Setkání k filmu Kajínek - T.Vilhelmová a K.Lavronenko

Setkání k filmu Kajínek - T.Vilhelmová a K.Lavronenko | foto: PRAGENCY

O Kajínkovi vzniká vedle filmu také kniha. Obnoví se díky ní soud?

  • 53
Fanynky mu píšou milostné dopisy, příznivci vytvořili webové stránky na jeho podporu. Petice, která pro něj žádá prezidentskou milost, čítá přes 1 700 podpisů. A teď o něm Petr Jákl, původně kaskadér a herec, natočil film.

I když je Jiří Kajínek pravomocně odsouzen na doživotí za dvojnásobnou nájemnou vraždu z roku 1993, pro mnoho lidí je i dvanáct let po svém odsouzení obětí, kterou do vězení dostal justiční omyl. Další fanoušky si získal tím, že se mu v roce 2000 podařilo za dramatických okolností utéct z přísně střežené věznice Mírov. Chycen byl při neméně dramatickém zásahu o pět týdnů později v Praze. Zkrátka ideální předloha pro film.

Vražda v borských serpentinách

"Je to jediný odsouzený vrah, kterého bych si vzal do podnájmu," říká o něm Josef Klíma, investigativní reportér, který Kajínkovu kauzu mapuje už více než deset let a při natáčení Jáklova filmu působil jako odborný poradce.

Upozorňuje, že Kajínkův případ budí logické pochybnosti. "Všichni svědci s výjimkou toho korunního postupně změnili předchozí výpovědi v Kajínkův prospěch. Přesto to nebyl pro plzeňský soud dostatečný důvod k obnově řízení," poznamenává Klíma.

Kajínek podle rozsudku v květnu roku 1993 nedaleko věznice v plzeňské čtvrti Bory zastřelil na objednávku podnikatele Štefana Jandu a jeho osobního strážce Juliána Pokoše. Druhý Jandův bodyguard, Vojtěch Pokoš, který střelbu s těžkým zraněním přežil, se pak stal korunním svědkem proti Kajínkovi.

Dnes devětačtyřicetiletý Kajínek byl ve vězení dvakrát už v osmdesátých letech, tehdy za vloupání do chat a bytů. V roce 1990 "vyfasoval" 11 let za další bytové loupeže a útok na policisty, kteří ho zatýkali.

O tři roky později, ve chvíli, kdy byl na útěku z vycházky, Kajínka podle rozsudku najal plzeňský podnikatel Antonín Vlasák, aby odstranil svého konkurenta.

"Já ale v tu dobu v Plzni vůbec nebyl," brání se po celou dobu slavný vězeň. Dva ze tří svědků, na základě jejichž výpovědí Kajínek skončil za mřížemi, svá svědectví stáhli. K těm původním je prý nutili plzeňští vyšetřovatelé.

Právě o pochybnou práci plzeňské policie opírají Kajínkovi příznivci tezi o jeho nevině. Policisté například na místě neprovedli rekonstrukci vraždy, balistická zkouška také vyvrátila, že vraždil pouze jediný člověk.

Pochybnosti o rozsudku dříve vyjádřili tři ministři spravedlnosti. Přesto všechny Kajínkovy žádosti o obnovu procesu soudy zamítly.

Nová stopa na obzoru

Josef Klíma spolu s reportérem MF DNES Jankem Kroupou teď chystají vydání nové knihy Pravda o Kajínkovi.

"Čtenář se z ní nedozví, jestli je Kajínek vinen, nebo nevinen, já sám to nevím," říká Klíma. Autoři chtějí shrnout veškerá známá fakta o případu. "Kniha ale bude obsahovat i nové skutečnosti. Momentálně je ve hře ještě jedna stopa, která se prošetřuje. Doufám, že třeba i díky ní soud proces obnoví," věří Klíma.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video