Nový registr vozidel skončil, od pondělí ho nahradí jeho předchůdce.

Nový registr vozidel skončil, od pondělí ho nahradí jeho předchůdce. | foto: Radek Cihla, MAFRA

Problematický nový registr vozidel se nestačil ani rozjet a už končí

  • 576
Pokud se do čtvrtečních sedmnácti hodin nepodaří plně zprovoznit nový centrální registr vozidel, ministerstvo dopravy se od pondělí vrátí ke starému systému. Na večerní tiskové konferenci to ve středu oznámil ministr dopravy Pavel Dobeš.

Na návratu ke starému systému se dohodlo ministerstvo dopravy s ministerstvem vnitra. Pod něj totiž původní registr spadal.

"Ministerstvo dopravy požádalo ministerstvo vnitra, jestli by se nemohli vrátit ke starému systému, protože ten nový nefunguje. Návrat znamená změny na síti a v nastavení počítačů, takže do konce týdne to zřejmě nebude. Od pondělí ale bude registr fungovat. Je to tak, že vnitro zachraňuje dopravu," řekl iDNES.cz náměstek ministra vnitra Radek Šmerda.

Ministerstvo dopravy návrat ke starému systému potvrdilo. Ještě ale prý chce dát dodavatelské firmě ATS-Telcom šanci do čtvrtečních sedmnácti hodin. Pokud nebude do tohoto termínu systém plně funkční, bude registr vozidel pracovat ve spolupráci s ministerstvem vnitra a policií v původním režimu. Při přechodu na starý systém by registr mohl v menších obcích fungovat již od pátku, ve větších městech pak od pondělí příštího týdne. "Přestali jsme důvěřovat dodavateli, který nás ujišťoval, že je systém funkční," uvedl Dobeš.

Ministerstvo už také vytvořilo krizovou pracovní skupinu, která ve středu objela řadu pracovišť registru a přímo na místě zjišťovala funkčnost nového systému. Ten podle výsledků šetření sice funkční je, ale má obrovské množství nedostatků, dodal ministr s tím, že nepředpokládá, že by se firmě podařilo do stanovené lhůty všechny potíže odstranit.

Obecní úřady s rozšířenou působností už byly předběžně seznámeny s postupem přechodu na původní aplikaci. Cílem je urychleně vyřizovat žádosti občanů při registraci vozidel.

Do doby, než ATS-Telcom představí skutečně funkční systém, ministerstvo dopravy mu podle Dobeše za jeho dodávku nezaplatí. Ve hře jsou ale i případné sankce za dodávku nespolehlivého registru. "Ministerstvo zcela jistě uplatní tvrdé smluvní sankce vůči dodavateli a na základě dnešního jednání s vedením společnosti dokonce zvažuji odstoupení od smlouvy," uvedl ministr Pavel Dobeš.

Kolaps po několika minutách

Nový registr vozidel se potýkal s problémy ihned po svém spuštění. Po pondělním rozjezdu během několika minut přestal fungovat. Částečně zprovoznit se ho podařilo po sedmi hodinách (více čtěte zde).

V úterý potíže přetrvávaly. Podle resortu systém běžel, ale s problémy. Na některých pobočkách například nešlo tisknout doklady nutné k přihlášení vozu (více čtěte zde).

Ministerstvo převzalo registr od policie. Nový systém měl být podle resortu bezpečnější, databáze také měla umožňovat spojení s podobnými registry států Evropské unie. K tomuto propojení se Česká republika zavázala a má být funkční nejpozději k 1. lednu 2013. Do registru, který měl fungovat ve 206 obcích s rozšířenou působností, se plánovalo také zapisování historických a sportovních vozů. Software stál 37 milionů korun.

, ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video