Nový školský ombudsman Ladislav Hrzal

Nový školský ombudsman Ladislav Hrzal | foto: Petr Topič, MAFRA

Tvůrce Zlatého Ámose bude bojovat s šikanou. Školy mají nového ombudsmana

  • 3
Novým ombudsmanem pro žáky, učitele a rodiče se stane pedagog a zakladatel ankety Zlatý Ámos Slávek Hrzal. V úterý to novinářům sdělila ministryně školství Kateřina Valachová. Hrzal ve funkci vystřídá Eduarda Zemana, jeho úkolem bude zejména bojovat proti šikaně na školách.

„Chceme, aby školský ombudsman byl vrbou pro učitele, rodiče i děti, aby byl přítomen na školách, aby komunikoval se všemi aktéry, formuloval doporučení, jak nastavovat vztahy mezi žáky, rodiči a učiteli tak, aby bylo klima na škole skutečně vstřícné a bezpečné a aby nedocházelo k šikaně,“ řekla Valachová.

V letošním školním roce bude pro nového ombudsmana hlavní téma boj s šikanou. Každé čtvrtletí bude předávat ministryni zprávy a formulovat doporučení změn na základě toho, co zjistil při debatách s učiteli a dětmi. „Neměl by být žádným vyřizovatelem konkrétních stížností nebo přeposílání stížností do různých byrokratických institucí. Jeho povaha by měla být skutečně ombudsmanská, naslouchající, mediační, hledající doporučení,“ zdůraznila Valachová.

Hrzal vystudoval pedagogiku a v minulosti působil jako redaktor, moderátor a zakladatel Dětské tiskové agentury. Stál také u zrodu ankety o nejoblíbenějšího učitele Zlatý Ámos, kterou prý bude pořádat i nadále.

„Nejsem úředník a nikdy jsem úředníkem nebyl. Trávil jsem čas mezi dětmi, ve školách, byl jsem novinářem. Sedět v kanceláři neumím. Proto mě potěšilo, když mi paní ministryně řekla, že tak si práci ombudsmana nepředstavuje. Že by to měl být člověk, který je co nejvíce v terénu, co nejvíce komunikuje s žáky, rodiči a učiteli,“ řekl Hrzal.

Pozici školského ombudsmana zavedl v září roku 2014 exministr Marcel Chládek a do funkce jmenoval Eduarda Zemana, který v minulosti rovněž zastával pozici šéfa resortu školství. O úřadu ombudsmana však od té doby nebylo příliš slyšet a například Česká středoškolská unie jej kritizovala jako nefunkční (více čtěte zde).

Podle vyjádření ministerstva i České školní inspekce z letošního jara však úřad fungoval a Zeman, který na ministerstvu pracoval na částečný úvazek, řešil měsíčně průměrně 120 podnětů týkajících se zejména integrace dětí nebo problémů kolem státních maturit. V březnu Valachová oznámila, že se Zeman v reakci na případ šikany učitelky na průmyslovce v pražských Malešicích bude zabývat výhradně problematikou šikany.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video