Petr Dvořák, generální ředitel České televize

Petr Dvořák, generální ředitel České televize | foto: Michal Šula, MAFRA

Nový šéf ČT Dvořák krotí své vize: pro dětský kanál hledá místo i peníze

  • 72
Jedenáct dnů po svém nástupu do České televize se Petr Dvořák přišel představit poslancům. A zkrotil před nimi své původní vize. Plány na dětský program ČT3 předloží nejdříve na jaře. Do té doby si musí nový ředitel ujasnit, zda na něj má vůbec peníze a prostor v éteru.

"Poté, co se nám podaří schválit rozpočet na příští rok, a poté, co se domluvíme, jak bude fungovat finální manažerská struktura ČT, nastane analýza, zda si takový kanál budeme moci dovolit," komentoval vznik ČT3 Dvořák poslancům volebního výboru, pod který spadá i téma médií.

Dvořák nyní potřebuje podle vlastních slov nejméně osm měsíců na to, aby si zhodnotil, zda vize pátého vysílacího programu je životaschopná.

"Teď zjišťuji, zda jsme technicky schopni ho umístit do multiplexu. O tom bude i část mé diskuse s ředitelem Českého rozhlasu, protože oni by museli uvolnit frekvence, aby se tam kanál vešel," řekl iDNES.cz ředitel ČT.

ČT zreviduje vlastní tvorbu

"Zděšení, které nyní vidím v očích některých kolegů, je oprávněné," komentoval nadcházející změny před poslanci ředitel ČT Petr Dvořák.
První vlna obsahových změn nejspíš dopadne na relaci Události. Dvořák také připustil, že ČT zruší některé magazíny z vlastní tvorby. "I u drobných magazínů, jejichž jeden díl vyjde třeba na 50 tisíc korun, budu chtít vědět, zda je jejich cena adekvátní. Pokud se to neukáže, zastavím je i za cenu toho, že už na ně byla vynaložena část peněz," řekl ředitel. Které pořady čeká pomyslné setnutí šíje, ale zatím neupřesnil.
Mezi další změny patří sloučení zpravodajství s aktuální publicistikou. "Povede je nově jeden člověk a tím je Zdeněk Šámal," dodal Dvořák.

Vedení televize si také nechá v nejbližších měsících zpracovat analýzu toho, jaké dětské a vzdělávací pořady jsou k dispozici v archivu a které typy by se daly nakoupit na zahraničních trzích. "Podle toho celý namodelovaný kanál spočítáme a uvidíme, jestli nám to vyjde. A já bych chtěl, aby nám to vyšlo," doufá Dvořák.

Školství jde dolů, televize to spraví

"Jsem trochu zaražený, že nám televize bobtná a bobtná," posteskl si poslanec ČSSD Vítězslav Jandák s tím, že mu ale chybí kanál věnovaný kultuře. Podle Dvořáka takový nárůst není na škodu. "Pokud ČT nežádá navýšení koncesionářských poplatků, pak roste za stejné peníze a to je správně," řekl ředitel. Zároveň ujistil, že koncesionářské poplatky v dohledné době nezdraží. "ČT není z hlediska hospodaření v žádné krizové situaci. Hospodářsky je saturovaná, na účtě má z koncesionářských poplatků více než tři miliardy korun," popsal.

Naopak komunistická poslankyně Ivana Levá odložila jakoukoliv skepsi vůči ČT3 stranou: "Vítám myšlenku kanálu pro děti, jsem z toho skutečně nadšená." Podle ní je to jedna z mála možností, jak děti a dospívající vzdělávat. "Školství jde katastrofálně dolů, nevíme si nikdo rady, jak to zastavit. Televize by tomu mohla pomoci," dodala.

Nový kanál si Dvořák vysnil v projektu, který byl součástí jeho kandidatury na post generálního ředitele ČT. Už v něm upozornil, že jeho rozjezd bude podmíněn technickými možnostmi. A také slíbil, že Radě ČT ho předloží už příští rok. Ve čtvrtek upřesnil, že to bude ovšem nejdříve na jaře. "Mým cílem je nejpozději do poloviny příštího roku předstoupit před radní ČT a seznámit je s výsledky analýzy nového programu," podotkl.

Dvořák ve čtvrtek také přišel poněkud překvapivě s kritikou úterního večera na ČT1, kdy od 20 hodin běžel přenos vyhlašování českých "ekologických Oscarů" E.ON Energy Globe Award ČR. Jenže diváky program nezaujal a ČT1 se vůbec poprvé propadla u dospělých diváků pod desetiprocentní hranici sledovanosti. "Situace, kdy ČT spadla ve sledovanosti pod 10 procent, protože vysílala nějaký obskurní přímý přenos, by se neměla opakovat," slíbil Dvořák.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video