Poslankyně Eva Dundáčková před irskou ambasádou. Zelená barva je národní barvou Irů.

O Lisabonu se hlasovalo pod tlakem a ve strachu, tvrdí poslankyně

  • 121
O Lisabonské smlouvě poslanci hlasovali pod tlakem a v atmosféře vydírání, tvrdí poslankyně ODS Eva Dundáčková. Řekla to na shromáždění odpůrců Lisabonu, kteří se dnes shromáždili před irskou ambasádou. Setkání mělo vyjádřit solidaritu s Iry, které čeká za dva týdny opravné referendum o evropské ústavě.

Dvě stovky odpůrců Lisabonské smlouvy se kolem 18. hodiny sešly před irskou ambasádou. Na akci s názvem Svoboda pro Irsko zavítali i politici ODS, například poslanec Jan Schwippel či Eva Dundáčková. Další poslanci a senátoři ODS akci podporují a sympatizují s ní. - čtěte Euroskeptici se sjednotili, plánují pochod na Hrad

Dundáčková vystoupila s krátkým projevem. "Řada poslanců se mi přiznala, že hlasovali pod tlakem a nyní se stydí za to, že podlehli," řekla poslankyně na shromáždění s tím, že hlasování probíhalo v atmosféře vydírání. Považuje ho za selhání politických elit.

Sněmovna schválila Lisabonskou smlouvu v únoru, Senát pak v květnu. Smlouvu tehdy podpořila i přes zákaz stranického usnesení velká část zákonodárců ODS ve víře, že ČSSD za to pomůže schválit smlouvy o americkém radaru. Administrativa prezidenta Obamy ale dnes oznámila, že USA o radar v Česku nestojí.

Do protestní akce se zapojili příznivci a členové Strany svobodných občanů. Podporují ji i strany Vladimíra Železného a Jany Bobošíkové, stejně jako řada spolků a občanských sdružení, například Hnutí pro život. To spolu s irskými pro-life organizacemi sdílí obavy z toho, že Lisabonská smlouva umožní Bruselu plošně regulovat citlivé etické normy týkající se potratů či eutanazie.

"Byla tu spousta českých a irských vlajek, transparentů, vyslechli jsme zdravice od irských spřátelených organizací," řekl iDNES.cz moderátor akce Michal Semín z iniciativy D.O.S.T., která protest pořádala. Češi naopak irské veřejnosti zaslali otevřený dopis, ve kterém je povzbuzují, aby smlouvu zamítli i podruhé.

Setkání doprovázela irská lidová hudba, na konci zazněly hymny obou zemí. Irové mají ostatně s Čechy společné dávné keltské předky, obě země možná také proto stojí jako poslední tvrdošíjně v odporu proti Lisabonské smlouvě. Irové o ní mají znovu hlasovat 2. října.

Organizátoři plánují ještě další shromáždění za týden, v sobotu po irském referendu pak chystají pochod na Hrad. Po vzoru pochodu studentů z roku 1948, kteří žádali prezidenta Beneše, aby neustupoval komunistům, budou nyní odpůrci smlouvy žádat prezidenta Klause, aby nepodepisoval Lisabonskou smlouvu.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video