a tajně je odposlouchávají.

Z té doby je také v lékařské dokumentaci uložen dopis, v němž pozdější osminásobný vrah mimo jiné píše, že „muž, který ztratí čest a důstojnost, nemůže žít.“

Soudní znalkyně po prozkoumání dokumentu ve spisu uvedla, že manželé sdíleli stejné paranoidní vidění světa, takzvané Folie a Deux neboli šílení ve dvou. Oba se čím dál více izolovali od okolního světa a domnělé ústrky okolí je sbližovaly. MF DNES dokonce ve spisu zjistila, že Kovář popsal toto soužití v povídce. Nazval ji příznačně Adam a Eva.

Dvaašedesátiletý Kovář zaútočil na hosty restaurace Družba v Uherském Brodě loni koncem února. Zabil osm lidí (psali jsme zde). Police s ním poté vyjednávala, ale nakonec se rozhodla vniknout do objektu. Útočník se v té chvíli zastřelil. Zvěsti o jeho duševní nemoci se objevily už krátce po střelbě, potvrdil je i starosta města Patrik Kunčar.

Policisté okolnosti útoku vyšetřovali půl roku. Vyslechli přes 300 svědků a nechali si zpracovat odborné posudky. V srpnu policie uvedla, že případ kvůli smrti jediného pachatele odložila. Nemá totiž koho obžalovat ani potrestat (více čtěte zde).


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue