Bohumil Koukal - Starosta Prahy 4 Bohumil Koukal. Nahradil svého stranického kolegu Zdeňka Hovorku, který odstoupil kvůli aféře kolem financování svého luxusního bytu. (30. června 2005) | foto: Petr Novotný, MF DNES

Novým starostou Prahy 4 je Bohumil Koukal

  • 1
Novým starostou Prahy 4 je Bohumil Koukal z ODS. Dosavadní místostarosta nuselské radnice nahradil stranického kolegu Zdeňka Hovorku, který odstoupil kvůli aféře kolem financování svého luxusního bytu. Koukal v tajné volbě porazil Petra Štěpánka z opoziční Strany zelených.

V tajném hlasování nakonec Bohumila Koukala zvolilo šestatřicet zastupitelů. Jeho protivník, Petr Štěpánek, získal pět hlasů.

Pro nového starostu tak hlasovali vedle koaličních občanských a sociálních demokratů také opoziční zastupitelé z klubů Unie Prahy 4 a KSČM.

"Nic převratného dělat nebudeme. Musíme dokončit věci, které máme rozdělané a nemá cenu něco výrazně měnit," řekl nový starosta.

Bývalý starosta a nyní zastupitel Prahy 4 Zdeněk Hovorka hned po volbě starosty a dvou místostarostů ze zasedání zastupitelstva odešel. Dosud také stále nezveřejnil dokumenty, kterými by doložil, kde vzal miliony korun na koupi luxusního bytu.

Nejprve hovořil o hypotéce, příjmech z podnikání a restitucí, později o prodeji starožitností. Rezignaci Hovorka vysvětlil v dopise tím, že nechce vystavovat stresu svou těhotnou ženu a svou skandalizací ohrozit pozici ODS. - více zde

"Jeho odvoláním není kauza vyřešená. I nyní má stejné povinnosti k veřejnosti jako když byl starostou. Měl by tedy vše kolem své kauzy vysvětlit," míní Štěpánek.

Zastupitelstvo zvolilo také nové místostarosty. Těmi se stali Václav Soukup a Ivana Staňková, oba z ODS. Jeden nahradil nedávno odvolanou místostarostku pro školství Helenu Tarkó a druhý zaujal místo právě po Bohumilu Koukalovi.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video