Budoucí ministr dopravy Antonín Prachař.

Budoucí ministr dopravy Antonín Prachař. | foto: Ministerstvo dopravy

Překvapení na dopravě. Ministrem za hnutí ANO bude nakonec Prachař

  • 137
Novým ministrem dopravy bude jednapadesátiletý člen hnutí ANO Antonín Prachař. iDNES.cz to sdělil šéf hnutí ANO Andrej Babiš. Prachař je generálním ředitelem společnosti Omega servis holding, dříve byl viceprezidentem sdružení ČESMAD Bohemia.

"Životopisy našich kandidátů do vlády jsem poslal e-mailem panu Sobotkovi," řekl iDNES.cz Babiš. A mezi nimi i Prachařův. Jeho výběr je tak trochu překvapením, protože zatím se mluvilo o jiných lidech, o poslanci za ANO Martinu Kolovratníkovi a šéfovi Řízení letového provozu Janu Klasovi.

"Diskutovali jsme o této možnosti několik posledních dnů, oficiální nabídku od pana Babiše, abych vedl ministerstvo dopravy, jsem dostal dnes. Považuji to za velkou čest a projev důvěry k mé práci v oblasti dopravy za posledních dvacet let," řekl iDNES.cz Prachař.

Chce začít důkladnou analýzou fungování resortu, která přispěje k tomu, aby se sektor stabilizoval. "Zažili jsme také velké starosti s registrem motorových vozidel. Bude třeba se tomu ještě věnovat," uvedl Prachař. Zaměřit se chce i na lepší financování Státního fondu dopravní infrastruktury.

Prachař je absolventem Vysoké školy dopravní a spojů v Žilině, oboru stavební údržba a rekonstrukce tratí. V roce 1991 založil firmu Omega servis spol s.r.o, se zaměřením na mezinárodní dopravu a zasilatelství. Později i společnost Omega servis Holding a.s. Prachař byl předsedou jejího představenstva.

V roce 2011 byla dokončena akvizice firmy ve prospěch francouzské GCA / Group Charles Andre / se sídlem v Montelimar. Od letošního roku je Prachař generálním ředitelem společnosti.

O Prachařově jménu se sociální demokraté dozvěděli na ranním jednání grémia ČSSD, kam Sobotka dorazil se jmény kandidátů do vlády. Grémium jím navrženou sestavu potvrdilo a Sobotka se jmény zamíří za prezidentem Milošem Zemanem. V pondělí ČSSD, ANO a KDU-ČSL podepíší koaliční smlouvu. (více o jednání grémia ČSSD a složení vlády zde)


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video