Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

O dotacích rozhodla politická barva, tvrdí středočeští pravicoví starostové

  13:59
Středočeský krajský úřad, vedený sociálnědemokratickým hejtmanem Davidem Rathem, rozdal půl miliardy korun z Fondu rozvoje obcí a měst. Peníze rozdělil mezi 175 obcí, o dotaci přitom žádalo na sedm set radnic. Někteří pravicoví starostové si teď stěžují, že při výběru sehrála roli politická příslušnost.
Při výběru sehrála roli politická příslušnost, zlobí se pravicoví starostové ve středních Čechách.

Při výběru sehrála roli politická příslušnost, zlobí se pravicoví starostové ve středních Čechách. | foto: Profimedia.cz

"Vidím v tom ryze politické motivy. Ti, kdo se snažili, aby při minulých volbách měli oranžoví nebo rudí v obcích víc hlasů, za to byli odměněni," řekl jeden ze starostů na Berounsku. Jméno zveřejnit nechce. Obává se, že by při dalším kole dotací opět neuspěl.

Komise, která o rozdělení dotací rozhodovala, nařčení odmítá. "Členové bodovali nezávisle na sobě jednotlivé žádosti. Rozhodně to nebylo podle politické struktury. Navíc většina starostů jsou nezávislí," uvedl předseda komise Richard Dolejš (ČSSD).

Její složení však příliš vyrovnané není. Z deseti členů bylo šest zástupců ČSSD, tři za KSČM a jeden za ODS. Krajský úřad podle mluvčí Beryll Maschekové se stížnostmi počítal.

Na opravu hřišť, škol i silnic

"Vzhledem k téměř pětinásobnému převisu se daly očekávat. Bylo jich ale málo. Stížnost týkající se politické příslušnosti byla jedna," řekla. Název obce neuvedla. Žádat maximálně o desetimilionovou částku mohly jen obce do 5 000 tisíc obyvatel. Peníze byly určené například na rekonstrukci škol, dětských hřišť či hasičských zbrojnic i na opravu silnic.

"Nic proti opravě místních ulic. Ale mám za to, že nedostatečná kapacita škol a školek ve spádových oblastech je mnohem důležitější, než když si starosta z malé vesnice nechá opravit jednu silnici," konstatoval jeden z neúspěšných žadatelů.

Narážel přitom na fakt, že na Berounsku se nejúspěšnějším žadatelem staly Suchomasty s necelou pětistovkou obyvatel. Získaly takřka sedm milionů na opravu místní ulice a chodníků. V čele přitom stojí starosta z KSČM. Stejně je tomu i v Hudlicích, kam putuje šest milionů.

Liteň, kde šli zastupitelé do voleb na kandidátce ČSSD, získala čtyři miliony na opravu školy. Zdice na Berounsku, kde je Dolejš dokonce místostarostou, dostanou 5,6 milionu korun na rekonstrukci hasičské zbrojnice.

Dolejš odmítá, že by to byl střet zájmů. Není přitom jediný sociální demokrat v komisi, který do své obce poslal peníze. Obce, z nichž pocházejí všichni sociálnědemokratičtí členové komise, s výjimkou Jiřího Havlíčka z Čáslavi (ta se o dotace nemohla ucházet kvůli vysokému počtu obyvatel), v rozdělování uspěly.

Miliony tak putují třeba do Unhošťě, odkud je členka komise Lenka Mazuchová. Velký Osek, který v komisi zastupoval Zdeněk Kotouš, vybojoval 4,2 milionu korun. Svým obcím "pomohla" i trojice zástupců KSČM. "Je to přirozené, protože hodnotitel zná tyto projekty konkrétně. To by o tom museli rozhodovat lidé, kteří nejsou z našeho kraje," konstatoval Dolejš.

Nejhůř dopadly obce u Prahy

Co do úspěšnosti dopadly nejhůř obce v okolí Prahy. Ze 118 obcí peníze získalo jen jedenáct. "Nedá se říci, že obce v těchto okresech neuspěly. V porovnání přiznané dotace s požadovanou celkovou dotací okresu získaly víc než například okresy Mělník nebo Kutná Hora," namítla Mascheková. Jenže v přípražských okresech žije také více obyvatel a je tu více obcí.

"Myslím, že obce kolem Prahy patří k nejvybydlenějším. Bohaté jsou možná jen ve smyslu, že se sem stěhují lidé s vyššími příjmy. Ale infrastruktura je špatná," míní starosta Dolních Břežan Věslav Michalik. Ani jeho obci se nepodařilo získat devět milionů na opravu silnic. Politickou příslušnost z toho ale neviní. "Až budou rozděleny dvě miliardy a budeme mít za sebou další kola, pak budu moci dělat nějaké statistiky," prohlásil Michalik.

Nicméně ze šestice úspěšných obcí okresu Praha-západ mají některé na ČSSD určité vazby. Štěchovická starostka je členkou ČSSD. Lékař Jaroslav Štrof, starosta Karlíka, přiznal, že se se svým profesním kolegou, hejtmanem Rathem, osobně zná. Ve Zbuzanech je zase místostarostou hejtmanův starší bratr Michal Rath.

Maximální možnou sumu, tedy deset milionů, získaly čtyři obce. Jince na Příbramsku je použijí na přístavbu základní školy. Starosta městyse Josef Hála (KSČM) odmítá, že by stranická příslušnost hrála roli. Podle něj nejsou námitky na místě. "Dotace odsouhlasila rada a pak je schválilo i zastupitelstvo," řekl Hála.

Podle Maschekové budou mít obce šanci žádat o peníze opět na podzim. "Je možné, že dojde k menším úpravám kritérií. V tuto chvíli zatím nelze říci, k jakým," dodala mluvčí.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

Ignorovat, nebo demaskovat? Německá média řeší, jak informovat o AfD

24. dubna 2024

Premium Je to teď horké téma. Německá mainstreamová média stojí před volbou, nakolik a jakým způsobem...

Šibal z Prahy podmázl průvodčího, s Lorenovou v negližé předběhl konkurenci

24. dubna 2024

Seriál Byla teprve na začátku kariéry, ale fotografové na ni už stáli fronty. Snímek mladičké Sophie...

Ukrajinská policie zadržela šest Čechů za telefonické podvody z Oděsy

23. dubna 2024  21:25

Ukrajinské úřady oznámily zadržení devíti členů zločinecké organizace včetně šesti Čechů, kteří z...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...