Petr Zgarba

Petr Zgarba - Ministr zemědělství Petr Zgarba, 25. dubna 2005. | foto: Dan Materna, MF DNES

Nový ministr hned utratil půl miliardy

  • 147
Petr Zgarba je pracovitý ministr. Svědčí o tom smlouva na 500 milionů korun, kterou podepsal hned druhý den po svém uvedení do úřadu. Smlouva je mimořádně výhodná pro Český Telecom, který na ministerstvu zemědělství nahradí fungující informační systém novými technologiemi.

Jen několik hodin poté, co premiér Paroubek uvedl do úřadu nového ministra Petra Zgarbu, se sešli zástupci resortu zemědělství s vedením Českého Telecomu. Během čtvrtka doladili poslední detaily smlouvy, kterou už připravil Zgarbův předchůdce Jaroslav Palas.

Nová smlouva je dodatkem k rámcové smlouvě, kterou s Telecomem uzavřela vláda v roce 2001 v rámci vytvoření jednotné infrastruktury pro státní správu. Na jejím základě Telecom zajišťuje veřejné správě připojení sítě a jednotlivé resorty na něj mohou převádět určité služby. Ministerstva tak mohou ušetřit personální zdroje.

Telecom se zároveň zavázal, že náklady na poskytování těchto služeb nebudou stát státní správu víc, než kdyby je prováděla vlastními lidmi. A ministerstva mohou tabulkově vykázat snížení stavů.

Služby za 500 milionů
V dodatku ke smlouvě, který má iDNES k dispozici, se však o žádném snižování nákladů nehovoří. Naopak chybí jakákoli kalkulace, že by ministerstvo zemědělství převodem služeb na Telecom ušetřilo.

Ministerstvo se dohodlo, že svou stávající informační síť komplexně převede do kompetence Telecomu. Ten pro resort zajistí nejen nové technologie, ale stávající systém nahradí novými aplikacemi. Nové programy tak získá například i účetnictví, řízení rozpočtu, manažerský controlling či materiálové hospodaření.

Protože rámcová smlouva vyprší v roce 2006, dodatek je uzavřen jen na dva roky. Za poskytování služeb si Telecom účtuje do konce letošního roku 299,85 milionů korun. Za deset měsíců v roce 2006 si počítá 199,94 milionů.

Ministerstvo bez pravomocí
Důvěryhodný zdroj, který si nepřál být jmenován, iDNES řekl, že dodatek překračuje rámec předchozí smlouvy. Ministerstvo navíc zbytečně nahrazuje fungující systém novými aplikacemi.

Z dodatku také vyplývá, že ministerstvo neudělá bez pomoci Českého Telecomu ve své informační infrastruktuře téměř nic. Podle smlouvy si totiž bude zajišťovat jen nastavování uživatelských kont, správu kabeláže, počítačů a tiskáren a bude dohlížet na informace své infrastruktury.

Obnovu potřebujeme, tvrdí ministerstvo
Smlouva je na ministerstvu v kompetenci odboru informačních a telekomunikačních technologií. Jeho šéfa Reného Pitáka se iDNES nepodařilo od pátku zastihnout. Nejdřív se odvolával na zaneprázdněnost, později vzkázal po sekretářce, že o smlouvě nesmí mluvit.

Nepodařilo se sehnat ani ministrova tajemníka Miroslava Tomana, který smlouvu připravoval už za Palase.

Podle ředitele odboru vnějších vztahů Huga Roldana dodatek ke smlouvě pouze "komplexně sjednocuje komunikační prostředí ministerstva tak, aby služby poskytoval jen jeden dodavatel".

Obnovu informačního systému obhajuje. "Zakázka odpovídá vývoji v komunikačních službách. Budeme tak vyhovovat bezpečnostním standardům. Obnovu buď můžeme udělat teď, nebo až za rok. Musíme ji ale udělat v každém případě. Čím dřív, tím lépe," tvrdí Roldan.

Pro Český Telecom se ministerstvo podle něj rozhodlo na základě rámcové smlouvy. Vyjádření ministra Zgarby, který smlouvu podepsal hned druhý den svého úřadování, se iDNES nepodařilo sehnat. Podle Roldana ale ministr dal na doporučení svého tajemníka Tomana.

K novému dodatku k rámcové smlouvě se nechtěl příliš vyjádřit ani Telecom. Hana Hejsková z tiskového oddělení pouze potvrdila, že smlouva byla podepsána ve čtvrtek.

Resort informatiky smlouvu neobnoví
I když je rámcová smlouva v kompetenci ministerstva informatiky, to od nového dodatku dává ruce pryč. "Je to dvoustranná smlouva mezi ministerstvem a Českým Telecomem. Za cenová jednání jsme zodpovědní jen tehdy, pokud je smlouva trojstranná a my se jednání zúčastníme," řekla iDNES mluvčí ministerstva Klára Volná.

Ministerstvo informatiky podle ní už připravuje pravidla, kterými se výstavba komunikační infrastruktury bude řídit, až v příštím roce vyprší rámcová smlouva s Českým Telecomem.

"Budeme navrhovat, aby rámcová smlouva nebyla prodloužena. Ta už dnes nevyhovuje pravidlům platným v EU a zákonu o elektronických komunikacích," dodala Volná.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video