Hana Humpálová a Antonie Chrástecká na snímcích z doby před únosem. | foto: Facebook - Hanka a Tonča Domů

Unesené turistky chybí rodinám už dva měsíce, pátrání nepokročilo

  • 499
Je to přesně dva měsíce, kdy v pákistánské provincii Balúčistán zmizely dvě české turistky. Únosci Hany a Antonie podle úřadů i přátel dívek o sobě zatím nedali vědět. O tom, co Česko podniká pro zjištění, kde se turistky nacházejí, nechtějí úřady mluvit.

Podle informací iDNES.cz zatím české úřady nemají žádné důvěryhodné informace, které by jim v pátrání pomohly.

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg iDNES.cz řekl, že krizový tým, který se situací zabývá, se i nadále schází. "Ale bohužel nic nového vám říci nemůžu. Ovšem státy, kterým se to také stalo, nám sdělily, že první zprávu obyčejně dostaly po šesti až osmi měsících," uvedl Schwarzenberg s tím, že ministerstvo se "snaží, co je možné".

"Za poslední měsíc jsem nezaznamenal, že by v této záležitosti bylo cokoliv nového," uvedl mluvčí ministerstva vnitra Pavel Novák.

Udělejte maximum, vyzývají úřady přátelé

Jaké konkrétní kroky úřady podnikají, není možné zjistit. Mluvčí kompetentních institucí, tedy třeba ministerstva zahraničních věcí, vnitra, úřadu vlády nebo Hradu, celou záležitost odmítají komentovat. "Rozhodli jsme se tak vzhledem k probíhajícímu vyšetřování," zdůvodnila prezidentova mluvčí Hana Burianová. Zeman se v celé věci v březnu osobně angažoval, napsal dopis pákistánskému prezidentovi (více čtěte zde).

Zda jsou na tom informačně lépe alespoň rodiny obou dívek, není jasné. Michal Najman, spoluzakladatel facebookové stránky Hanka a Tonča domů, řekl, že k tomuto se raději nebude vyjadřovat. "Jediné, co k tomu můžu říci, je to, že apeluji na úřady, aby dělaly pro návrat dívek maximum," doplnil Najman.

Už v minulosti se při neformálních rozhovorech někteří pracovníci úřadů odvolávali na to, že informace podléhají režimu utajení. Oficiálně to však nikdo nepotvrdil. "Zda tomu tak je, nevím," uvedl Novák. Schwarzenberg na dotaz, zda informace jsou ve speciálním režimu, bez podrobností řekl: "Záleží podle toho, jaká je to informace." Zároveň podotkl, že se o celé věci úřad rozhodl neinformovat.

Kromě absence nových informací může být mlčení dáno i tím, že případné poskytování výkupného je citlivá věc. Právě peníze mohou být jedním z motivů, proč dívky zmizely.

Unesli je během pěti minut

Hanu Humpálovou a Antonii Chrásteckou skupina ozbrojených mužů unesla ve středu 13. března, dvě hodiny po překročení iránsko-pákistánské hranice.

"Pět mužů přistoupilo k autobusu zprava, dva zleva a tito dva poté vstoupili do autobusu. Odebrali strážci jeho zbraň a vyvedli dívky i strážce z autobusu.  Naložili celou skupinu do Toyoty Land Cruiser, kterých měli více, a odvezli je. Celá akce trvala ne více než pět minut," píše se na webu Hanka a Tonča domů.

Obě dívky cestovaly do Indie. Zemi chtěly za dva měsíce procestovat, poznat tamější kulturu a měly v plánu navštívit i několik chrámů a v nich meditovat.

Řada diskutérů přišla s názorem, že dívky v Pákistánu neměly co dělat. Jejich blízcí uvedli, že se na cestu připravily a nastudovaly si místní zvyklosti. Navíc nešlo o jejich první cestování. "Zažil jsem mnoho prostých Pákistánců, kteří byli zvědaví, vždycky milí a pokud to bylo v jejich silách, i nápomocní. Mezi nimi jsem se cítil vždycky dobře," uvedl o místních někdejší pákistánský velvyslanec Petr Přibík. Někdejší šéf civilní rozvědky Karel Randák je přesvědčený, že turisté by do Pákistánu nyní jezdit neměli, protože jde o nebezpečnou oblast. Oba se v minulosti shodli, že bez pomoci místních půjde případ objasnit jen stěží.

Přátelé unesených dívek dříve zvažovali uspořádání happeningu, od plánu však později ustoupili s tím, že by akce celou záležitost zatím nikam neposunula. Podpora má proto zatím jen tichý průběh. Například na konci dubna zakladatelé webu vyzvali komunitu kolem webu k modlitbě. Spoluúčast potvrdilo na internetu tisíc lidí, stránky na podporu obou dívek sleduje více než 15 tisíc uživatelů.

20. března 2013


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video